Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
6 februari 2024
Nieuwsbrief Wonen & Zorg

Met deze nieuwsbrief informeren we u regelmatig over actualiteiten rond wonen en zorg in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op www.amersfoort.nl/wonen-en-zorg. Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar andere geïnteresseerden. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Meld u zich aan op www.amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven. Heeft u vragen of tips: Wonen-Zorg@amersfoort.nl.

 
 

Inhoud

  1. IZA Regioplan Midden Nederland af
  2. Skaeve Huse: notitie vastgesteld
  3. Start campagne Prettig ouder worden
  4. Netwerkbijeenkomst Wonen & Zorg zomer 2024
  5. Doorstroming zorgt voor extra verhuizingen
  6. Noodopvang asielzoekers in Campanile hotel
  7. Filmmiddag Human Forever over dementie
  8. Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort
  9. Tijdelijke extra winteropvang dak- en thuislozen
  10. Gerben Douma over samenwerking in de Regio
  11. Interessant om te lezen

IZA Regioplan Midden Nederland af

Eind 2022 is landelijk het Integrale Zorgakkoord (IZA) gesloten door de rijksoverheid en partijen in de zorg. Het doel van het IZA is om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden door beter samen te werken en door het anders te organiseren.

Het akkoord wordt regionaal uitgevoerd. De gemeenten in de regio Eemland – waaronder gemeente Amersfoort – en de partners op het gebied van zorg en welzijn hebben hier afspraken over gemaakt. Zij werken samen binnen Samen Sterker Eemland (zie www.samensterkereemland.nl). Met elkaar hebben zij een regioplan (zie www.samensterkereemland.nl/regioplan) opgesteld over de manier waarop zij gaan samenwerken rond verschillende opgaven zoals ouderen en psychische kwetsbaarheid. Een belangrijke randvoorwaarde is dat partijen afspraken maken over Wonen en zorg.

Skaeve Huse: notitie vastgesteld

chaletje in bungalowpark

De gemeenteraad heeft op 30 januari de kaderstellende notitie vastgesteld voor de komst van Skaeve Huse aan de Palestinaweg met een aantal concrete veiligheidsmaatregelen. De raad stemde in met een plan van oppositiepartij Amersfoort2014 om een aantal maatregelen in elk geval mee te nemen in het zogenoemde ‘woonzorgplan’ dat samen met de zorgorganisatie wordt opgesteld. Daarmee komt ze tegemoet aan de zorgen van omwonenden. Zie ook het artikel “Amersfoortse politiek neemt maatregelen om grote zorgen over Skaeve Huse weg te nemen” op www.ad.nl/definitief-akkoord-skaeve-huse.

Start bewustwordingscampagne Prettig ouder worden

ouder echtpaar in woonkamer

Veel ouderen in Amersfoort wonen in een woning die minder geschikt is als de bewoners minder vitaal worden. Vaak hebben zij niet de wens om te verhuizen zolang dat niet per se hoeft. Door de krappe woningmarkt is het vaak ook lastig om een geschiktere woning te vinden. Prettig ouder worden vraagt niet alleen juiste en tijdige informatie over de woonsituatie en de te maken keuzes. Het gaat ook over de invulling van het dagelijks leven en welke hulp of ondersteuning eventueel nodig is. Vanuit het programma Wonen & Zorg starten we dit jaar een bewustwordingscampagne over dit onderwerp. Met een rondtrekkende karavaan organiseren we in verschillende wijken bijeenkomsten. Daar is ruimte voor gesprek, informatie geven, maar vooral ook voor het verzamelen van vragen en wensen. In maart zijn de eerste pilot-bijeenkomsten in de wijken Kattenbroek en Randenbroek.

In de volgende nieuwsbrief leest u hier meer over. Vooruitlopend hierop kunt u meer informatie krijgen bij Ilham Raoudi (i.raoudi@amersfoort.nl) of Afke van der Zwaard (afke.vanderzwaard@indebuurt033.nl).

(foto: Pexels)

Netwerkbijeenkomst Wonen & Zorg zomer 2024 

tekening van mensen in park met gebouwen erachter

Het thema voor de Netwerkbijeenkomst Wonen & Zorg die we deze zomer organiseren, is community building. De voorbereidingen zijn net gestart en we willen met het programma natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen en vragen die er zijn. We horen graag welke aspecten u graag terug ziet komen, welke inspirerende voorbeelden u kent en wat we absoluut niet mogen vergeten! Mail uw tips en wensen door via wonen-zorg@amersfoort.nl.

Doorstroming zorgt voor extra verhuizingen

tekening van huizen met pijlen ertussen

Om de krapte op de Amersfoortse woningmarkt tegen te gaan, bouwen we zoveel mogelijk woningen. Daarnaast startte gemeente Amersfoort samen met woningcorporaties de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal met doorstroomregelingen voor zowel de huur- als koopsector. Deze regelingen zorgen voor (extra) verhuizingen en beter passend wonen voor diverse doelgroepen. In twee jaar tijd (2021-2023) verhuisden gemiddeld 123 huishoudens per jaar met behulp van de regelingen. De woningen die vrijkwamen via de Van Groot naar Beter (VGNB) regeling, maakten jaarlijks nog 161 huishoudens extra verhuisbewegingen mogelijk. Daarmee komt het totaal aantal verhuizingen in die periode op gemiddeld 284 per jaar.

Meer weten? Neem dan contact op met jm.migchelbrink@amersfoort.nl of lees de Raadsinformatiebrief over doorstroming op www.amersfoort.notubiz.nl/doorstroming. Zie ook de informatievideo over de Amersfoortse doorstroomaanpak op www.youtu.be/doorstroming.

Noodopvang asielzoekers in Campanile hotel

gebouw Campanile hotel Amersfoort

Het COA is van plan om vanaf medio februari maximaal 154 asielzoekers te gaan opvangen in het Campanile hotel, De Brand 50 in Amersfoort. Het gaat om een tijdelijke noodopvanglocatie, om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ontlasten. De noodopvang blijft hier in eerst instantie drie maanden. Vervolgens bekijken het COA en de gemeente elke drie maanden of verlenging mogelijk is, tot maximaal een jaar. Het COA verzorgt de opvang, begeleiding, medische zorg, dagbesteding en beveiliging in en rond het hotel. De politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde buiten de locatie.

Op 8 februari is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden in het hotel. Omwonenden kunnen dan binnenlopen tussen 19:30 - 21:00 uur. Meer informatie op www.amersfoort.nl/noodopvang-campanile-hotel.

Filmmiddag Human Forever over dementie

filmposter met bioscoopzaalnummer ernaast

Op 18 januari vond de filmmiddag ‘Human Forever’ plaats. Deelnemers die onder andere werken bij zorg- en welzijnsorganisaties, Alzheimer Nederland, wooncorporaties en de gemeente bekeken met een aantal bewoners de indrukwekkende film over de levenskwaliteit van mensen met dementie.

Na afloop is in groepen nagepraat over wat we kunnen leren van de voorbeelden in het buitenland. Maar ook over welke grenzen we zien bij de zorg en huisvesting van mensen met dementie. En wat kunnen we wel of niet vertalen naar de Amersfoortse situatie? Nu kijken we welke ideeën al een plek hebben bij een of meerdere partners binnen het programma Wonen en Zorg en wat nog een plek kan of moet krijgen. We houden u op de hoogte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilham Raoudi (i.raoudi@amersfoort.nl).

Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort

gebouw Kwintes op hoek van 2 straten

Voor het Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort waren op 29 januari 23 professionals van zorgpartijen, woningcorporaties en gemeente te gast bij Kwintes. Eerst volgde een korte terugblik op vastgoedresultaten van partijen uit 2023. Daarna bespraken we de veranderende vraag naar vastgoed en zorg van ouder wordende bewoners binnen onder andere de VG en GGZ. Én multiproblematiek in de ouderenzorg. We willen onderzoeken wat partijen vanuit de verschillende sectoren hier voor elkaar in kunnen betekenen. Ook het scheiden van wonen en zorg kwam aan bod. Dit heeft gevolgen voor (de financiering) van vastgoed en de zorg bij diverse doelgroepen.

Het Netwerk Zorgvastgoed Amersfoort is bedoeld voor professionals in Wonen en zorg op het gebied van vastgoed en huisvesting. De volgende bijeenkomst is rond de zomer. Dan zullen we te gast zijn bij AHRA. Voor meer informatie of deelname mail jm.migchelbrink@amersfoort.nl.

Tijdelijke extra winteropvang dak- en thuislozen

Gebouw De Es met grasveld ervoor en bomen erachter

Gemeente Amersfoort wil dat niemand tegen zijn zin op straat verblijft, zeker niet in de winterperiode. Deze winterperiode zijn er te weinig opvangplekken om dak- en thuisloze mensen op te vangen in onze stad. Het Smallepad, de huidige locatie voor maatschappelijke opvang, zit op dit moment vol. Daarom is tot en met 31 maart op het Zon & Schild-terrein (De Es) een tijdelijke opvanglocatie geopend. Het Leger des Heils zorgt voor de dagelijkse begeleiding en beveiliging. Deze tijdelijke opvang is onderdeel van de winterregeling van de gemeente Amersfoort. Ook is de locatie van Motiva straatadvocaten tot 1 april niet alleen in de ochtend, maar ook in de middag open. Hier kunnen dak- en thuisloze mensen terecht kunnen voor ondersteuning, een kop koffie en wat te eten.

Meer informatie op www.amersfoort.nl/winteropvang.

Gerben Douma over samenwerking in de Regio

In elke nieuwsbrief komt een van de samenwerkingspartners van het programma Wonen & Zorg aan het woord. We vroegen Gerben Douma, bestuurder bij Beweging 3.0: “Wat is voor Beweging 3.0 de komende tijd de grootste opgave waar het Programma Wonen & Zorg een bijdrage aan kan leveren? En waar zit volgens jou vooral de winst binnen deze samenwerking?”

Gerben: "We streven ernaar dat inwoners van jong tot oud op hun eigen manier deel kunnen nemen aan de samenleving en zich kansrijk kunnen ontwikkelen. Soms met hulp van anderen, dichtbij en zoveel mogelijk op eigen kracht. Dat doen we samen met partners in de zorg, sociaal domein, woningbouwcorporaties, het onderwijs, veiligheid, sport en cultuur.

Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld 'Aangenaam Thuis', om mensen met een ondersteuningsvraag thuis te laten wonen, met behulp van passende zorg en ondersteuning. Ook doen we dat met het strategische woon-leef-concept. Dat betekent dat we de komende jaren onze woonlocaties zo moderniseren, dat ze onderdeel uit gaan maken van de samenleving. Bijvoorbeeld met ruimte voor ontmoeting en door maatschappelijke functies toe te voegen. Hierbij sluiten we aan op de behoefte van de inwoners en op die van de buurt of zelfs wijk.

Samen ontwikkelen staat centraal. Met inwoners en partners. Oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en financieringsvormen vinden we alleen als we ons gezamenlijk inspannen en het collectieve belang vooropstellen. Het programma Wonen & Zorg is één van de tafels waar wij aanzitten om hier samen concrete stappen in te zetten. Het is ook niet toevallig dat de thema’s van Wonen & Zorg, overlappen met die uit de Koers 2028 van Beweging 3.0, Welzin en Leef3.nu. Altijd met als doel: meebouwen aan een inclusieve en zorgzame samenleving, waar iedereen zijn plek heeft."

Interessant om te lezen

Digitale nieuwsbrieven
De Gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Inclusieve Stad of de nieuwsbrief woningbouw ook interessant voor u.
 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact