‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
POLITIKEN MAD
 
Det er stadig sæson for rosenkål, som her er i skøn symbiose med hjertemuslinger og portvin. Foto: Columbus Leth
Kære Læser
 
I år har vinteren været langt, langt væk. Faktisk har vejret ikke været meget anderledes siden oktober, og næste søndag er det ifølge kalenderen forår.
 
Selv om sne og is er besværligt, er det ildevarslende, at vi ikke har set noget til det i år. Vi mærker fysisk, hvordan klimaforandringerne trænger sig på – med enorme vandmængder, oversvømmelser og en regn, der synes at være konstant.
 
Og hvorfor skrive om vejret i et nyhedsbrev, der handler om mad? Fordi vi kan gøre meget for klimaet ved at spise grønt, lokalt og i sæson. Ved at udnytte resterne og ikke smide mad ud. Mit formål med at sende dig det her nyhedsbrev er netop at inspirere dig til at være med til at gøre en grøn forskel. Vi kan ikke vende klimaforandrigerne alene, men summen af handlinger kan gøre en forskel.
 
Derfor er ugens første ret en opskrift, hvor du kan få brugt dine grøntsagsrester, og når det er Francis Cardenau, der står bag opskriften, er det alt andet end kedelig restemad.
 
Det samme gør sig gældende med Timm Vladimirs fyldte kartofler, der er fyldt med lækkert smovs og er på menuen tirsdag.
 
Onsdag er en af mine favoritresteretter, den japanske okonomiyaki, på menuen. Jeg har haft den med i det her nyhedsbrev før, men den er værd at gentage, fordi det er et rigtigt hverdagshit, der kan varieres med de grøntsager, du har liggende.
 
I den her uge går der også fisk i den. Kok Mikkel Karstad giver den velkendte rødspætte helt nyt selskab, når han serverer den til gulerodssuppe med kardemommeyoghurt.
 
Vi bliver nede på havbunden, hvor Mai Knauer har fundet muslinger. Nemlig hjertemuslinger, der vellykket bliver parret med sæsonens grønt, når de kommer i gryden sammen med portvin og rosenkål.
 
I weekenden kan du starte lækkert ud med æg og kål en cocotte. Det lyder fornemt, men det er en simpel æggeret, som du variere i det uendelige. I opskriften bliver der brugt bakskuld, men et stykke røget bacon kan bruges i stedet for.
 
Har du lyst til sødt, frister Marie Holm med en vulgært god banan-karameltærte. Bananerne kommer selvsagt langvejs fra, men har et lavt klimaftryk, da de bliver transporteret med skib. Derfor kan du godt smide et par bananer i kurven, mens vi venter på, at der kommer friske, danske grøntsager i butikkerne.
 
Med ønsket om en rigtig god maduge.
 

 
 
 
Med venlig hilsen
Mette Mølbak
Chefredaktør på Politiken MAD
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
FRANCIS CARDENAU
 
 
 
Grøntsagsboller med tomatsauce
 
AFTENSMAD
 
 
 
 
SÅ GODT KAN RESTEMAD SMAGE
 
 
 
Fyldte, uskrællede, bagte kartofler med bacon
 
AFTENSMAD
 
 
 
 
NEM LUKSUS
 
 
 
Stegt rødspætte med gulerodssuppe og kardemommeyoghurt
 
 
POLITIKEN MAD #4
 
 
 
 
 
DIT NYE HVERDAGSHIT
 
 
 
Japansk æggekage med masser­ af grønt
 
FROKOST
 
 
 
 
PERFEKT TIL MIDDAGSGÆSTER
 
 
 
Hjertemuslinger med rosenkål og portvin
 
AFTENSMAD
 
 
 
 
TIL WEEKENDMORGENBORDET
 
 
 
Æg og kål en cocotte
 
MORGENMAD
 
 
 
 
SØNDAGSFORKÆLELSE
 
 
 
Knasende cornflakestærte med banan og saltkaramel
 
SØDT & BAGVÆRK
 
 
 
 
MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER
 
1 I alle gymnasieklasser sidder i gennemsnit én, der har fået delt et seksuelt billede mod sin vilje
 
 
 
2 Krisen kradser stadig i DF, og Pia Kjærsgaard ærgrer sig over nye fejltrin
 
 
 
3 Mette Frederiksen til EU-topmøde: Min gak-kritik lader til at have virket
 
 
 
4 Nekrolog: Den store eventyrer er taget ud på sin sidste lange rejse
 
 
 
5 Ekspert: Der er noget helt, helt galt med den måde, vi lærer børn at læse på