Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
12 oktober 2021
Nieuwsbrief Programma Wonen & Zorg
Nieuw: website en praatplaat ‘Een thuis voor iedereen’

Woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnswerk, wijkteams en de gemeente Amersfoort zetten zich samen in voor iedereen die behoefte heeft aan zorg en ondersteuning en prettig wil wonen en leven. Deze samenwerking staat omschreven in het Uitvoeringsprogramma 2020-2023. Het gaat om de volgende opgaves: voldoende en divers woonaanbod, passende zorg & ondersteuning en inclusieve wijken. Om dit inzichtelijk te maken is er een praatplaat gemaakt. De praatplaat is te downloaden vanaf de nieuwe website Wonen en Zorg.

 
 
Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort

Op 28 september vond de netwerkbijeenkomst van het Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort plaats met daarin woningcorporaties, zorgorganisaties en de gemeente. Deze keer waren we te gast bij GGZ Centraal op Zon en Schild en werden de plannen voor het Zon en Schild terrein gepresenteerd. In het gesprek ging het onder andere over de gewenste grootte van de studio’s, het proces met alle verschillende partijen en de menging van wonen en zorg. Ook de sloop van een aantal gebouwen kwam ter sprake. Een belangrijk doel van het netwerk is het bespreken van ontwikkelingen en kansen rondom zorgvastgoed en het concrete vraag en aanbod. Na afloop van het gesprek volgde een rondleiding over Zon en Schild.

Heb je vragen over het Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort of wil je deelnemen, neem dan contact op met Joeri Migchelbrink (gemeente Amersfoort) via jm.migchelbrink@amersfoort.nl

Ontwikkeling kloosterterrein Monseigneur Blom Barchman Wuytierslaan 55 

Samen met de zusters van het klooster heeft projectontwikkelaar en aannemer Van Wijnen met Omnia Wonen, Beweging 3.0 en Bijzondere Plekken het voortouw genomen om tot een visie te komen op het gebied van het kloosterterrein. Een visie met ruimte voor zorg en wonen, waarbij thema’s als ontmoeting, historie, diversiteit, natuur en samen leven centraal staan. Een plek van betekenis voor kwetsbare mensen met een smalle beurs. Op de huidige open plekken op het terrein zijn er onder andere plannen voor zorgnieuwbouw. Het kloostergebouw en de huidige zorgvleugel worden gerenoveerd en geschikt gemaakt voor ouderenzorg. De gemeenteraad heeft de kaders voor de ontwikkeling op 13 juli 2021 vastgesteld.

Pand maatschappelijke opvang wordt opgeknapt

Kwintes heeft in juli 2021 een pand op de Meerdonk in Kattenbroek in gebruik genomen. Dit gebouw (vier geschakelde eengezinswoningen) heeft de Alliantie aangeboden aan Kwintes ter vervanging van het verouderde pand aan de Arnhemseweg. Het pand aan de Arnhemseweg was te gedateerd aan het worden om goede huisvesting te bieden aan bewoners. Renoveren in bewoonde toestand was geen optie en daarom is Kwintes met de bewoners verhuisd naar de Meerdonk. Op deze manier heeft de Alliantie de handen vrij om het pand aan de Arnhemseweg op te gaan knappen. Op de Meerdonk biedt Kwintes huisvesting aan 10 bewoners die doorstromen binnen de maatschappelijke opvang richting zelfstandig wonen.

Doorstroomregelingen in Amersfoort

Samen met de gemeente Amersfoort hebben woningcorporaties de Alliantie, Portaal en Omnia Wonen doorstroomregelingen in Amersfoort bedacht. Zodat het voor huurders aantrekkelijker is om te verhuizen. Bijvoorbeeld een verhuiskostenvergoeding of voorrang bij het toewijzen van een huis als huurders een groot huis hebben én verhuizen naar een toekomstbestendig huis. Door één verhuizing komt een hele verhuisketen op gang waarbij meerdere mensen in één keer aan een huis worden geholpen.

Ontroerde en blije bewoners bij HBVA-verrassingsconcerten

Burendag is de dag waarop buren jaarlijks gezellig samenkomen. Dit jaar is de behoefte aan samen zijn met elkaar nog groter dan voorheen. Daarom organiseert de huurdersbelangenvereniging HBVA in Amersfoort voor de Alliantie-huurders een aantal verrassingsconcerten van de Amersfoortse zangeres Abke Bruins. Samen met haar broer Bouwe geeft ze maar liefst 16 hart-onder-de-riem-concerten bij senioren in de regio Amersfoort.

Bewoners genieten mee van klassiekers zoals Droomland en We’ll meet again. Er wordt door echtparen gedanst, uitbundig meegezongen maar ook tranen weggepinkt. Reacties als: "Dit hadden we echt nodig en u mag morgen weer komen" en "U heeft mijn dag helemaal goedgemaakt" maken het onvergetelijk voor iedereen.

Regiovisie ‘Samen in de wijk’

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg werken samen aan de hulp en ondersteuning voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Zij hebben de Regiovisie 2021 – 2026 opgesteld voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen. In de regiovisie staat waar we nu staan en waar we naartoe willen. De gemeenten in de regio Amersfoort vinden het belangrijk dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Thuis als het kan, in een beschermde woonvoorziening als het nodig is. Er is ook een verkorte versie van de visie beschikbaar.

Regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’

Nederland is opgedeeld in verschillende jeugdzorgregio’s waarin gemeenten met elkaar afspraken maken over de samenwerking in de jeugdhulp. Voor de regio Eemland [gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg] is de visie op jeugdhulp vastgelegd in de Regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’. Daarin staat op welke onderdelen de gemeenten samenwerken, wat we daarin willen bereiken, aan welke verandering we werken en hoe de samenwerking er in de praktijk uit ziet.

Het belangrijkste uitgangspunt van de regiovisie is dat binnen de jeugdhulp het kind of de jongere centraal staat en dat hulp en ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen omgeving gegeven wordt. De specialistische jeugdhulp wordt in de toekomst meer gebiedsgericht georganiseerd door teams met specialistische jeugdhulp professionals. Op deze manier wordt de samenwerking vereenvoudigd met bijvoorbeeld de professionals op de scholen, de lokale teams en de praktijkondersteuners bij de huisartsen. De professionals vormen zo met elkaar sterke netwerken en werken met elkaar samen. Hierdoor wordt het kind minder doorverwezen en beter geholpen. Er is ook een verkorte versie van de visie beschikbaar.

Inspirerende links
  • Recent is het rapport van de interdepartementale commissie Ter Haar
    ‘Een thuis voor iedereen’ verschenen. Daarin wordt geschreven over verschillende aandachtsgroepen. Waaronder statushouders, dak- en thuislozen, kwetsbare ouderen, GGZ-patiënten, vrouwen in de vrouwenopvang, sociaal en medisch urgenten, etc. Zij komen steeds vaker in sociale nood door een gebrek aan een thuis. De coalitie pleit voor een brede set urgente maatregelen in een spoedpakket, in combinatie met een tienjarige Nationale Samenwerkingsagenda.

  • Steeds meer ouderen willen geclusterd wonen: in elkaars nabijheid omdat mobiliteit afneemt én met een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Daarom komt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een subsidieregeling voor de bouw van een ontmoetingsruimte in woonvormen voor ouderen. De regeling is bedoeld voor woningcorporaties, marktpartijen, burgerinitiatieven en zorgaanbieders. Aanmelden voor de regeling kan naar verwachting vanaf december.

  • Er is grote behoefte aan nieuwe woonvormen voor senioren. De Zwolse Kastanjetuin, een meergeneratie- en zorginclusief woonconcept laat zien wat deze meerwaarde kan zijn van innovaties op het gebied van inclusiviteit, ontmoeting en duurzaamheid. 

  • Met het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling ondersteunt Amersfoort innovatieve ideeën van ondernemers en inwoners. Het fonds is voor initiatieven die bijdragen aan hergebruik van afval en grondstoffen, aan energiebesparing of aan het opwekken van duurzame energie. Dit jaar ontvangen 4 projecten geld uit dit fonds.

  • Wijkverpleging is er voor alle inwoners van de regio Eemland. De zorgorganisaties Amaris, Lyvore, Icare, De Haven en Beweging 3.0 slaan de handen ineen om goede kwaliteit en continuïteit te kunnen blijven bieden. Zij hebben het initiatief genomen voor regionale samenwerking in de wijkverpleging. Waardoor men langer thuis kan blijven wonen. Of eerder vanuit het ziekenhuis naar huis kan.

  • Om het woningtekort in de regio Amersfoort weg te werken, hebben 9 regiogemeenten, 2 provincies, 8 woningcorporaties en het Rijk met elkaar een woondeal gesloten. Hiermee begint een langjarige samenwerking, met als resultaat dat er vóór het einde van 2030 23.000 woningen worden bijgebouwd in leefbare, bereikbare en duurzame buurten en wijken. De nieuwe woningen leveren meer kansen en keuzes op de woningmarkt op, zodat iedereen ongeacht de situatie kan wonen in de gemeente waar de voorkeur voor is. Er is daarbij extra aandacht voor de huisvesting van speciale groepen. Bijvoorbeeld voor mensen die vanuit een zorgsituatie een huis zoeken, voor (kwetsbare) ouderen en voor statushouders.

  • De thuiszorg organisatie King Arthur groep zoekt mensen voor in de gespreksgroep voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. In de gespreksgroep is er ruimte voor (h)erkenning, een luisterend oor en worden ervaringen met elkaar gedeeld. De gespreksgroep is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort.

  • Een goed voorbeeld waar de Alliantie samen met de gemeente Amersfoort heeft gewerkt aan stadsverbetering is Hogekwartier. De ruim 160 verouderde huurhuizen die hier stonden zijn gesloopt en nieuwe grond is aangekocht. In totaal biedt de nieuwe stadswijk straks plek aan zo’n 400 huurwoningen (waarvan een deel bedoeld voor sociale huur en maatschappelijke doelgroepen) en 430 koopwoningen.

  • Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt 50 miljoen euro beschikbaar om het aanbod voor aandachtsgroepen op de woningmarkt te vergroten. Denk hierbij aan de huisvesting van dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, statushouders en spoedzoekers. Deze groepen worden relatief harder geraakt door het woningtekort en zijn daarmee extra urgent.

  • Om de zoektocht naar een huis zo overzichtelijk mogelijk te maken kunnen mensen gebruik maken van Ik zoek een woning (amersfoort.nl) De pagina is handig voor starters, gezinnen, stellen, senioren of mensen met een zorgvraag. Er is een overzicht te vinden van diverse stappen, vragen en antwoorden.

  • Regio Amersfoort trekt samen met andere Utrechtse regio’s op voor opvang asielzoekers en statushouders. De Utrechtse regio’s U16, Amersfoort en de Foodvalley gemeenten in de provincie Utrecht onderzoeken de komende maanden gezamenlijk welke vormen van opvang en huisvesting voor statushouders en asielzoekers in de provincie het beste zijn om aan de taakstelling te voldoen én om tot een snellere integratie te komen.

Ook nieuws aanleveren?

Graag ontvangen we nieuws voor plaatsing in een volgende nieuwsbrief. U kunt dit aanleveren via een e-mail aan wonen-zorg@amersfoort.nl.

 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact