Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
17 juni 2021
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg
Doorstroming op de woningmarkt

Vanaf 1 juni bieden de gemeente en woningcorporaties 7 regelingen aan om doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt te stimuleren. Het tekort aan woningen is groot in Amersfoort en de woningmarkt zit op slot. Door deze regelingen komen meer woningen vrij én wonen meer mensen in een passender type woning. Ook voor Wonen en Zorg biedt dit kansen.

Voor huurders van Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie zijn er meerdere regelingen om doorstroming te stimuleren. Zoals de ‘Van Groot naar Beter-regeling’, het jongerencontract, voorrangsregelingen en een wooncoach. Voor woningeigenaren is er ook een wooncoach en bijvoorbeeld een starterslening.
Bekijk de 7 regelingen en een video met uitleg op www.amersfoort.nl/doorstroming.

 
 

Extra aandacht voor (kwetsbare) ouderen

De urgentie rond wonen en zorg voor ouderen wordt steeds groter. De huidige woningvoorraad in Amersfoort kan nog onvoldoende de effecten van de vergrijzing opvangen. In de vorige nieuwsbrief werd het eindrapport Ouderenhuisvesting gepresenteerd. Ook op het gebied van ondersteuning en zorg en een inclusieve samenleving zijn er nog veel opgaven. Om hier als gemeente extra op in te zetten, is het programmateam Wonen en Zorg uitgebreid met de komst van een adviseur ouderenhuisvesting, Ernst Brandsen.

Ernst zal op korte termijn een tactisch overleg organiseren met corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Dit overleg heeft een trekkersrol, kennis en expertise van alle betrokken partijen is onmisbaar om tot effectieve plannen te komen. Bij het overleg zullen centraal staan: (h)erkenning van de gezamenlijke opgave, wat we al doen voor deze doelgroep en wat er nog concreet gedaan moet worden. De resultaten zullen deel uitmaken van het Uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg. Heb je vragen of zie je kansen die bijdragen aan de opgave? Neem dan contact op met Ernst Brandsen via e.brandsen@amersfoort.nl.

Eerste bewoner in De Pionier

De allereerste bewoner van De Pionier kreeg op maandagmiddag 17 mei zijn sleutel uit handen van wethouder Menno Tigelaar. De Pionier is een bijzondere, nieuwe woonplek in de stad. De studio’s zijn beschikbaar voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen en vanuit (jeugd)zorg op zich zelf gaan wonen. Die laatsten worden begeleid in de stap naar zelfstandig wonen.

Deze manier van samenwonen brengt bewoners positieve ervaringen en een sociaal netwerk. Iedereen leert van elkaar. Je helpt je buren bijvoorbeeld met klussen of gaat samen koken. Zo staan bewoners er nooit alleen voor. De komende weken nemen 208 jongeren hun intrek in de studio’s langs de Amsterdamseweg. Het is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Amersfoort en de Amersfoortse corporaties Omnia Wonen en Portaal. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor 10 jaar. Lees meer

Een Partner aan het woord: AHRA

Sinds mei 2021 stromen veel jongeren van Ambulante Hulpverlening Regio Amersfoort (AHRA) door naar De Pionier; een aanwinst in de keten. Nu is er meer doorstroming, waardoor de wachtlijst bij AHRA op dit moment korter is dan normaal. Jongeren hoeven op dit moment maar enkele weken te wachten.

AHRA is een groot voorstander van een aaneengesloten keten van hulpverlening. De stap van Jeugdzorg naar WMO is niet altijd goed op elkaar afgestemd. AHRA onderzoekt nu de mogelijkheid om jongeren vanaf 17,5 jaar vervroegd te laten starten om deze overstap beter te laten verlopen.

AHRA biedt intensieve ambulante hulpverlening aan zo'n 70 jongeren vanaf 18 jaar zowel ambulant als ambulant met huisvesting in diverse woonvormen. De jongeren werken vanuit eigen regie naar zelfstandigheid, om vervolgens uit te stromen naar een eigen woonplek. Verder beschikt AHRA sinds kort, in samenwerking met het Jeugd Interventie Team (JIT) over 4 noodbedden voor kwetsbare jongeren.
AHRA is altijd op zoek naar woningen in de regio! Wil je hierin meedenken, neem dan gerust contact op met teamleider Jessica Creijghton via 06-45 45 63 59. 

Zes woningen als Parentshouses

Van de buitenkant kun je niet zien dat het ongewone woningen zijn. Parentshouses stellen ouders die in en rond een scheiding verkeren tijdelijk (1 jaar) in de gelegenheid om vanuit deze woning op zoek te gaan naar een eigen nieuwe woonplek. Gedurende die tijd wonen zij met 2 of 3 andere ouders samen en kunnen zij in contact blijven met hun kinderen. In Amersfoort zijn 6 van deze woningen in een aantal verschillende wijken in gebruik en 1 woning in Nijkerkerveen.

In het belang van de kinderen kunnen ouders gebruik maken van deze voorziening. De ouders delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Hun eigen unit is leeg en afsluitbaar. De Parentshouses bieden geen additionele zorg, maar wel een woonbasis, waarop je een nieuwe toekomst voor jezelf en de kinderen kunt gaan opbouwen. Dit geeft hen rust en ruimte. Er worden sociale huurprijzen gehanteerd.

Inspirerende links
  • In Amersfoort hebben Indebuurt033 en de Gemeente Amersfoort de handen ineen geslagen rond het Jaar van de Vrijwillige Inzet. Elke maand worden aan de hand van een specifiek thema vrijwilligerswerk en bewonersinitiatieven uitgelicht. 
  • Met het begeleidingsconcept Gewoon Thuis biedt Kwintes cliënten passende ondersteuning in hun eigen woning, zodat zij zelfstandig kunnen blijven wonen. 
  • Netwerk Maatjesprojecten Amersfoort lanceert de folder Organisaties en hun Maatjesprojecten.
Ook nieuws aanleveren?
Graag ontvangen we nieuws voor plaatsing in een volgende nieuwsbrief. U kunt dit aanleveren via een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact