Educatie
24 September 2024

Beste John ,

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan. In de wereld om ons heen speelt van alles, wat kan zorgen voor verdeeldheid in de klas. Dit leidt tot levendige discussies of meningen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoe help je studenten om deze verschillen te overbruggen? Hoe geef je hen het vertrouwen dat zij een positief verschil kunnen maken, zowel op school of stage als in de samenleving?

De Anne Frank Stichting helpt jou graag op weg met je lessen loopbaan & burgerschap. In deze nieuwsbrief lichten we ons lesmateriaal en ons scholingsaanbod uit. Hiermee oefen je samen met je klas om met een open blik naar de wereld te kijken, waardoor vooroordelen geen ruimte krijgen.

Bekijk de brochure met ons vernieuwde lesaanbod
Klik hier om de hele video te bekijken.
Anne Frank Stichting. Samen aan de slag met burgerschap.

Nieuwe werkvorm: situatiekaarten antisemitisme

In de klas word je er onverwacht mee geconfronteerd: beledigende opmerkingen over Joden. Door de oorlog in het Midden-Oosten is het aantal antisemitische incidenten toegenomen, dit zie je ook terug op scholen. Om docenten te helpen antisemitisme bespreekbaar te maken, heeft de Anne Frank Stichting een nieuwe werkvorm ontwikkeld. Aan de hand van zes situatiekaarten ontdekken studenten welke vormen van antisemitisme er bestaan en leren zij dat het belangrijk is om je uit te spreken tegen antisemitisme en andere vormen van discriminatie.

Het lesmateriaal is onderdeel van een nieuw lespakket over antisemitisme, dat nog verder aangevuld wordt.
Bekijk de nieuwe werkvorm

Stories that Move: nieuwe video's van jongeren over democratie

Democratie kan voor jongeren een abstract onderwerp zijn. Studenten realiseren zich soms niet wat voor impact de democratie op hun dagelijks leven heeft. In een reeks nieuwe video's van Stories that Move vertellen Europese jongeren over hun persoonlijke ervaringen met democratie. Aan de hand van deze video's ga je met studenten in gesprek en laat je hen inzien dat hun stem er toe doet en dat zij invloed hebben op hun directe omgeving.

'Voor mij is democratie belangrijk omdat er nu, in mijn land, een prijs voor betaald moet worden. Het is niet iets dat onoverwinnelijk is of altijd bestaat.' Sofiia (21 jaar) komt uit Oekraine en woont in Kyiv. Haar verhaal toont studenten dat we de democratie niet voor lief mogen nemen.
Over Stories that Move: toolbox tegen discriminatie
Hoe open je het gesprek over thema's als diversiteit, discriminatie en mediawijsheid? In de online toolbox Stories that Move gaan studenten met behulp van interactieve opdrachten in gesprek over video's met herkenbare ervaringen van Europese leeftijdsgenoten. Studenten ontdekken hoe zij als actieve burgers een positieve bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve maatschappij.

Aan de slag: nieuwe tutorial video's
Creëer een gratis account op Storiesthatmove.org en start direct met je lesvoorbereiding. Wil je meer tips? In deze nieuwe tutorial video's helpt Stories that Move trainer Femke van Elk-de Koning je op weg met het lesmateriaal. Ook geeft ze tips over het creëren van een veilig leerklimaat waarin studenten worden aangemoedigd om te praten over lastige thema's zoals discriminatie.
Bekijk Stories that Move

Oproep: doe mee aan het behoeftenonderzoek van de Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting ontwikkelt educatief materiaal en geeft scholing aan docenten over holocausteducatie, het versterken van de democratische rechtstaat en het voorkomen en bespreekbaar maken van antisemitisme, racisme en discriminatie. Om ons aanbod te verbeteren, willen we graag meer inzicht krijgen in ervaringen van docenten over deze thema's.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij jouw behoefte als docent, hebben we jouw input nodig. Mogen we jou benaderen voor een kort gesprek (digitaal of fysiek) over jouw ervaringen en behoeften? We waarderen jouw input enorm!
 
Ja, ik draag graag bij

Ons lesaanbod op LessonUp

Op LessonUp vind je korte interactieve lessen en werkvormen over antisemitisme, diversiteit en democratie. Klik op een van onderstaande afbeeldingen om naar de les te gaan. 

Lesmateriaal: Week Tegen Pesten

Een nieuw schooljaar betekent vaak ook een nieuwe klas. Studenten leren elkaar kennen en vinden hun plek in de groep. Helaas komt het soms voor dat studenten aanvankelijk niet goed met elkaar omgaan. Als docent heb je hier gelukkig invloed op. Met het gratis lesmateriaal van de Week Tegen Pesten kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in je klas. Zoals met onze werkvorm ‘Situatiekaarten | Vijf situaties en nu jij?’. Studenten gaan aan de hand van vijf situaties met elkaar in gesprek over pestgedrag.
Gebruik het lesmateriaal

Meer tips voor in de les?


Schrijf je in voor de Educatie nieuwsbrief van de Anne Frank Stichting om op de hoogte te blijven van nieuw lesmateriaal en werkvormen. Je ontvangt de nieuwsbrief met tips en lesideeën vier keer per jaar.

 
Agenda 2024
23 t/m 27 september Week Tegen Pesten. Breed aanbod aan lesmateriaal voor het mbo, onder andere van de Anne Frank Stichting. Bekijk het lesmateriaal.

10 oktober Training ‘Reageren op vooroordelen en discriminatie’, 10.00-16.00 uur, Anne Frank Huis te Amsterdam. Meld je aan.

12 oktober Anne Frank Huis gesloten - Jom Kipoer

15 oktober Webinar UNESCO/EuroClio ‘Recognising and countering antisemitic stereotypes and prejudice with Stories that Move’, Engels gesproken, 16:00-18:00 uur. Meld je aan.

29 oktober Webinar 'Stories that Move over vooroordelen en stereotypen in de media', 16:00-17:00 uur. Meld je aan.

11 t/m 17 november Week van Respect. Meer informatie.
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst