Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
6 december 2023
Nieuwsbrief Wonen & Zorg

Met deze nieuwsbrief informeren we u regelmatig over actualiteiten rond wonen en zorg in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op de website Wonen en Zorg. Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar andere geïnteresseerden. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Meld u hier aan. Heeft u vragen of tips: Wonen-Zorg@amersfoort.nl.

 
 

Organisatie programma Wonen en Zorg

Het estafettestokje is aangekomen bij Jobke de Graaf, Vastgoed en Contracten Facilitaire Dienst bij Leger des Heils Amersfoort. We vroegen haar: “Wat zie jij als belangrijkste (tussen)resultaten die al bereikt zijn en waar ligt nog de grootste uitdaging?”

Jobke is vanaf eind 2022 aangesloten bij het Uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg en geeft aan dat ze blij is dat ze van haar organisatie de tijd krijgt om een bijdrage aan het uitvoeringsprogramma leveren. Als belangrijk tussenresultaat ziet ze de werkafspraken ‘Thuis in de wijk’: “Er zijn mooie beslissingen genomen in gezamenlijkheid. Het is goed dat er verbinding tot stand is gekomen voor mensen die gaan uitstromen naar zelfstandigheid. De inzet van een procesbegeleider naast de mensen met inhoudelijke kennis, heeft geholpen om tot goede werkafspraken te komen. Alles gebeurde in een sfeer van transparantie en veiligheid en dit heb ik als prettig ervaren. Een ander mooi resultaat is het Zorgvastgoednetwerk: een plek waar alle partijen (in de breedste zin van het woord) met vraag en aanbod bij elkaar komen. Ook omliggende gemeenten starten dit concept op.”

De uitdaging zit volgens Jobke in het waarborgen van een succesvol team. Tot slot geeft ze aan dat het belangrijk is om pilots te blijven opzetten en de aandacht voor Wonen en Zorg te blijven houden. “Het omdenken van onmogelijkheden naar mogelijkheden en een hands-on-mentaliteit zijn daarbij belangrijk!”

Startnotitie Volkshuisvestingprogramma vastgesteld

De Startnotitie Volkshuisvesting is vastgesteld door het college. Hierin staat beschreven hoe het beleid en de aanpak worden geactualiseerd waarbij ook nieuwe accenten vanuit het Coalitieakkoord verder worden uitgewerkt. Zo wordt er volop ingezet op het bouwen van nieuwe woningen, het beter benutten van bestaande woningen en is er extra aandacht voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Uitgangspunt blijft de ambitie dat Amersfoort een thuis aan iedereen kan bieden. Helaas kampt ook Amersfoort met een woningtekort, ook voor het aantal beschikbare zorgwoningen en woonplekken met zorg.

Het beleid rondom Wonen en zorg wordt met name in de deelprogramma’s ‘Goed wonen voor ouderen’ en ‘Aandachtsgroepen’ herijkt en waar nodig aangevuld. Beide deelprogramma’s worden in 2024 opgesteld, in nauwe samenwerking met de partners uit het Netwerk Wonen en Zorg en andere betrokkenen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen, onder andere via deze nieuwsbrief.

Amersfoort ontvangt 9,2 miljoen euro om versneld woningen te bouwen

Voor 8 nieuwbouwprojecten ontvangt Amersfoort 9,2 miljoen euro van het Rijk. Het gaat om een bijdrage uit de Startbouwimpuls. Hiermee kunnen de komende 2 jaar 885 woningen gebouwd worden die door de verslechterde marktomstandigheden anders niet op korte termijn gebouwd zouden worden. Dit gaat om de projecten Hoefse Hout, Meridiaan, Hofvorde, Eemplein Blok 5, Hart van Soesterkwartier, Vathorst 1F, Leusderweg 249 ‘Bilalschool’ en Kop van Liendert.

Lees meer op de website van de gemeente Amersfoort.

Winterregeling voor dak- en thuisloze mensen

ineengeslagen jonge en oude hand

Amersfoort wil dat niemand tegen zijn zin op straat verblijft. Dit geldt in het bijzonder tijdens de wintermaanden die weer op komst zijn. Daarom is net als voorgaande jaren de Winterregeling voor dak- en thuisloze mensen van kracht. Tijdens de winterregeling wordt de huidige capaciteit uitgebreid door het plaatsen van extra bedden op de locatie Smallepad. Als er geen ruimte meer is in de reguliere opvanglocaties wordt bij extreme kou uitgeweken naar extra plekken, eventueel bij een hotel.

Lees meer op de website van de gemeente Amersfoort.

Vangnetregeling voor bewoners tijdelijke woonprojecten 

Voor het huisvesten van mensen die snel een betaalbare woning zoeken, worden steeds vaker flexibele woonvormen gebruikt. Tijdelijke woonprojecten worden ook steeds vaker ingezet voor aandachtsgroepen zoals statushouders of personen die uitstromen uit zorg of opvang.

Het is de bedoeling dat bewoners zelf een nieuwe woonplek vinden als het einde van het project in zicht komt. Voor de kwetsbare bewoners die dit niet lukt, hebben corporaties en gemeente Amersfoort een vangnetregeling opgesteld. De regeling bestaat uit maatregelen, voorlichting en begeleiding waarmee mensen zelf op zoek kunnen naar een andere woning. Als dit tot geen nieuwe woning leidt, wordt er voor kwetsbare mensen gekeken of maatwerk mogelijk is om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. De precieze afspraken worden de komende tijd verder uitgewerkt.

Nieuwe woningen voor ouderen in Amersfoort

De bouw van 40 zorgappartementen en 36 vrije sector woningen met bijbehorende ontmoetingsruimte in Amersfoort (Amerhorst), is weer een stapje dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Amersfoort heeft op 10 oktober unaniem ingestemd met het Uitwerkingsvoorstel en opdracht om voor de Amerhorst een ontwerpbestemmingsplan op te stellen. De voorlopige planning is dat medio 2025 met de bouw gestart kan worden. 

Meer over dit project lees je op www.habion.nl/projecten/amerhorst/.

Skaeve Huse

Skaeve Huse is een prikkelarme woonvorm, met duidelijke regels en begeleiding voor mensen die niet gemakkelijk in een woonwijk of maatschappelijke opvang kunnen wonen. In april 2023 besloot het college van burgemeester en wethouders dat de locatie Palestinaweg Oost 3-5 (zuidelijke kant van de weg) de meest geschikte locatie is voor Skaeve Huse in Amersfoort.
Op verschillende momenten hebben gesprekken met omwonenden en andere belangstellenden plaatsgevonden en is een concept kaderstellende notitie opgesteld. Daar staan de kaders in waar het plan aan moet voldoen. Belanghebbenden konden reacties indienen en op 16 januari 2024 zal de raadscommissie Omgeving de notitie en reacties bespreken. Dan kunnen belanghebbenden inspreken. Meer daarover lees je op: https://www.amersfoort.nl/skaeve-huse

Daarna volgen nog meer stappen waarin we buurtbewoners graag uitnodigen om mee te denken.

Non-profit organisaties bundelen krachten voor huisvesting jongeren in regio Amersfoort

De Rustplek, Stichting Sovee met Pitstop en Kamers met Aandacht in de regio Amersfoort hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als doel het gezamenlijk aanpakken van huisvestingsuitdagingen voor jongeren in de regio. Door deze nieuwe samenwerking kunnen jongeren soepeler doorstromen tussen deze organisaties. Als bijvoorbeeld een jongere die momenteel wordt ondersteund door Pitstop de behoefte heeft om zelfstandiger te wonen, kan hij of zij doorstromen naar Kamers met Aandacht. Als er op dat moment geen beschikbare ruimte is, kan De Rustplek bijspringen door een overbruggingsperiode van zes maanden te bieden in een gastgezin. Andere partijen die hetzelfde doel nastreven zijn welkom in dit netwerk.

Zie ook de LinkedIn-post van Kamers met Aandacht.

De wooncoaches 55+ sociale huur en woningeigenaren + huurders vrije sector

De Amersfoortse woningmarkt zit behoorlijk op slot. De gemeente en de Amersfoortse woningcorporaties werken samen aan het in beweging brengen van de woningmarkt. We stimuleren dit met verschillende regelingen, waaronder de wooncoaches 55+. De wooncoach voor mensen met een sociale huurwoning wordt al veel ingezet. De wooncoach voor mensen met een koopwoning of een huurhuis in de vrije sector, is minder bekend en zetten we nog een keer in de spotlights.

De wooncoach voor woningeigenaren en huurders in de vrije bedoeld voor mensen die in een grote woning van minimaal vier kamers wonen en overwegen om kleiner of gelijkvloers te gaan wonen. De wooncoach kan helpen bij het in kaart brengen van de verhuiswensen en welke hulp daarbij nodig is, welke keuzes er zijn (al dan niet met zorg) en een inventarisatie van de inkomens- en vermogenspositie voor een passend advies bij de keuze om te gaan huren of een woning te kopen. Tot slot kan de wooncoach natuurlijk ook doorverwijzen naar andere professionele partijen.

Meer weten? Bezoek dan www.amersfoort.nl/wooncoaches-amersfoort.

Terugblik Netwerkbijeenkomst Wonen en Zorg

We kijken terug op een succesvolle Netwerkbijeenkomst Wonen & Zorg ‘Een eigen woonplek – De kansen en uitdagingen voor jongeren bij uitstroom uit (jeugd)zorg op 2 oktober. De middag startte met de praktijkervaringen van Nabil en Habib. Die ons meenamen in de verschillende keuzes die zij gemaakt hebben en wat hen heeft geholpen in een moeilijke periode in hun leven. Hierna schetste Marieke Peters van de gemeente Amersfoort het landschap in Amersfoort: Hoe ziet het landschap aan woon(zorg)voorzieningen eruit voor jongeren in relatie tot die behoefte? De landschapsschets laat een verschuiving van wonen in een zorgsetting naar meer door- en uitstroom richting zelfstandig(er) wonen. De grootste opgave zit in de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen, waarbij er aandacht moet zijn voor specifieke woonconcepten zoals Kamers met Aandacht. Na de gezamenlijke start waren er workshoprondes over de randvoorwaarden en verschillende woonvormen. Tijdens de verschillende workshops is opgehaald wat er goed gaat en inspiratie geeft en waar nog winst te halen is. De belangrijkste bevindingen daarbij zijn:

Wat gaat goed en geeft inspiratie:
  • Diversiteit in projecten; zowel woonvormen als projecten op andere wijze ondersteunen;
  • Ruimte voor maatwerk;
  • Samenwerking tussen verschillende partijen

Wat vraagt aandacht:

  • Meer woonplekken voor jongeren. het liefst voor langere tijd;
  • Langetermijnperspectief voor de jongere;
  • Doorlopende lijn in de zorg-ondersteuning (vaste begeleider);
  • Outreachend werken;
  • Vindbaarheid van informatie.

Heb je aanvullende vragen of een suggestie voor een volgende Netwerkbijeekomst? Stuur dan een mail naar wonen-zorg@amersfoort.nl.

Interessant om te weten:

Versnellers op de Big 5: inspiratiegids VNG
In elke gemeente heeft ongeveer 15% van de jongeren tussen de 16 en 27 jaar serieuze problemen op het pad naar volwassenheid. Zij hebben een stevige basis nodig op 5 leefdomeinen. In de inspiratiegids van de VNG vind je een overzicht van werkende integrale aanpakken en succesfactoren op basis van de Big 5.

Lees meer op de website van de VNG.

Kwikstart APP wijst Amersfoortse jongeren de weg
Voor alle Amersfoortse jongeren die 18 jaar worden is er nu de Kwikstart App. Hierin staat alle informatie over wat jongeren moeten regelen, waar ze verantwoordelijk voor zijn of mogen vanaf hun 18e.

Zie ook de website van Kwikstart

Digitale nieuwsbrieven
De Gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Inclusieve Stad of de nieuwsbrief woningbouw ook interessant voor u.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact