We zijn blij met positief nieuws deze week. Monumentenondernemers met een SBI-code 91.03 die in geldnood komen door de coronacrisis, hebben nu óók recht op een tegemoetkoming. Daarnaast is het feest bij Erfgoed Jong. Dit opbloeiende jongerennetwerk bestaat in april één jaar. En vergeet niet even te klikken op het bericht over de prachtige muurschildering in Utrecht. We hopen in de toekomst meer van de schilders van De Strakke Hand te zien!
Bedrijven die schade leiden door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies kunnen via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Sinds woensdagavond kunnen ook organisaties die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan onder de SBI-code 91.03 (monumentenzorg) aanvraag doen voor deze tegemoetkoming.
2 april 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie en aandeelhouders van een landgoed kunnen nog tot en met 30 april woonhuissubsidie aanvragen. De subsidie is alleen bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument.
De Europese Commissie heeft de Koloniën van Weldadigheid bekroond met het European Heritage Label, vanwege de belangrijke rol die deze erfgoedlocaties hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa.
Erfgoed Jong is een onafhankelijk landelijk netwerk van jongeren tussen 16 en 30 jaar oud met interesse in én een mening over (immaterieel) erfgoed. Het netwerk werd in april 2019 gelanceerd en is immer groeiende.
Hoe gaat een vastgoed- en erfgoedadviseur te werk ten tijden van corona? Maarten Peerenboom, woonachtig in het epicentrum van het coronavirus Uden, vertelt.
De wens van een Utrechtse buurt is uitgekomen: schilders van De Strakke Hand hebben op een blinde zijmuur een muurschildering gemaakt die een eeuwenoud schilderij van het interieur van de Catharijnekerk door Pieter van Saenredam toont.
Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum behoren tot de musea die het hardst worden geraakt door de maatregelen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een enquête van het Netwerk van Europese Museumorganisaties (NEMO).
In verband met de uitbraak van het coronavirus in Nederland kunnen we elkaar voorlopig niet zien. De Erfgoed Deal wil wel graag, zoals gepland, projecten uitkeren dit najaar. Om dit mogelijk te maken is de aanvraag voor projecten in 2020 versimpeld en versoepeld. Bekijk de vlog waarin programmaleider Marjorie Verhoek de nieuwe werkwijze toelicht.
"We zijn de start voorbij" zei Rutte vorige week op een persconferentie. Niemand weet hoe lang de coronacrisis nog gaat duren. Voorlopig moet de reislustige Nederlander thuisblijven. Een uitgelezen kans om de eigen buurt te ontdekken. Lees hoe Alma Hoekstra, hoofdredacteur van de Erfgoedstem, het Friese dorpje van haar jeugd opnieuw ontdekt en bovenal meer gaat waarderen tijdens haar dagelijkse wandeltochten.
Gemeentelijke bestuurders klagen steen en been over de stringente regelgeving van het Rijk rond archeologie. Naleving van de voorschriften kost ze handenvol geld, maar levert weinig op. Toch biedt de wetgeving voldoende vrijheid om een eigen erfgoedbeleid te ontwikkelen en dat rendabel in te passen in de ruimtelijke ontwikkeling. Dat besef is nog steeds niet doorgedrongen, stelt Boudewijn Goudswaard, directeur van The Missing Link.
'Donker, fascinerend, vol geheimen'. De ondergrond lijkt een steeds belangrijker onderwerp te worden binnen verschillende disciplines. Veerle Simons ziet het ook bij haar op kantoor. In opdracht van de provincie Overijssel werkt MUST Stedebouw momenteel aan de Bodematlas Twente. Een atlas waarin aandacht is voor o.a. grondwater, archeologie, het bodemleven en energie. Met de atlas wil de provincie de relatie tussen mens en bodem in haar regio in beeld brengen. Hierdoor wordt de kennis over en de waarde van de Twentse bodem vergroot.
Mush: "Kerken nemen een prominente plek in de stedelijke en landschappelijke structuur in. In het onderzoek van TU Eindhoven Urbanlabs naar het Noord-Brabantse kerkenlandschap wordt daarom de blik verbreed. We richten ons op de relatie tussen het kerkgebouw en context in de breedste zin van het woord: het ensemble van gebouw, ruimtelijke en sociale omgeving. Het accent verplaatst zich dan naar de ruimte tussen het kerkgebouw en de gebouwen er omheen. Het is een subtiel verschil, maar het bepaalt de manier van kijken naar kerkgebouwen in - of beter: én - hun omgeving."