ELF Voetbal nieuwsbrief van 25-04-2023
Sherida Spitse over EK 2017: ‘Daar stond ik ineens met het finalevaantje in mijn handen’

Van debutant naar winnaar binnen acht jaar. Acht jaar nadat de OranjeLeeuwinnen zich voor het eerst kwalificeerden voor een eindtoernooi, stonden ze met de EK-trofee in handen. Wij blikken terug op deze historische stunt met Ajacieden Sherida Spitse (32) en Romée Leuchter (22), destijds respectievelijk aanvoerster en supporter. “Misschien voelden we in de eerste wedstrijd zelfs meer spanning dan tijdens de finale.”


lees verder
Mbappé klimt naar top 3 in ESM Gouden Schoen, Van Veen nieuw in top 20

Nummer 21 en nummer 22. Kylian Mbappé was vrijdagavond goed voor twee treffers in het shirt van Paris Saint-Germain en kwam daarmee binnen in de top drie van het klassement van de ESM Gouden Schoen. De Franse superster verdrong Victor Osimhen van het erepodium in het Europese topscorersklassement. Onze landgenoot Kevin van Veen maakt sinds dit weekend voor het eerst deel uit van de top twintig.

lees verder
Ontknoping Premier League: beslist Manchester City woensdag de kampioensstrijd?

Lange tijd leek Arsenal op koers te zijn naar de eerste Premier League titel sinds het ongeslagen seizoen van 2003-2004, maar inmiddels is de titelstress toegeslagen en loopt Manchester City hard in. Beide ploegen hebben het nog in eigen hand. Woensdagavond is de ultieme kans om de beslissende slag te slaan: ze treffen elkaar in het Etihad Stadium.

lees verder
Hoe belangrijk is geluk in het profvoetbal?

In het voetbal is er altijd sprake van geluk. Vooral teams die een wedstrijd hebben verloren, noemen graag het gebrek aan geluk als reden voor hun eigen nederlaag. Het staat vast dat in het profvoetbal kleine dingen vaak bepalend zijn voor succes of falen. Maar hoe groot is de invloed van geluk in het voetbal eigenlijk? De hoge prestatiedichtheid in het profvoetbal belooft spannende wedstrijden waarin de factor geluk ook doorslaggevend kan zijn.

lees verder
Jorg Smeets namens Heracles matchwinner tegen wereldkampioen Ajax: "Jammer dat ik feest na afloop heb gemist"

Jorg Smeets droomde er stiekem weleens van. Het winnende doelpunt maken tegen Ajax, waar de Amsterdammer vier jaar in de jeugd speelde. Op 27 november 1996 was het zover. Als middenvelder van eerstedivisionist Heracles Almelo knalde hij de toenmalige wereldkampioen uit de KNVB Beker. "Het is jammer dat ik het feest in het stadion en het centrum na afloop als enige speler heb gemist."

lees verder
Europees record binnen handbereik voor de defensie van FC Barcelona

In de winter werd er al gespeculeerd over eventuele records voor het defensief ijzersterke FC Barcelona van Xavi. Nu, acht wedstrijden van het einde, komen die records steeds meer in zicht. FC Barcelona is dit seizoen zelfs dicht bij het schrijven van Europese voetbalgeschiedenis.

lees verder
Kwartet FC Wageningen-spelers over grootste bekerstunt uit de historie: "Mijn baas zei 'Neem je telraam mee'"

De cijfers stonden er echt in het Philips Stadion: 1-6. FC Wageningen bracht PSV op 21 december 1977 de grootste thuisnederlaag in de clubgeschiedenis toe. Als eerstedivisionist zorgden de groenhemden op een steenkoude woensdagavond voor een stunt van jewelste in de KNVB Beker. "Toen we het veld betraden, legde ik mijn kunstgebit in de hand van onze verzorger."

lees verder
Cupfighters: 1970, Ajax wint de dubbel

Na ‘De Kortste Weg naar Europa’ met bekerverhalen uit de jaren zestig, verschijnt binnenkort ‘Cupfighters’ over de KNVB Beker in de periode 1970-80. Schrijver Ernst Bouwes blikt terug op de mooiste verhalen uit onze cuphistorie en Europese belevenissen van de bekerwinnaars in die jaren. De website van ELF Voetbal biedt in de komende weken een voorproefje.

lees verder
Lasse Schöne over Real - Ajax: "De 1-4 overwinning in Madrid zagen we niet als een stunt"

De 1-4-overwinning van Ajax op Real Madrid in het Champions League seizoen 2018/19 was voor buitenstaanders een daverende verrassing. De Ajax-spelers zelf hadden vertrouwen in een goede afloop. De voetballers leefden ernaartoe alsof het om een reguliere Eredivisiewedstrijd ging. Lasse Schöne bevestigt de woorden. "Voor iedere wedstrijd dachten we: we kunnen simpelweg beter voetballen dan de tegenstander. Zelfs op het allerhoogste niveau tegen Real Madrid."

lees verder
Ryan Reynolds loodst Wrexham naar promotie: Deze beroemdheden zijn ook clubeigenaar

Het is Ryan Reynolds en Rob McElhenney gelukt. De twee Hollywoodsterren hebben de Welshe club Wrexham naar het vierde niveau van Engelend geloodst. De club is daardoor ontsnapt aan de National Leagues van Engeland en zal komend seizoen uitkomen in de League Two. Door de investeringen van de twee acteurs is één van de oudste clubs van Engeland nu één van de meest besproken clubs ter wereld. De twee zorgden al voor een documentaireserie en miljardenbedrijf Tiktok werd de shirtsponsor. De acteurs zijn echter niet de eerste beroemdheden die (mede)-eigenaar zijn van een profclub.

lees verder
Vier clubiconen over eerste Europese avontuur Fortuna Sittard: "De landing in Krakau werd bijna ons noodlot"

KB Kopenhagen, Wisla Kraków en Everton. Het zijn de hordes die Fortuna Sittard voor de voeten krijgt in haar eerste en nog altijd enige Europa Cup-avontuur. In het seizoen 1984/85 is de Limburgse club bovendien de enige Nederlandse vertegenwoordiger die Europees overwintert. De selectie van trainer Bert Jacobs krijgt dat seizoen te maken met een wedstrijd in een haast leeg stadion, eentje in de dichte mist, op een bol veld en een streaker die plotseling voor hun neus verschijnt. "Hij klom net op tijd over de hekken voordat hij werd gegrepen door de honden."

lees verder