Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
16 juni 2023
Nieuwsbrief Wonen & Zorg

Met deze nieuwsbrief informeren we u regelmatig over actualiteiten rond wonen en zorg in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op de website Wonen en Zorg. Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar andere geïnteresseerden. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Meld u hier aan. Heeft u vragen of tips: Wonen-Zorg@amersfoort.nl.

 
 

Organisatie programma Wonen en Zorg

In de vorige nieuwsbrief legde wethouder Janssen (Wonen en Energietransitie) uit waarom het programma Wonen en Zorg belangrijk is en wat de meest uitdagende opgave is. Zij droeg het stokje over met de vraag: “Ik zou graag aan één van de bewoners van het Plot willen vragen: Wat betekende het voor jou om in deze woning te kunnen wonen?”. We spraken met bewoner Omar Abdillahi.

“Ik woonde eerst in Nederland en daarna 16 jaar in Frankrijk. Toen ik in januari 2021 terugkwam in Nederland, had ik geen woning. Gelukkig kon ik terecht in de opvanglocatie Amergaard. Daar heb ik 1,5 jaar gewoond, maar ik begon me daar opgesloten te voelen: altijd vóór 22:00 uur binnen zijn, er wordt voor je gekookt, ik had weinig keus wat ik kon eten.

In augustus 2022 kon ik hier in Het Plot terecht. Nu kan ik koken wat ik wil in een keuken die ik met 3 buren deel. En koken is mijn hobby, dus eindelijk vrijheid! In de keuken is het vaak gezellig, want als de anderen daar ook hun potje staan te koken, kletsen we gelijk even.

Over 4 jaar loopt het project af en moet ik weer ergens anders gaan wonen. En dan wil ik ook wel een woning met een keuken en zo voor mij alleen, hoor, hoe gezellig dit ook is. Gelukkig krijg ik daar hulp bij van het Wijkteam. Ik kijk nu zelf ook op WoningNet naar een andere woning.

Een tip voor andere woonprojecten? Dit is een prachtig project, heel goed gedaan; ga zo door!”

Doorstroming van senioren op de Amersfoortse woningmarkt

Huurders in de gemeente Amersfoort moeten vaak meer dan 9 jaar wachten, voordat zij een woning vinden. En mensen kunnen moeilijk doorverhuizen naar een woning die meer passend is voor hun levensfase. De gemeente en de woningcorporaties De Alliantie, Omnia Wonen, Portaal, Habion en Woonzorg Nederland werken samen aan het in beweging brengen van de sociale huurwoningmarkt. In een korte video vertellen Joeri Migchelbrink (beleidsadviseur wonen en zorg), Monique van de Walle (wooncoach sociaal) en Janina Hontscharenko (wooncoach particulier) over de Amersfoortse doorstroomaanpak. De heer en mevrouw Van Kampen kregen ondersteuning van een wooncoach en vertellen in de video dat zij daar erg blij mee waren én met hun nieuwe woning.

Amersfoort doet ook mee aan een experiment om doorstroming in de particuliere sector te stimuleren. Platform 31 ontwikkelt samen met gemeenten een samenhangend pakket van maatregelen voor doorstroming binnen de particuliere sector.

Kaders nieuwbouw Leusderweg

Op 30 mei 2023 stelde de gemeenteraad de kaders vast voor de ontwikkeling van nieuwbouw aan de Leusderweg op de Albert Heijn-locatie.

Er is in deze buurt behoefte aan woningen voor ouderen. De locatie ligt dichtbij winkels en een gezondheidscentrum (Vondelplein) en is daardoor zeer geschikt voor ouderenhuisvesting. Er komen zelfstandige, levensloopbestendige woningen (minimaal rollatorgeschikt) voor ouderen en mogelijk in een modern, geclusterd woonconcept in combinatie met andere mensen. Ouderen kunnen hier dan zelfstandig wonen met enige beschutting en mogelijkheden voor ontmoeting (bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin). In de uitwerkingsfase volgt onderzoek of dergelijke concepten haalbaar zijn.

In totaal voegen we 130 tot 150 woningen toe aan de woningvoorraad. Een mooie bijdrage aan de Amersfoortse ambitie om 1000 woningen per jaar te bouwen. Bij deze ontwikkeling betrekt de gemeente omwonenden volgens de stappen uit de participatiegids

Werving deelnemers voor onderzoek onder mantelzorgers vrijwilligers en professionals

Gemeente Amersfoort wil graag leren van de ervaringen van mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Daarom voeren we gesprekken met hen over onder andere de belasting van mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast bespreken we de onderlinge samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Ook kijken we naar wat voor ondersteuning mantelzorgers, vrijwilligers en professionals verwachten dat hulpbehoevenden in de toekomst nodig hebben.

Elke bijdrage aan een gesprek is voor ons waardevol. We stellen het zeer op prijs als je wilt aansluiten bij een groepsgesprek met professionals. Deze informatie kan je delen met ouderraden/cliëntenraden, zodat zij kunnen vragen of mantelzorgers/vrijwilligers uit Amersfoort hun ervaring willen delen.

Praktische informatie:

Een groep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers.
  • Gesprek met professionals/coördinatoren (contacten met vrijwilligers): reeds afgerond.

  • Gesprek met vrijwilligers: reeds afgerond.

  • Gesprek met mantelzorgers van volwassenen/ouderen: maandag 26 juni 15:00 – 17:00 uur.

  • Gesprek met mantelzorgers van kinderen: maandag 26 juni van 19:00 – 21:00 uur.

  • Gesprek met professionals/coördinatoren (contacten met mantelzorgers): woensdag 28 juni van 15:00 – 17:00 uur.

De locatie: de Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort. Deelnemende mantelzorgers en vrijwilligers ontvangen een cadeaubon van € 50,- en onderzoeksbureau I&O research voert de gesprekken. De informatie uit de groepsgesprekken komt anoniem in een rapport.

Meer informatie en aanmelden kan via Nardine Damhuis: bt.damhuis@amerfoort.nl of telefonisch: 06-46971965.

Consultatie subsidieregeling Intergenerationeel bouwen

ineengeslagen jonge en oude hand

Het kabinet trekt de komende jaren structureel geld uit om samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) heeft daarvoor op 31 mei 2023 de subsidieregeling intergenerationeel wonen in internetconsultatie gebracht. Met deze subsidie kunnen huurprijzen voor kamers in wooncomplexen voor ouderen met € 200 per maand verlaagd worden voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar. Zodat jongeren betaalbaar kunnen samenleven met ouderen en daar begeleiding bij kunnen krijgen. De internetconsultatie loopt tot 23 juni 2023. Meer informatie is hier te vinden.

(Foto: PublicDomainPictures via Pixabay)

Gemeente Amersfoort op zoek naar een nieuwe locatie voor dak- en thuislozen opvang

Op 15 juni 2023 startte de gemeente Amersfoort een aanbestedingstraject voor een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang met begeleiding.

Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis te Amersfoort bood de gemeente al het pand op het adres Nieuweweg 4 aan hiervoor. Daar is ruimte voor een inloopvoorziening én 25 tot 30 eenpersoonskamers. De ingang is voorzien aan de in het groen gelegen zijde van de locatie, namelijk aan Het Zand. Dit aanbod biedt kansen voor de gemeente Amersfoort, omdat zij zelf geen geschikt vastgoed heeft en op zoek is naar een nieuwe locatie. De aangedragen locatie voldoet aan de eisen en wordt meegenomen in het aanbestedingstraject.

Ook andere pandeigenaren kunnen nog geschikte locaties aandrageninclusief een voorstel voor ondersteuning van de dak- en thuislozen. (Die ondersteuning kan een pandeigenaar ook laten uitvoeren door een derde partij.) Dit betekent dat het nog niet zeker is dat Nieuweweg 4 de definitieve locatie wordt voor maatschappelijke opvang. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.

Inspirerende links

Amersfoort in de Atlas voor Gemeenten 2023
De Atlas laat zien dat Amersfoorters in verhouding sportief en gezond zijn en dat Amersfoort een gemeente is met een groene omgeving, maar relatief weinig verkoeling. Met een nieuwe meetmethode voor woonaantrekkelijkheid staat Amersfoort nu op plek 13. Deze score dankt Amersfoort voornamelijk aan de indicatoren woonomgeving, bereikbaarheid, voorzieningen en veiligheid. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort.

Landelijke Rustplek Dag
Save the date: op zaterdag 7 oktober 2023 is de Landelijke Rustplek Dag in Amersfoort. Met een inspirerende spreker, een workshop over 'Dialoog onder Druk', tijd voor ontmoeting en delen en een lunch.

Een thuis voor iedereen
Er zijn meer woningen nodig voor mensen in een kwetsbare positie. Het gaat om dak- en thuislozen, mensen die uit een ggz-instelling komen, statushouders of mensen met een sociale of medische urgentie. Zij hebben naast een woning vaak ook extra zorg en begeleiding nodig. Dat staat in de voortgangsrapportage Een thuis voor iedereen, die minister Hugo de Jonge (Volkshuisvestiging en Ruimtelijke Ordening) op 8 juni 2023 naar de Tweede Kamer stuurde. Ook voor mensen met een specifieke woonbehoefte, zoals studenten, arbeidsmigranten en woonwagenbewoners is meer geschikte woonruimte nodig. Meer informatie is hier te lezen.

Gesprekskaarten om te bouwen aan een inclusieve vrijwilligersorganisatie
Hoe benut je als vrijwilligersorganisatie de vrijwillige energie van mensen met verschillende achtergronden? Movisie ontwikkelde zes digitale gesprekskaarten die organisaties helpen bij het vinden van antwoorden op deze vraag. Nieuwsgierig? Hier vind je meer informatie.

Digitale nieuwsbrieven
De Gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Inclusieve Stad of de nieuwsbrief woningbouw ook interessant voor u.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact