Canvas

Hallo,

Op 7 november is het precies 20 jaar geleden dat onze nationale luchtvaartmaatschappij Sabena failliet ging. Canvas blikt terug op haar turbulente geschiedenis.

 

Hoogtes en laagtes

Opgericht in 1923 was Sabena bijna 80 jaar lang onze nationale ‘flagcarrier’. Sabena was meer dan zomaar een luchtvaartmaatschappij. Het was een Belgisch kroonjuweel. Vijf weken lang kijken we terug: van de pioniersjaren, over de gouden tijden in de sixties, tot het bankroet in 2001.

Bekijk alle afleveringen via VRT NU 

4 memorabele momenten uit het Sabena-tijdperk

Evacuatie in Congo
Evacuatie

Na de onafhankelijkheid van Congo evacueert Sabena in 18 dagen tijd 35.000 landgenoten. Sabena stelt haar volledige vloot ter beschikking voor een luchtbrug die troepen naar Congo brengt en vluchtelingen naar Brussel.

 
Pilote Anne France Gorremans
Vrouwenstrijd

In 1984 krijgt Sabena voor het eerst een vrouwelijke piloot. Haar naam is Anne France Gorremans, maar haar aanstelling wordt niet door iedereen aanvaard. “Er waren piloten die niet met een vrouw naast zich wilden vliegen.”

Kaping vlucht 571
Terreur

In 1972 nemen kapers van een Palestijnse terreurgroep 5 kilo explosieven mee aan boord van Sabena-vlucht 571. Bij de bevrijdingsactie komen twee kapers om en raakt een joods koppel gewond. Later overlijdt nog een passagier.

 
Vliegtuigcrash 1961
Crash

Op 15 februari 1961 stort een Boeing 707-329 van Sabena neer in Kampenhout. Bij de 72 dodelijke slachtoffers zijn 34 leden van het Amerikaanse kunstschaatsteam. Op de grond verliest landbouwer Theo De Laet het leven.

Nog meer docu’s van eigen bodem

Bejubeld door niet-wielerfans

 
Volledige reeks via VRT NU 
 

Kroniek van een verwachte dood

 
Bekijk de docu via VRT NU 
 

Bekroond in New York

 
Volledige reeks via VRT NU 
 

Bent leest Perec

We zijn overgeschakeld op de wintertijd en dus is Wim Helsen er weer met Winteruur. En met gasten die hun favoriete teksten meenemen. Zoals Bent Van Looy die ons doet reizen naar zijn geliefde Parijs. Inchecken in een vliegtuig is niet nodig, met een tekst van Georges Perec komen we al een heel eind.

Kijk naar Winteruur via VRT NU 
Ga naar canvas.be
Facebook   Youtube   Instagram   Twitter