Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
18 juni 2020
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg
‘Langer zelfstandig thuis wonen’ in het Soesterkwartier
De gemeente Amersfoort wil inspelen op langer zelfstandig thuis wonen en wil de wijken zoveel mogelijk levensloopbestendig maken. Met begeleiding en advisering van het ondersteuningsteam wonen en zorg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is gekozen voor een wijkgerichte aanpak in het Soesterkwartier. Hier willen we, samen met bewoners, corporaties en maatschappelijke- en zorginstellingen, aan de slag met de woonbehoefte en de veranderende zorgvraag in de buurt.

Eerste verkennende sessie 
In mei is er een eerste, digitale, verkennende sessie geweest met twee actieve bewoners uit de wijk en de buurtnetwerker (Indebuurt033). In de periode juni tot oktober zullen we verschillende gesprekken voeren met bewoners en stakeholders om meer zicht te krijgen in de woonwensen en woonbehoefte van (toekomstige) ouderen in het Soesterkwartier). Daarnaast kijken we naar de mogelijke knelpunten op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor ouderen in de wijk. De mogelijke oplossingen die we met elkaar inventariseren worden de bouwstenen voor een actieplan. We kijken ook hoe we de ervaringen, die we met deze aanpak opdoen in het Soesterkwartier, kunnen vertalen naar de andere wijken.
 
 

Gemengd wonen in De Liendert

Voormalig verzorgingshuis De Liendert is Amersfoort is weer volledig bewoond. De afgelopen weken namen in totaal zeventig bewoners hun intrek in het gebouw. 

Hier wonen starters, studenten en mensen uit de maatschappelijke opvang/zorginstellingen. Zij kiezen bewust ervoor om samen te wonen: met elkaar activiteiten te organiseren voor elkaar en de buurt, en elkaar te ontmoeten en te helpen. Het gaat om een tijdelijk project voor drie tot vijf jaar. Het pand wordt voor dit doel door Gapph Vastgoedbeheer enkele jaren gehuurd. Portaal en Gapph maakten hierover afspraken met gemeente Amersfoort en werken op deze locatie samen met Sovee, Kwintes en het Leger des Heils. Door deze samenwerking krijgt een uiteenlopende groep Amersfoorters een bijzondere plek om met elkaar te wonen.

 
Even voorstellen

Onlangs zijn er twee Adviseurs Wonen gestart bij de gemeente: Marieke Peters en Joeri  Migchelbrink. Zijn gaan beiden aan de slag bij het programma Wonen en Zorg.

Marieke richt zich vooral op de uitstroom en doorstroom uit de jeugdzorg en een aanpak voor complexen waar de leefbaarheid onder druk staat. Joeri gaat werken aan woningbouwprogrammering (vraag en aanbod verschillende doelgroepen en woonvormen), woonconcepten, doorstroming in brede zin en jongerenhuisvesting.

Beiden hebben ruime ervaring bij o.a. woningbouwcorporaties. Ze kijken er naar uit om kennis te maken met de samenwerkingspartners, en gezamenlijk te werken aan de opgaves op het gebied van Wonen en Zorg. 

 

Telefonisch contact met eenzame ouderen

Woningcorporatie Portaal biedt eenzame ouderen een mogelijkheid om telefonisch contact te hebben wanneer zij daar behoefte aan hebben. Afgelopen maanden zijn veel ouderen door het coronavirus aan huis gebonden en contact met anderen is voor hen beperkt. Portaal biedt hen een gezellig moment in eenzame tijden. Op de website van Portaal staat het telefoonnummer. 

Vervolgonderzoek ouderenhuisvesting

In 2018 heeft bureau Companen een behoefteonderzoek uitgevoerd naar het wonen met zorg in de gemeente. Dit onderzoek heeft goede inzichten opgeleverd, ook wat betreft ouderenhuisvesting. Companen gaat de komende maanden een vervolgonderzoek uitvoeren, specifiek gericht op de ouderenhuisvesting.

Om uitvoeringsgerichte plannen te kunnen maken voor het uitbreiden van de voorraad geschikte (geclusterde) woningen voor ouderen, is er namelijk behoefte aan nadere analyse van de huidige en toekomstige positie van ouderen op de Amersfoortse woningmarkt. We kijken hierbij ook wijkgericht, zodat goed bekeken kan worden hoe het woningaanbod in elke wijk in de behoefte kan voorzien. Voor wat betreft de bouwopgave willen we weten hoeveel woningen er in de komende jaren moeten worden toegevoegd om aan de vraag van ouderen te voldoen. Daarbij kijken we ook in hoeverre de huidige bouwplannen al (kunnen) voorzien in ouderenhuisvesting, en welk deel van het resterende bouwprogramma dus op ouderen moet worden afgestemd. Corporaties en het zorgkantoor worden benaderd voor informatie.

Nieuwe urgentieregeling

Sinds 1 februari 2020 wordt een deel van de woningen voor urgent woningzoekenden verdeeld via directe bemiddeling. Dat betekent dat een woning direct wordt gekoppeld aan een woningzoekende. Daarmee zorgen we ervoor dat woningzoekenden die uitstromen uit een zorg- of opvanginstelling zo passend mogelijk worden gehuisvest.

We zijn nog maar net begonnen, maar de eerste ervaringen zijn bemoedigend. Omdat het woningaanbod zeer laag is, is het nog te vroeg om te beoordelen of met directe bemiddeling het huisvestingsproces ook sneller verloopt. De corporaties zorgen ervoor dat de helft van hun woningaanbod beschikbaar is voor alle urgente doelgroepen, zoals dat door de gemeenteraad van Amersfoort is vastgesteld.

In een volgende nieuwsbrief melden we meer over de voortgang en de resultaten van de directe bemiddeling.

Woningaanpassing en de WMO

In de prestatieafspraken en het statement ‘Huisvesting en Zorg’ is vastgelegd dat de corporaties en gemeenten samen werkafspraken opstellen voor woningaanpassingen op grond van de WMO. 

Inmiddels zijn er samen afspraken gemaakt over:
1. Woningaanpassingen
2. Verantwoordelijkheid onderhoud, keuring en reparatie (onroerende zaken) 
3. Verantwoordelijkheid over verwijdering en herstel 
4. Woningtoewijzing en huurderving 
5. Complexe collectieve aanpassingen

Met deze afspraken zorgen we ervoor dat iedereen in een voor hen passende woning kan wonen, door tijdige verhuizing of door aanpassingen in de bestaande woning. Deze werkafspraken zijn een eerste stap; in de toekomst gaan we deze afspraken verder aanscherpen en uitwerken.

Financiële bijdrage voor opvang van dak- en thuislozen
Amersfoort krijgt een financiële bijdrage van het Rijk voor de opvang van dak- en thuislozen en maatregelen om te voorkomen dan mensen dakloos raken. Met de middelen uit Den Haag wil de gemeente samen met de andere gemeenten in de regio de druk op de maatschappelijke opvang terugdringen. Het aantal mensen dat een beroep doet op de opvang is de afgelopen jaren gestegen.
Lees meer
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact