‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
28. JUNI 2024
 
Rose Marie Ulveman
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket i dag handler om nattens tv-duel mellem præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump og at fagfolk og eksperter sår tvivl om effekten af klimafiks i den nye grønne trepart. Vi skal også runde den nu afsluttede EU-topjobkabale, og at der er sket eneksplosion i beslaglæggelse af stoffer på Roskilde Festival.  
  Og inden du læser videre: Politikens morgennyhedsbrev går fra i dag på sommerferie og vender tilbage i august. Vores faste eftermiddagsnyhedsbrev Dagens Overblik fortsætter hele sommeren.  
  Plejer du også at lytte til Politiken, kan du glæde dig over, at Politikens daglige pocast ’Du lytter til Politiken’ udkommer med ét afsnit hver uge efter 5 juli, ligesom du blandt andet også kan se frem til en podcast fra Roskilde Festival, der løber af stablen næste uge.  
  Rigtig god sommer og på gensyn.  
Foto: Mario Tama/Getty Images North America/Getty Images via AFP
Foto: Mario Tama/Getty Images North America/Getty Images via AFP
  Sådan gik det, da de to ældste præsidentkandidater mødtes i tv-duel  
  Natten til fredag tørnede de to amerikanske præsidentkandidater Joe Biden og Donald Trump sammen i et brag af en tv-duel, der handlede om alt fra krigen i Ukraine, tredje verdenskrig og hvem af de to præsidentkandidater, der er bedst til golf.  
  Trump sagde igen og igen, at Biden er den værste præsident i USA’s historie. Biden pegede omvendt på på, at Trump var kåret som netop det i meningsmålinger. Den siddende præsident indledte den ene gang efter den anden sine svar med at sige »det er løgn« og »det er det værste sludder, jeg nogensinde har hørt«.  
  Formen på debatten gav ikke de to CNN-værter mulighed for at stille opfølgende spørgsmål, når seerne blev efterladt med mildt sagt modsatrettede oplysninger. Faktatjek viste desuden, at Trump vanen tro løj så vandet drev gennem hele debatten. De viste også, at Biden overdrev i flere tilfælde og ved flere lejligheder farede vild i sine egne sætninger.  
  Politisk kommentator på CNN Van Jones beskriver præsident Joe Bidens præstation i debatten som »smertefuld«:  
  »Han er en god mand. Han elsker sit land. Han gør det bedste, han kan. Men han skulle i aften forsøge at genoprette landets og vælgernes tillid til ham. Det lykkedes ikke,« sagde han efter debatten.  
  Vicepræsident Kamala Harris har allerede været ude og erkende overfor CNN, at præsident Joe Biden »fik en sløv start«, men at han kom godt igen og »sluttede stærkt«.  
 
Liste ikon   Tv-debat har flere nye tiltag:CNN har fundet en metode til at stoppe Trump og Bidens talestrøm
Liste ikon   Analyse: Begår Trump samme fejl som i 2020?
 
null
null
  »Lappeløsning«: Fagfolk og eksperter sår tvivl om effekten af klimafiks for milliarder efter nyt notat  
  Det kan ikke lade sig gøre at sænke landbrugets udslip af drivhusgasser med pyrolyseteknologi inden 2030.Den aftale, som regeringens grønne trepart indgik mandag, sætter ellers hele 10 milliarder kroner af til pyrolyse og lover, at teknologien »vil bidrage væsentligt til at indfri Danmarks klimamål i 2030«.  
  »Men det er umuligt«, konkluderer rådgiver Trine Langhede fra Rådet for Grøn Omstilling på baggrund af et nyt notat.  
  »Det kommer til at gå ud over landbruget, hvis vi alligevel satser på pyrolyse. For når det så ikke virker, bliver det svært for landbruget at leve op til klimamålene uden nye, drastiske tiltag«, tilføjer hun.  
  Trepartsaftalen forudsætter, at landbruget selv lukker klimahullet, hvis det mislykkes at nedbringe udslippene. Ifølge aftalen skal pyrolyse bidrage med reduktioner på 300.000 tons drivhusgasser i 2030. De 10 milliarder kroner til teknologien fordeles helt frem til 2045.  
  Pyrolyse kan bruges til at lagre CO2. I processen bliver planter forgasset ved at opvarme dem ved høj temperatur og uden ilt.  
  Trine Langhede mener desuden, at miljøkonsekvenserne af at sprede biokul på markerne ikke er undersøgt til bunds:  
  »Det er en lappeløsning at bruge skatteydernes penge på en teknologi, som ikke er gennemtestet eller har bevist, at den kan leve op til løfterne i aftalen«, siger hun.  
 
Liste ikon   Læs også:Pyrolyse-hvad-for-noget? Sådan kan biokul mindske landbrugets CO2-udslip
Liste ikon   Læs også: Sådan vil dansk opfinder støvsuge atmosfæren for CO2
 
null
null
  EU-kabalen er gået op: To tunge navne indstilles sammen med Ursula von der Leyen til at udgøre magtfuld trio  
  EU-landenes stats- og regeringschefer har på et topmøde i Bruxelles aftalt fordelingen af topposterne i EU for de næste fem år. Som ventet indstilles Ursula von der Leyen til at fortsætte som EU-Kommissionens formand, og nu venter der en afstemning i Europa-Parlamentet 18. juli, hvor hun skal forsøge at samle et flertal bag sig.  
  Som rygterne har gået på det seneste stykke tid, er det portugisiske Antonio Costa, der løber med posten som formand for Det Europæiske Råd, mens Estlands premierminister Kaja Kallas bliver EU’s næste udenrigschef. Hvem de tre personer er, kan du læse mere om her.  
  Hvis man spørger statsminister Mette Frederiksen, er det de helt rigtige personer, der skal bestride EU’s topposter:  
  »Samlet set et godt hold, synes jeg«, sagde Mette Frederiksen efter afslutningen på EU-topmødet natten til fredag.  
  Afstemningen 18. juli bliver spændende for Ursula von der Leyen. Forud venter et forhandlingsforløb, hvor tyskeren skal forsøge at sikre opbakning hos medlemmerne af Europa-Parlamentet. Da Ursula Von der Leyen blev valgt som kommisionsformand i 2019, var det med kun ni stemmer over det minimum, der udgør det nødvendige flertal.  
 
Liste ikon   Læs også: Mette Frederiksen er tavs om ny dansk EU-kommissær
Liste ikon   Læs også:Her er trioen, der nu skal styre Europa
 
null
null
  Beslaglæggelse af stoffer eksploderede på Roskilde sidste år  
  I denne weekend skydes dette års Roskilde Festival i gang. På sidste års festival blev der beslaglagt otte gange så meget kokain som året før – fra 6,5 gram i 2022 til 52 gram i 2023. Samtidig eksploderede antallet af beslaglagte joints fra 14 i 2022 til 102 i 2023. Det viser tal fra Midt- og Vestsjællands Politi. Også mængden af beslaglagt amfetamin og ecstasy steg voldsomt i forhold til året før.  
  Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi skal forklaringen på den stigning i beslaglagte stoffer findes i nogle »større salgssager«. Sidste år havde politiets særlige indsats på narkoområdet tre sager om videresalg af euforiserende stoffer i forbindelse med festivalen. Men i 2022 var der udelukkende tale om mindre besiddelsessager.  
  »Det kommer lidt an på, om vi er dygtige til – og heldige med – at fange nogle af dem, som har mere på sig«, siger politikommissær Michael Andreasen fra Midt- og Vestsjællands Politi.  
  At beslaglæggelser af stoffer på Roskilde stiger, kommer dog ikke bag på professor Henrik Vigh, som er leder af Kriminologisk Observatorium ved Københavns Universitet. Han var afsted på festivalen sidste år for at interviewe gæster om deres forhold til stoffer.  
  »Kokainforbruget i Danmark er tredoblet over 10 år og steg forrige år med 20 procent«, siger Henrik Vigh.  
 
Liste ikon   Læs også:Disse stoffer finder politiet på Roskilde Festival, men ikke på Smukfest
Liste ikon   Efter tre år:Sådan har Roskilde forandret sig fuldstændigt
 
   
  Det bedste fra Politiken  
null
null
  Verdensstjernen er et queer-ikon, men lige nu har hun et crush på en 73-årig hvid mand  
  Kristen Stewart er træt af at tale om kønsroller og seksuel identitet. Alligevel er det, som om rollen som ufrivillig talsperson for de temaer klistrer lige så hårdt til hende som de mange fine roller i indiefilm, som har givet hende betegnelser som ’den bedste skuespiller i sin generation’. Politiken har mødt den 34-årige megastjerne.  
null
null
  7 døgn: Sådan oplevede to modstandere den grønne trepart  
  Maria Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, og Søren Søndergaard, formand i Landbrug & Fødevarer, var to af de helt centrale forhandlere i den grønne trepart. Her fortæller de begge om de sidste syv – ret vilde – døgn.  
null
null
  Dom i Korsør-sagen: Hvorfor vil vi vide alt?  
  I dag falder der dom i Korsør-sagen, hvor en 33-årig mand er tiltalt for både drabet på Emilie Meng, overfaldet på en 15-årig efterskoleelev samt bortførelse, mishandling og voldtægt af en 13-årig pige fra Kirkerup. Det sker efter en stærkt omtalt retssag, der har fået mennesker fra flere afkroge af landet til at stå i kø foran retten for at sikre sig en plads i salen. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Line Vaaben, hvilke typer af ofre og gerningsmænd, der optager os allermest – og hvorfor sulten efter makabre detaljer kan gå hen og blive et problem.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   På langt de fleste af landets folkeskoler er det i dag skoleårets sidste skoledag og dermed sommerferie
Liste ikon   Musfikfestivallen Tinderbox fortsætter i Odense frem til 29. juni
Liste ikon   TrygFondens kystlivreddere åbner badesæsonen på strandene, og det betyder, at der fremover vil være livreddere, der holder øje med badegæsterne hver dag fra 10-18
Liste ikon   Kl 10 afsiger Retten i Næstved skyldkendelse i Korsør-sagen, som omhandler grove seksuelle overgreb mod tre teenagepiger, heriblandt drabet på den 17-årige Emilie Meng
Liste ikon   Der afholder præsidentvalg i Iran som en konsekvens af, at dne tidligere præsident Ebrahim Raisis døde i en helikopterulykke i maj
 
   
  Dagens tegning  
null
null
  Systemsvigt  
  Børn og unge, som mistrives, oplever lange ventetider alle steder i systemet.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Tidligere lærervikarer: Vi har fået kastet sten efter os, er blevet bidt og kaldt »møgso« og »din fucking bitch«
 
 
 
2 Drop at tælle kalorier eller fedtprocent. Kig et helt andet sted hen, hvis du vil undgå sygdom og overvægt
 
 
 
3 Verdensstjernen er et queer-ikon, men lige nu har hun et crush på en 73-årig hvid mand
 
 
 
4 Han skyndte sig i Jysk, købte en voksdug for 130 kroner og klistrede den op på barens vindue. Så gik alting amok på Nørrebro
 
 
 
5 BBC afslører: Saudi-Arabien giver lov til at slå ihjel i etablering af omstridt ørkenby
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  GENOPSLAG: Vil du styrke det inkluderende læringsmiljø på erhvervsskoler?
 
Frist:­ 05/08/2024   Suhm Ungdomsliv - med handicap Læs mere
 
  Vicedirektør for Bygninger Københavns Universitet
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Campusdirektør - Universitetsadministrationen, Campus Frederiksberg/City
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Skoleleder
 
Frist:­ 15/08/2024   Esrum Kost- og Friskole Læs mere
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere