Met opvallend veel acties wordt dit nieuwe jaar geopend. Bewoners en bezoekers van Recreatieoord Hoek van Holland staan op de bres voor behoud van hun vertrouwde 'plekkie'. Scholen in Zutphen, Katwijk en Alkmaar worden met sloop bedreigd, maar kunnen op steun rekenen van buurtbewoners. En de fabriek van de beroemde (of beruchte?) Tomado-producten krijgt hulp van erfgoedorganisaties.
Oude scholen. Ze staan dikwijls leeg vanwege slechte isolatie of omdat ze te krap worden. Maar verbouwings- of sloopplannen kunnen vaak tegenstand van de buurt verwachten. In dit nieuwe jaar ontvingen wij alweer drie alarmerende berichten over historisch waardevolle scholen in Zutphen, Katwijk en Alkmaar.
De inzet van rijksvastgoed kan een betekenisvolle bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven als de energietransitie en de woningbouwopgave. Dat is een van de conclusies van de evaluatie van het regionaal ontwikkelprogramma van het Rijksvastgoedbedrijf.
In de jaren zestig en zeventig was het een populaire bestemming voor schoolreisjes. Nu zijn er nieuwe plannen voor de leegstaande futuristische schotel.
De oproep om de Tomado-fabriek in Etten-Leur voor sloop te behoeden, klinkt steeds luider. Heemschut, heemkundekring Jan uten Houte en Cuypersgenootschap willen dat dit icoon blijft staan.
In veel steden ontstonden in de 16e eeuw dwangburchten. Formeel om de vijand tegen te houden, maar ook om de eigen bevolking af te schrikken. De Ridders van Gelre nemen een kijkje bij de dwangburcht van de hertog van Gelre.
7 januari 2021 - Persbericht Nederlands Transport Museum
De Stichting Mobiele Collectie Nederland begint in 2021 met een grote modernisering van de database. Het register is een leuke en interessante zoekmachine als men meer te weten wil komen over mobiel erfgoed in Nederland.
De redactie van de Erfgoedstem doet onderzoek naar de best- en de niet-zo-bestpractices van publieksparticipatie en burgerinitatief. Heb je er zin of is het vooral 'gedoe'? Wat werkt en wat werkt niet? Wat zijn de kritische factoren? Welke steun is nodig voor het laten participeren van publiek? Vertel het ons! Anoniem of met naam en toenaam, kan allebei.
Tilburg kent een lange traditie van het Driekoningenzingen. Dit winterfeest werd vroeger door arme mensen aangegrepen om te bedelen. Deze eeuwenoude traditie is als kinderfeest tot op de dag van vandaag voort blijven bestaan. "Dat bedelen is natuurlijk niet meer van deze tijd", zegt Hennie van Schooten, voorzitter van de gelijknamige stichting. "Maar dat principe van solidariteit wel. En dat willen we nieuw leven inblazen. Daarbij zijn de kinderen de vierde koning en is het speelgoed het vierde geschenk."
De komende weken gaat Maaike Honshorst de straat op om haar enquête te verspreiden langs de Hoogkarspelse deuren. Voor haar master aan de UvA doet zij onderzoek naar de verhalen en familiegeschiedenis van de plek waar binnenkort de nieuwe wijk Reigersborg Zuid V gebouwd wordt. Het ultieme doel van haar onderzoek is verbinding leggen tussen de mondelinge verhalen en het landschap. Maaike: "Anekdotes, herinneringen of foto's is waar ik naar op zoek ben."
Financieel journalist Servaas van der Laan: "Wie een tijdje geleden de Bloklandstraat inreed, keek verbaasd op. Temidden van slooppuin stond daar een eenzaam huis fier overeind: een typisch Rotterdams pand uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand zou worden gesloopt door de woningcoöperatie. Maar de bewoners bedankten voor het opkoopbod, en zo bleef hun huis als enige over. Het verhaal van de Bloklandstraat is exemplarisch voor een groot maar stil drama dat zich in Rotterdam aan het voltrekken is."
"We begraven onze doden in het heden en verleden met zorg en eerbied. Daarmee geven we uiting van liefde en respect voor de overledene. Is het dan wel juist dat we in Egypte de graven openbreken en dat de vondsten verdeeld worden over de musea? Ook in Nederland vinden regelmatige archeologische opgravingen plaats waarbij graven, overigens zeer zorgvuldig, worden ontheiligd. Wat zouden wij ervan vinden dat opa of oma over 500 jaar in hun oude kleding worden tentoongesteld in het archeologisch museum?"