Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
15 april 2021
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg
Nieuwe kleinschalige woonvoorziening Lindenhorst

Medio 2021 opent de King Arthur Groep de nieuwe kleinschalige woonboerderij Lindenhorst voor mensen met dementie in de buurtschap Zevenhuizen, aan de rand van Amersfoort, in de Gemeente Bunschoten. De King Arthur Groep is een thuisorganisatie die zorg voor mensen met dementie kleinschalig organiseert. Zij bieden ondersteuning, activiteiten aan mensen in een thuissituatie en 24-uurs zorg in hun woonvoorziening.

De Lindenhorst is gelegen op de grens van Amersfoort en Bunschoten en ligt tegen de woonwijken Nieuwland en Vathorst aan. Het huis ligt in een omgeving met statige boerderijen, heeft een landwinkel in de directe nabijheid en een restaurant en manage op loopafstand.

Bewoning
In het huis wonen straks 28 bewoners die 24-uurszorg ontvangen. Familie is altijd welkom en ontvangt een sleutel waarmee ze op elk moment kunnen binnenlopen. Het huis staat midden in de samenleving en zal ook een open huis zijn voor de buurt en anderen in de omgeving. Projectleider Mieke Hendriksen: "Kom gerust een kopje koffie bij ons drinken, wij houden van kletspraatjes". 

Ga voor de gratis brochure en meer informatie naar www.kingarthurgroep.nl of stuur een mail naar lindenhorst@kingarthurgroep.nl

 
 

Samenwerking bij tussenvoorziening

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om de woning op de Spoorstraat 35 klaar te maken voor bewoning. Vanaf april 2021 wordt deze weer in gebruik genomen. De Alliantie regio Amersfoort blijft eigenaar en gaat het gebouw verhuren aan Stichting De Tussenvoorziening.

Rina Broekman, unitmanager bij De Tussenvoorziening: “Wij gaan het pand voor diverse doeleinden gebruiken. Er gaan mensen wonen die begeleiding krijgen bij het zelfstandig wonen en leven in Nederland. In deze woning willen we hen een rustige en veilige plek aanbieden. Zoals op dit moment jonge alleenstaande statushouders. Ook gaan we een deel van het gebouw gebruiken als kantoor voor onze medewerkers en als inloop voor onze ambulant wonende cliënten. De inloop is een aantal dagen per week overdag geopend voor een praatje, kopje koffie, een spelletje en dergelijke. Binnenkort organiseren we een coronaproof ontmoetingsmoment voor de buurt om kennis te komen maken met de Tussenvoorziening. We zijn blij dat we in samenwerking met de Alliantie deze mooie locatie kunnen gaan huren”. Voor meer informatie: www.tussenvoorziening.nl

Rapport ouderenhuisvestiging 

De huidige woningvoorraad in Amersfoort kan nog onvoldoende de effecten van de vergrijzing opvangen. Bureau Companen heeft eind 2020 een verdiepende analyse gemaakt van de huidige en toekomstige positie van ouderen op de Amersfoortse woningmarkt. Daarbij is gekozen voor een wijkgerichte benadering, zodat goed bekeken kan worden hoe het woningaanbod in elke wijk in de behoefte kan voorzien. Het onderzoek geeft inzicht in de huisvestingsopgave voor ouderen met een (toekomstige) zorgvraag. De groep ouderen is divers samengesteld en heeft diverse woonwensen. Naarmate de zorgvraag toeneemt, hebben ouderen vaker behoefte aan een specifieke ouderenwoning, al dan niet met zorg in de directe nabijheid.

Een paar conclusies uit het rapport:

  • Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk wonen in hun huidige woning en woonomgeving en verhuizen relatief weinig.
  • Het is van belang om richtlijnen op te stellen voor nieuwe geclusterde woonvormen voor ouderen (zowel ten behoeve van renovatie als nieuwbouw).
  • Om te kijken waar de beste kansen liggen voor de uitbreiding van ouderenhuisvesting, is het belangrijk om op wijkniveau analyses uit te voeren. Op het gebied van het welzijns- en zorgnetwerk, toegankelijkheid voorzieningen en de toegankelijkheid van de woonomgeving.

Meer weten? Bekijk het Collegebericht aan de raad en het rapport Ouderenhuisvesting Amersfoort

Niet meer dakloos!

In de slaapzalen van de daklozenopvang is het vaak onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Als crisisoplossing kon een deel van de daklozen tijdelijk terecht in een hotel. Daarna kwamen er nieuwe oplossingen in de vorm van doorstroomwoningen. Woningen met eigen kamers in afwachting van een definitieve eigen woning. Eerst kwam in september de locatie Bombardonstraat (voor 1 jaar) en later de Watervlo en Huisjesslak (voor 5 jaar).

Corporaties Portaal en de Alliantie, zorgorganisatie Kwintes en de gemeente werkten nauw samen bij het realiseren van dit nieuwe huisvestingsconcept ten aanzien van de doelgroep, het vastgoed, omwonenden, communicatie en financiën. Bijzonder was de (digitale) buurtbijeenkomst waarbij de omwonenden aanvankelijk zeer sceptisch waren, maar na de uitleg uiteindelijk zelfs uitkeken naar de komst van hun nieuwe buren.
De bewoners zelf zijn enthousiast. Daan Schakelaar, maatschappelijk werker bij Kwintes, komt er geregeld op bezoek en vertelt: "De bewoners kregen brieven op hun nieuwe adres; dit betekende dat zij op papier niet meer als dakloos geregistreerd staan. Een cliënt vertelde mij dat dit gevoel onbeschrijfelijk was en zorgde voor een moment van geluk dat hij in maanden niet meer ervaren had".

Voor vragen kunt u terecht bij Joeri Migchelbrink, adviseur Wonen bij de Gemeente Amersfoort. 
Bekijk ook het artikel op Kwintes.nl.

Nieuw: handige woonwaaier

Woonvragen zijn er in alle soorten en maten. Er is maatwerk nodig om datgene te doen wat nodig is. De informatie daarover was tot nu toe zeer verspreid en daardoor lastig te vinden. De door het Programma Wonen en Zorg opgestelde Woonwaaier bevat een overzicht van instrumenten die je als professional kunt inzetten om inwoners te ondersteunen bij het behouden of het vinden van een passende woonplek. Deze Woonwaaier kan helpen om snel oplossingen te vinden. Het gaat om korte en bondige informatie en de juiste doorverwijzingen naar verdere informatie en eventuele vragen.

Voor wie?
De Woonwaaier is bedoeld voor professionele partners die in hun werk ondersteuningsvragen op het terrein van huisvesting tegen komen. Bijvoorbeeld het wijkteam en zorgaanbieders. Hiermee kunnen inwoners van Amersfoort worden ondersteund of doorverwezen bij deze vraagstukken.

Als u aanvullingen of opmerkingen over de woonwaaier heeft, dan kunt u dit laten weten via een mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.

Uitnodiging online netwerkbijeenkomst 18 mei

‘Amersfoort: een thuis voor iedereen’. Er gebeurt nu veel, er zijn nieuwe vormen van samenwerking, mooie initiatieven en er is ook nog veel te doen. Om invulling te geven aan de gezamenlijkheid hebben we eerder netwerkbijeenkomsten georganiseerd die goed werden bezocht. Nu, in deze uitdagende coronatijd, is het des te belangrijker om de samenwerking te blijven zoeken, elkaar te informeren en inspireren. Daarom gaan we nu van start met online netwerkbijeenkomsten. Ook organisaties die nu (nog) niet deelnemen, zijn van harte welkom om mee te doen. 

Datum: dinsdag 18 mei van 10.30-12.00 uur. 
Bekijk het programma en meld u aan!

Inspirerende links
  • Op 22 april vind het online verbindingsfestival: De Gezonde Stad plaats voor professionals in wonen & zorg, de openbare ruimte, mobiliteit, vastgoed en bouw.
  • Platform31 heeft als onderdeel van het innovatieprogramma 'Langer thuis in de inclusieve wijk' een quickscan uitgevoerd naar de doorstroom van senioren naar een geschikte woning. Op de webpagina van Platform 31 kunt u de PDF downloaden. Op pagina 49-51 van de PDF staat het Amersfoortse praktijkvoorbeeld over de inzet van wooncoaches om senioren te informeren en ontzorgen, door hen te helpen bij het maken van de stap naar een nieuwe woning.
  • Een leuk bewonersinitiatief: Buurtterras Kattenbroek! Lees erover op de Initiatievenkaart van Nederland Zorgt Voor Elkaar (het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven die zich bezighouden met welzijn, wonen en zorg) of bekijk de Facebookpagina Buurtterras Kattenbroek.
Tips Gedragen Wonen Nieuwland

In een bewonersinitiatief in Nieuwland ontstond de vraag: ‘Kunnen grotere woningen in de wijk opgesplitst worden tot twee woningen zodat mantelzorgers naast kwetsbare mensen kunnen wonen en tevens ruimte ontstaat op de woningmarkt? Hoe pak je dit aan?

Een huis intern splitsen gaat middels een bouwkundige splitsing. Wil je 2 zelfstandige woningen realiseren, onderzoek dan op ruimtelijkeplannen.nl of het bestemmingsplan deze Kadastrale splitsing toestaat. Als dit niet zo is, dan moet een bestemmingsplanwijziging worden aangevraagd.
 
Belangrijk voor toestemming van deze wijziging is of er voldoende parkeerplaatsen rond de woning zijn. En naast de bouwkundige eisen (bouw- en brandveiligheid) wordt extra gelet op geluidisolatie. Een bouwtechnisch rapport van voorgenomen aanpassingen (aan muren en/of plafond) tussen de woningen is daarbij meestal vereist. Het splitsen van een woning is niet in alle buurten toegestaan. Overleg dus ook altijd met het bouwloket. Als splitsing is toegestaan volgen er de normale stappen vanaf aanvraag van een bouwvergunning.

Wat zijn de uitdagingen?
* Zorg voor een goede voorbereiding
* Het snel beoordelen van een (te kopen) woning of deze gesplitst kan worden, is lastig en kan alleen worden aangevraagd door de eigenaar. Daarbij moet direct een goed uitgewerkte schets van de herindeling worden overlegd.
* Kosten: leges, notaris (splitsingsakte opstellen en bij het kadaster indienen) en de bouwkosten.

Voor meer inlichtingen over dit project, zie Gedragen Wonen Nieuwland of deze tips.

Ook nieuws aanleveren?
Graag ontvangen we nieuws voor plaatsing in een volgende nieuwsbrief. U kunt dit aanleveren via een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact