Safer Internet Day Special
View this email in your browser

Safer Internet Day 2019

Happy Safer Internet Day! Op deze jaarlijks terugkerende dag vragen we in meer dan 100 landen wereldwijd aandacht voor veilig internetgebruik door jongeren. De dag is een initiatief van De Europese Commissie (DG Connect, Better Internet for Kids Programma) en wordt in Nederland gecoördineerd door ECP (met Veiliginternetten.nl). ECP vormt samen met het Expertisebureau Online Kindermisbruik (met de helplijn Helpwanted.nl) en Mediawijzer.net het Nederlandse Safer Internet Centre.
 
In deze speciale nieuwsbrief vindt u een greep uit alles wat er vandaag gebeurt.

Twitter mee met #SID2019 en #SaferInternetDay

Nederlandse ouders worden steeds beter in internetopvoeding
Ruim acht op de tien Nederlandse ouders (83%) houdt online een oogje in het zeil bij hun tieners, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Zes op de tien ouders (63%) kijkt live met hun kinderen mee, gevolgd door het checken van hun mobiele telefoon (52%) en sociale media (50%). Ouders geven vooral aan mee te kijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day die vandaag plaatsvindt.

Lees de resultaten van het onderzoek.

8 manieren om jezelf online te beschermen

Recent onderzoek van Microsoft toont aan dat jongeren het meest geneigd zijn online risicogedrag aan te gaan. Om Safer Internet Day 2019 te markeren en deze trend in te dammen, heeft Microsoft een happertje gemaakt die jongeren helpt om online veilig te blijven. Download het happertje of lees de blog.
Lees verder

Hackshield

Over de hele wereld zijn er initiatieven gericht op het verbeteren van de online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Het thema van dit jaar is ‘Together for a better internet’. SIDN vindt dit een belangrijk thema en ondersteunt dit met een leuke prijsactie. Speel samen met zoon of dochter de online security game Hackshield en maak kans op het boek: www-wat?

Lees verder

25 manieren om in gesprek te gaan met jongeren over internetveiligheid

Marjolijn Bonthuis (adjunct-directeur ECP en tevens coördinator van het Safer Internet Centre Nederland) sprak vandaag met het Algemeen Dagblad over internetopvoeding. Uit onderzoek is gebleken dat ouders minimaal één keer per week praten met hun tieners over online activiteiten. Bonthuis is blij met deze uitkomst. "We hebben er jaren over gedaan om ouders ervan te overtuigen dat mediagebruik een onderdeel is van de opvoeding. Ze weten in vergelijking met een paar jaar geleden veel beter welke gevaren hun kinderen online lopen, zoals slachtoffer worden van pesters of sexting."

Remco Pijpers (deskundige jeugd en digitale media bij Kennisnet) juicht deze trend ook toe. Eerder bedacht hij 25 vragen voor ouders en docenten om het gesprek over de gevaren van internet te vergemakkelijken, zoals: stel dat je een naaktfoto krijgt van een klasgenoot. Wat doe je daarmee? "Daarmee vraag je niet direct: heb je wel eens zo'n foto gekregen of verstuurd, maar open je op een prikkelende manier het gesprek over privacy."
Lees verder

Terugblik Kids Cyber Day

Politie, Defensie en Bureau Halt. Je wilt er niet mee in aanraking komen, toch? Jawel! Dit gebeurde namelijk tijdens de allereerste Kids Cyber Day, die Palo Alto Networks en KPN samen met hen organiseerden.  Kinderen worden steeds digitaler en krijgen daarom dus ook steeds meer te maken met cybercriminaliteit, bijvoorbeeld via social media, online games en apps op hun telefoon. Marjolijn Bonthuis nam als coördinator Safer Internet Centre Nederland deel aan het panel.

Lees verder

YouTube Kids nu in Nederland beschikbaar

In het kader van Safer Inernet Day lanceert Google YouTube Kids in Nederland. Hiermee wordt het makkelijker om video’s te vinden die kinderen leuk vinden. Ouders krijgen eenvoudige tools om zelf te selecteren wat hun kinderen zien en de tijd die ze doorbrengen achter het scherm te controleren. Hierdoor kunnen kinderen op een gezinsvriendelijke manier van YouTube Kids genieten. 

Lees verder

Aankondiging: Monitor Digitale Geletterdheid

Om iedereen gelijke kansen te geven is het nodig dat iedereen dezelfde onderwijsmogelijkheden heeft op digitaal gebied. Om te kijken waar nog verbetering mogelijk is, zet ECP | Platform voor de InformatieSamenleving samen met partners in 2019 de Monitor Digitale Geletterdheid uit, mogelijk gemaakt door het ING Nederland Fonds. De monitor geeft inzicht in scholen die achterblijven zodat daar meer aandacht naartoe kan gaan. Daarnaast is het voor scholen een mooie gelegenheid om inzicht te krijgen in waar zij staan. De onderzoeksresultaten worden verwacht in de eerste helft van het jaar.

Lees verder

Bijeenkomst over veilig gebruik online media door kinderen

Welke rol spelen online media in de ontwikkeling van een kind? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het beschermen van kinderen online? En hoeveel controle zouden ouders moeten hebben over het online mediagebruik van kinderen? Vandaag organiseren Beeld en Geluid, Google en YouTube een bijeenkomst over veilig gebruik van online media door kinderen.

Lees verder

#HackTalk10 Cyberboefjes

Met een nieuwe reeks Hack Talks start op 12 februari het vervolg op Hack Talk 4: Next Gen Hackers. Jongeren vinden hacken namelijk wel cool en steeds meer willen het leren. Dat is mooi, zolang ze die skills maar inzetten om het internet veiliger te maken. Helaas gaat het ook wel eens mis. Bekijk op de website ook de video van Veiliginternetten.nl over hacktalent.

Lees verder

Onderzoek naar technologische en sociale verandering kinderen en jongeren

De ICT-coalition for Children Online is opgezet om de 'ICT-beginselen' te ontwikkelen voor een veiliger gebruik van verbonden apparaten en online diensten door kinderen en jongeren in de EU. In november 2018 is er een onderzoek uitgevoerd naar de technologische en sociale verandering in het leven van Europese kinderen en jongeren. Lees hier de resultaten.

Lees verder

Met leerlingen in gesprek op Safer Internet Day

Met medewerking van onder andere Veiliginternetten.nl ontwikkelde VodafoneZiggo het gratis lesprogramma Online Masters. Het thema van Safer Internet Day dit jaar ‘Together for a better internet’ sluit goed aan bij de twee modules: Safe of Social Master.
Lees verder

Tips & inspiratie

Zelf aan de slag met online veiligheid, privacy-instellingen, online omgangsvormen, de invloed van de media of privacy? De dossiers op Mediawijsheid.nl en de jeugdwebsite HoeZoMediawijs.nl zijn een handig startpunt. U vindt er onder meer informatie, filmpjes, links naar handige websites en materiaal, doe-opdrachten en veelgestelde vragen gesorteerd per mediawijsheidthema.

Neem ook eens een kijkje op de volgende websites:

Safer Internet Day 2019 - Together for a better internet!
 update mijn gegevens | uitschrijven