Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
16 februari 2021
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg

De Pionier: wonen op jezelf, met anderen

Amersfoort is binnenkort een uniek woningbouwproject rijker: De Pionier. Op de kop van Isselt verschijnen 208 tijdelijke huurwoningen (studio’s) voor jongeren tot en met 29 jaar. Wat de Pionier bijzonder maakt is dat er jongvolwassenen van verschillende achtergronden samen gaan wonen. De studio’s zijn beschikbaar voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang en vanuit (jeugd)zorg op zichzelf gaan wonen. De bewoners kiezen bewust voor het concept gemengd wonen en leveren een bijdrage aan het met elkaar samen leven.

 
 

Succesvolle pilot Housing First

Met Housing First krijgen mensen de mogelijkheid om (weer) stabiel te wonen wanneer dat lange tijd niet mogelijk is geweest. In 2018 zijn we een pilot gestart. Specifiek voor mensen die dakloos zijn en meervoudige en complexe problemen hebben. Eind 2020 hebben we de balans opgemaakt; 22 bewoners hebben inmiddels een woning gekregen. Zij zijn niet meer dakloos en zijn tevreden over de hulp die zij krijgen. Ook samenwerkingspartners zijn positief over de aanpak en de samenwerking. Lees het verhaal van Guus op tussenvoorziening.nl, dat laat goed zien wat de kracht van Housing First is. 

Pilot wordt verlengd
Alle reden om hier in 2021 mee door te gaan. De pilot wordt dan ook verlengd om nog meer mensen met Housing First te kunnen helpen.

De pilot is een nauwe samenwerking tussen de Gemeente Amersfoort, woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia, Stichting Wijkteams Amersfoort en De Tussenvoorziening. 

Uitvoeringsprogramma wonen en zorg 2020-2023

Met veel organisaties werken we aan de ambities uit het statement “Amersfoort, een thuis voor iedereen”.  In 2018 zijn daarin de belangrijkste opgaves op het gebied van wonen en zorg bepaald langs 4 lijnen:

  1. Voldoende en divers woningaanbod
  2. passende zorg en ondersteuning
  3. inclusieve wijken
  4. Wonen en zorg als gezamenlijke verantwoordelijkheid
Zo is het urgentiesysteem voor uitstroom aangepast, zijn er verschillende woonconcepten gerealiseerd en heeft een goede samenwerking snel extra opvangplekken (in verband met corona) opgeleverd.

Hoe nu verder?
Ondanks de inspanningen zijn de opgaves nog groot en is sturen op de juiste inzet belangrijk. In het uitvoeringsprogramma zijn de opgaves concreet gemaakt. De belangrijkste zijn: Meer en diverser woningaanbod, leefbaarheidsvraagstukken, Wonen en zorg voor kwetsbare ouderen en Heroriëntatie op de maatschappelijke opvang.  

We hadden het uitvoeringsprogramma graag met alle partners van het programma gemaakt, maar door corona zijn we genoodzaakt om dat in kleiner gezelschap te doen. Het team Wonen en Zorg hoopt dat u de prioriteiten herkent. Als u aanvullingen heeft op het uitvoeringsprogramma of mee wilt werken aan de opdrachten horen wij dit graag, zodat we dit mee kunnen nemen bij het vervolg. Stuur gerust een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl. Het uitvoeringsprogramma staat op de website van de gemeente Amersfoort.

Amersfoort stroopt mouwen op voor een inclusieve stad

Samen met partners, professionals, vrijwilligers en andere inwoners gaat de gemeente Amersfoort intensiever werken aan het vergroten van de kansengelijkheid, preventie en de ondersteuning en zorg in de wijken. Zo zorgt Amersfoort er nog beter voor dat iedere inwoner zich thuis voelt in onze stad,waar iedereen naar eigen vermogen mee doet. En waar er voor iedereen die dat nodig heeft passende ondersteuning en hulp is. Dit staat in het beleidskader voor 2021-2026 dat het college van burgemeester en wethouders op 27 januari heeft vastgesteld. Dit beleidskader markeert de volgende fase naar een inclusieve stad. Lees verder op amersfoort.nl.

Urgentieaanvragen vanaf 8 februari via Het Vierde Huis

In Amersfoort is het mogelijk om urgentie aan te vragen om sneller in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Na een aanbestedingsprocedure is er een nieuwe partij gecontracteerd voor de urgentiedienstverlening. Vanaf 8 februari 2021 beoordeelt Het Vierde Huis de urgentieaanvragen. De betrokken partijen hebben hier per mail een bericht van ons over ontvangen. Dit betekent dat ons contract met de urgentiecommissie van Enserve afgelopen is.

Urgentie kan worden aangevraagd via www.urgentiewijzer.nl Hier vindt u ook meer informatie. De manier om urgentie aan te vragen zal iets anders zijn dan u gewend bent, maar de regels voor urgentie blijven hetzelfde.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Bij de Wonen en Zorg opgave zijn heel veel partijen betrokken. In samenwerking met platform31 is onderzocht hoe de samenwerking van het netwerk Wonen en Zorg verbeterd kan worden. Belangrijke conclusies zijn: Zorg voor inzicht en heb begrip voor elkaars verantwoordelijkheden, belangen en grenzen. En zorg voor sturing op prioriteiten en voortgang. 

Voor de sturing is er daarom een bestuurlijk en een tactisch overleg ingesteld. Op dit moment zijn daar de volgende partijen vertegenwoordigd: Indebuurt033, De Wijkteams, De Alliantie, Portaal, Omnia, Kwintes, Leger des Heils, De Tussenvoorziening en de gemeente. Deze partijen zorgen er gezamenlijk voor dat de ambities en opdrachten van het programma samen met alle andere partijen uit netwerk opgepakt worden.

Als u meer wilt weten dan kunt u bellen met de programmamanager Els van Kooten via 14033. Of mailen aan e.vankooten@amersfoort.nl.

Meer inspiratie en informatie

Ook nieuws aanleveren?
Het is mogelijk om nieuws in te sturen voor plaatsing in een volgende nieuwsbrief. U kunt dit aanleveren via een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact