Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Maandag 12 december 2022
 
 

In de kijker

   
 
Herzien Europees verdrag moedigt samenwerking filmproducenten aan

In november bekrachtigde België het herziene Europese verdrag voor cinematografische coproductie. Het verdrag treedt op 1 maart 2023 in werking en moet samenwerking tussen filmproducenten op Europese schaal aanmoedigen. Het oorspronkelijke verdrag van 1992 was niet meer passend voor de huidige sector. De herziening moet zorgen dat het verdrag relevant blijft. Ontdek wat er verandert.

 
Hoe ziet de vrijetijdsparticipatie in Vlaanderen eruit?

In welke mate nemen Vlamingen deel aan het vrijetijdsleven in Vlaanderen? Wat beïnvloedt die participatie positief en wat zijn de drempels? De resultaten van de 4de participatiesurvey werden vorige maand voorgesteld en zijn nu ook online beschikbaar. Het onderzoek bracht de participatie van de Vlaming in verschillende domeinen in kaart, met een focus op cultuur, jeugd, sport en media.

 
Maak de werking van de Commissie Erkenning en Bemiddeling voor misbruik en geweld uit het verleden bekend

Als departement zijn we nauw betrokken bij acties van de Vlaamse Regering tegen grensoverschrijdend gedrag in de media-, cultuur- en jeugdsector. Een van die acties was de oprichting van de Erkennings- en Bemiddelingscommissie voor slachtoffers van historisch misbruik. Seksueel, fysiek of psychisch geweld, misbruik en verwaarlozing zijn helaas van alle tijden: in de privésfeer of een instelling, maar ook in verenigingen of organisaties. Als de feiten meer dan 10 jaar geleden zijn gebeurd, luistert de commissie naar het verhaal van het slachtoffer. Maak jij de werking van de commissie bekend in jouw organisatie? Alle info en het campagnemateriaal vind je op de website van de commissie.

 
Het energieverbruik van jouw gebouw onder de loep

Pulse Transitienetwerk Cultuur Jeugd Media lanceert een handige Checklist voor energiezuinige culturele infrastructuur. Met de checklist analyseer je heel eenvoudig jouw energieverbruik en krijg je een aantal tips die onmiddellijk toepasbaar zijn. Zo weet je wat goed gaat en waar er nog werk aan de winkel is. Bekijk zeker ook het webinar van Pulse over energie-efficiëntie.


 

 

Subsidies

   
 
Zorg voor nalatenschap Vlaamse kunstenaars

De eerste generatie hedendaagse kunstenaars sluiten hun oeuvre af. Maar wat gebeurt er met hun nalatenschap? Hoe worden hun archieven, collecties of praktijken geborgd? Als antwoord op die vragen start de minister een traject rond het kunstenerfgoed. Dat omvat enerzijds een onderzoek om de dienstverlening te verbeteren en anderzijds subsidies voor pilootprojecten.
(Foto: Collectie Steve Wante © CEMPER)

 

 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE KUNSTENSECTOR
 
 

Events

   
 
27 januari: studiedag ‘Murals als publieke kunstopdracht’

Opdrachtgevers voor kunst in de publieke ruimte kiezen steeds vaker voor murals op een blinde gevel of op kasten van nutsvoorzieningen. Maar wat is de aanleiding daarvoor? En wat zijn belangrijke aandachtspunten? Op een studiedag op 27 januari wil het Platform Kunst in Opdracht samen met de stakeholders inzoomen op de verschillende dimensies van de publieke ruimte als canvas. Interesse? Schrijf je alvast in voor dit netwerkmoment.
(Foto: MDC Gistel © Michiel De Cleene - Oli-B PARCOURS streetart)

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium