Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
29 oktober 2020
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg
Start Mantelzorgpas

Sinds de start zijn al meer dan 300 Mantelzorgpassen aangevraagd. De eerste Mantelzorgpas werd 1 juli door wethouder Tigelaar uitgereikt aan Shirley Pesch, mantelzorger voor haar driejarige dochter. De Mantelzorgpas is een initiatief van Indebuurt033 en gemeente Amersfoort, in samenwerking met Leef3.nu. 

Met de Mantelzorgpas krijgen mantelzorgers extra ondersteuning op maat. Op de Mantelzorgpas staat een tegoed van 150 euro, waarmee mantelzorgers gebruik kunnen maken van verschillende diensten. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdservice of wasservice aan huis, zorg- en welzijnshulpmiddelen voor prettig(er) wonen, een boeken- of tijdschriftenbon, bloemen of praktische hulp aan huis. Op de webpagina van Leef3.nu staan alle diensten op een rij. Het aanbod zal in de loop van de tijd nog worden uitgebreid, afhankelijk van de behoefte en wensen van mantelzorgers en de geldende coronamaatregelen.

Aanvragen
Het aanvragen van de Mantelzorgpas kan op www.leef3.nu/mantelzorgpas. Hier is ook meer informatie te vinden over het aanbod en de voorwaarden. Is hulp gewenst bij de aanvraag van de Mantelzorgpas? Dan kan hiervoor een afspraak worden gemaakt bij een van de Informatiewinkels van Indebuurt033.

 
 

Netwerkwebinars

Het programma Wonen & Zorg heeft afgelopen jaren meerdere netwerkbijeenkomsten gehad. In het voorjaar waren zij druk bezig om een netwerkbijeenkomst te organiseren. Door de huidige situatie rondom corona gaan zij zich richten op een reeks van webinars. Het streven is om de eerste nog dit jaar te laten plaatsvinden. Heeft u een inspirerend actueel thema dat u graag in het netwerk wilt delen? Laat het weten via wonen-zorg@amersfoort.nl.

 
Inspiratiebijeenkomst

De inspiratiebijeenkomst ‘Van beschermd wonen naar beschermd thuis’ gaat over wonen en meedoen in de wijk voor iedereen. Sprekers geven een inkijkje in de stand van het land, weerbarstige knelpunten, succesvolle oplossingsrichtingen en onorthodoxe aanpakken. Georganiseerd door U16, Movisie, het Kenniscentrum Sociale Innovatie en het kennisplatform Utrecht Sociaal. De bijeenkomst is op 6 november van 10.00 tot 13.00 uur via een live-stream te volgen. Meer informatie en aanmelden 

 

Vernieuwde werkwijzer gereed

Vanaf begin dit jaar wordt er in Amersfoort gewerkt met een nieuwe urgentieregeling voor urgent woningzoekenden. Onder andere voor mensen die uitstromen uit een zorg- en opvanginstelling. Met de samenwerkende partijen is een aangepaste versie van de werkwijzer opgesteld zodat het proces helder en soepel verloopt. 

De werkwijzer is te vinden in de toolbox (achter de inlog) op de website van de urgentiecommissie. Binnenkort wordt er voor alle betrokken partijen een online informatieve bijeenkomst georganiseerd om de nieuwe manier van werken toe te lichten.

Vragen? Neem gerust contact op met Marieke Peters, M.Peters2@amersfoort.nl.

Brede aanpak dak- en thuisloosheid

De regio Amersfoort is gestart met een brede aanpak om ervoor te blijven zorgen dat niemand op straat hoeft te slapen. Dit is hard nodig omdat het aantal dak- en thuislozen in Nederland is verdubbeld sinds 2009. Het plan is door corona extra urgent omdat er door de 1,5-meter-afstandregel minder opvangplekken zijn bij de opvanglocaties. Er is dus niet voor iedereen direct plek. Op 6 oktober presenteerde wethouder Tigelaar de brede aanpak dak- en thuisloosheid aan gemeenteraadsleden en genodigden.

Wat is de brede aanpak?
Het plan kent drie pijlers:

  1. Preventie, het voorkomen dat iemand op straat komt. Denk aan schuldhulpverlening, het voorkomen van huisuitzetting en ambulante begeleiding thuis.
  2. Mensen die toch opvang nodig hebben zo snel mogelijk begeleiden naar een passende, vaak rustigere plek, waar direct aan herstel kan worden gewerkt.
  3. Het versnellen van uitstroom naar een stabiele woonplek. Beschikbare en betaalbare huurwoningen is een knelpunt. Daarom zijn er ook andere woonconcepten nodig die afgestemd zijn op individuele situaties, zoals ‘gemengd wonen’ en Housing First.

Het plan wordt komende tijd verder ontwikkeld én uitgevoerd vanuit verschillende beleidsterreinen en uiteenlopende betrokken partijen. Informatie: Matthijs van Leur, M.vanLeur@amersfoort.nl

Ontwikkelingen in de wijken

In Amersfoort vinden continue ontwikkelingen plaats op het vlak van Wonen & Zorg. Zo wordt er over herontwikkeling nagedacht en worden ook nieuwe plekken gecreëerd. Een paar voorbeelden. 

  • Hogewartier heeft er sinds de zomer 31 bewoners bij. Cliënten van drie locaties van zorgorganisatie Amerpoort verhuisden naar hun nieuwe thuis aan de Operaweg 25-37. Amerpoort huurt het gebouw van de Alliantie. In de ontwikkeling van de woonplek voor mensen met een verstandelijke beperking hebben beide partijen nauw samengewerkt zodat het gebouw geschikt is voor begeleiding van mensen met een zorgvraag. Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking weer deel uit maken van de samenleving en zich echt thuis voelen.
  • Puntenburg is een wooncomplex voor mensen van 55 jaar en ouder, waar zij zelfstandig kunnen wonen. De Alliantie en de Kwartiermakers van Bzzzonder willen van de Puntenburg een bijzondere ontmoetingsplek maken waar het prettig wonen is. Dit doen ze met als thema ‘Puntenburg vergroent’ waarbij ‘vergroenen’ breed wordt gezien. In de letterlijke zin van meer groen en verduurzamen, maar ook in figuurlijke zin: een frisse start voor de Puntenburg. De partijen geloven in een aanpak waarbij ze, naast het opknappen van het gebouw, ook werken aan een gastvrije sfeer, meer activiteiten voor bewoners en meer contact met de buurt. Dit kan natuurlijk niet zonder bewoners, huurders en mensen uit de wijk. 
  • De Ganskuijl is getransformeerd tot een levendige buurt met een mooie mix van koop- en huurwoningen. Al vanaf 2009 is de Alliantie hier bezig om het gebied aan te pakken. Sinds die tijd zijn portiekflats grootschalig opgeknapt. Een aantal flats heeft plaatsgemaakt voor comfortabele, duurzame eengezinswoningen. Midden in de wijk staat het gebouw waar cliënten van ’s Heerenloo met veel plezier wonen. De woningen aan de Meetpuntlaan 1 in Amersfoort zijn geschikt voor mensen met een verstandelijke- en een licht verstandelijke beperking. Voor hen is het mogelijk in een behandelgroep te komen (vanaf 16 jaar) of om begeleid te wonen (vanaf 18 jaar). Er is geen leeftijdslimiet van toepassing en de verhuur verloopt via ’s Heerenloo. Het gebouw bestaat uit zelfstandige studio’s en appartementen, maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes.

Kijk voor meer ontwikkelingen en nieuws op www.amersfoortvernieuwt.nl en www.de-alliantie.nl

Ook nieuws aanleveren?
Het is mogelijk om nieuws in te sturen voor plaatsing in een volgende nieuwsbrief. U kunt dit aanleveren via een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact