Radio Prague International

Zprávy: Neděle, 4. červenec 2021

Zdeňka Kuchyňová

Obce po tornádu připomínaly katastrofický film, teď pomalu vstávají z popela

První hodiny a dny po tornádu připomínaly obce v Podluží dystopickou krajinu z katastrofického filmu. Pahýly stromů, trosky v ulicích, střešní trámy zlámané jako sirky, auta pomačkaná jako krabičky od cigaret. Díky práci místních a dobrovolníků, hasičů i armády se deset dní po živelní pohromě celkový obraz změnil k lepšímu. Návrat do normálu ale bude dlouhý. Tři vesnice a jeden městys na Břeclavsku a Hodonínsku teď působí spíše jako jedno velké staveniště.

Lidé, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou, mají nabídky ubytování z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Většina jich ale chce zůstat v domovské obci, kde je čekají opravy domů, případně musí stavět prakticky od základů. Jako provizorium na potřebnou dobu by mohly posloužit mobilní domy, řekl novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Krajský úřad dal dohromady katalog různých možností, jako je ubytování složené z buněk nebo montované domky. Po prodlouženém víkendu chce kraj přesně zjistit, kolik lidí bude potřebovat dlouhodobé náhradní ubytování.

V komplikované situaci jsou lidé s exekucemi. Pojistné, co dostanou na obnovu bydlení, jim podle hejtmana ale nikdo vzít nemůže. Otázkou je osud peněz ze sbírek. V úterý se kvůli tomu uskuteční jednání se starosty, organizátory sbírek a asociací zastupující lidi v exekuci.

V sobotu přibylo skoro dvakrát víc případů než před týdnem, bylo ale i víc testů

V Česku v sobotu laboratoře odhalily 124 nových případů koronaviru, minulou sobotu to bylo 67. V mezitýdenním srovnání stoupl ale také výrazně počet testů, laboratoře jich provedly zhruba o 21.000 více. Na 100.000 obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů přibližně devět nakažených, incidence se proti pátku zvýšila o desetiny. Nepatrně stouplo také reprodukční číslo, dosahuje 1,3 a zůstává nejvyšší od začátku ledna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V mezitýdenním srovnání počty nakažených rostly v tomto týdnu každý den. Za celý týden od pondělí do soboty přibylo téměř 900 nových případů koronaviru, ve stejném období v minulém týdnu to bylo 630.

V poničeném kostele v Moravské Nové Vsi se věřící poprvé sešli při nedělní mši

Kostel v Moravské Nové Vsi, silně poškozený při tornádu, dnes poprvé zaplnili věřící při nedělní mši. Původně se měla konat pod širým nebem, podobně jako minulý týden. Nakonec mohli místní i dobrovolníci bezpečně vstoupit dovnitř a kostel rychle zaplnili.

Kostel má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov. Kázání v kostele mělo věřícím dodat vytrvalost a sílu, varovalo před reptáním a závistí.

Byty v Česku v 1. čtvrtletí zdražily meziročně o 19 procent na 77.800 Kč/m2

Ceny bytů v Praze a krajských městech v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 19 procent na 77.800 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za posledních pět let. V prvním čtvrtletí byla nejdražší Praha (100.000 korun za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (26.700 Kč/m2). Od konce roku 2015 se ceny v Česku zvýšily v průměru o 86 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Meziročně zdražily byty nejvíce v Ostravě (téměř o třetinu), dále v Ústí nad Labem (o 27,1 procenta) a Hradci Králové (o 23,2 procenta). Ceny vzrostly nejméně ve Zlíně (o 9,3 procenta), Praze (o 13,5 procenta) a v Karlových Varech (o 13,8 procenta).

Roste počet i podíl lidí v předčasném důchodu s krácenou penzí

Roste počet i podíl lidí, kteří šli do starobní penze předčasně a mají kvůli tomu trvale krácený důchod. Na konci prvního čtvrtletí sníženou částku pobíralo téměř 28 procent seniorek a seniorů, tedy celkem 656.700. V průměru od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) měsíčně dostávali 13.738 korun. Měli tak zhruba o 1600 korun méně než ti, kteří nastoupili do penze v řádném termínu. Vyplývá to z údajů ČSSZ.

Česká společnost stárne a seniorů a seniorek přibývá. Na konci prvního čtvrtletí úřad vyplácel celkem 2,39 milionu starobních důchodů. Růst počtu penzistů brzdí postupné odsouvání věkové hranice pro nástup na odpočinek. U mužů se každoročně posouvá o dva měsíce a u žen o čtyři.

Do předčasného důchodu je možné jít tehdy, pokud má člověk potřebnou dobu pojištění a do řádného termínu mu zbývají nejvýš tři roky. Potřebná doba placení odvodů trvá v Česku 35 let. Se zvyšujícím se důchodovým věkem se postupně prodlužuje i předčasný důchod, a to ze tří na pět let. Při důchodovém věku 65 let tak bude možné jít do penze v 60 letech. Český důchodový systém posuzovala loni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Doporučila mimo jiné zkrátit povinnou dobu pojištění na 25 let a navázat důchodový věk na délku života. Podle odborů ale není možné důchodový věk dál oddalovat. Předáci tvrdí, že řada lidí déle pracovat nezvládne.

Pošta začala na 400 pobočkách testovat objednání on-line

Česká pošta začala na téměř 400 pobočkách vybavených vyvolávacím systémem testovat možnost objednat se k přepážce on-line. Další pobočky budou postupně přibývat. Nová služba má šetřit čas zákazníků i personálu pošty. Klientů, kteří přijdou na pobočku bez objednání, se nový systém práce negativně nedotkne. Uvedl to mluvčí pošty Matyáš Vitík. Na webové stránce https ://www.postaonline.cz/rezervace je možné vybrat si konkrétní pobočku České pošty.

Kód, který zákazníkovi přijde, zadá na poště do vyvolávacího systému. Poté jde ihned k přepážce vyřídit si svoji objednanou službu. Rezervaci lze provést ještě hodinu před návštěvnou pobočky. Na místo je potřeba se dostavit v intervalu pět minut před potvrzeným časem a deset minut po něm.

Služby, které se dají během testovací fáze objednat, jsou například odeslání a vyzvednutí dopisů a balíků, služby kontaktního místa s veřejnou správou Czech POINT nebo bankovní a pojišťovací služby. Testování se uskuteční během července a srpna, poté bude vyhodnoceno a systém případně upraven.

Hromadná nehoda na dálnici D1 těsně před uzavírkou si vyžádala jedno úmrtí

Při hromadné nehodě na dálnici D1 na 35. kilometru těsně před uzavírkou ve směru na Prahu zemřel řidič kamionu. V místě těsně před uzavírkou, která trvá dva dny kvůli demolici mostu, se střetly dvě nákladní vozidla, jedno osobní auto a autobus. V úseku před sjezdem na objízdnou trasu se vytvořila kolona, řidič kamionu nedobrzdil a narazil do stojících vozidel. Nehoda se stala kilometr před uzavřením dálnice. Plánovaná uzavírka potrvá do pondělí večer.

Na Otavě se pod jezem topila žena z převrácené kánoe, skončila v nemocnici

Na Strakonicku se pod jezem na Otavě v sobotu topila žena, která spadla do vody z převrácené kánoe. Na břeh jí dostali další vodáci. Oživit se ženu podařilo po déle než dvaceti minutách. Záchranáři ji převezli k dalšímu ošetření do nemocnice.

Loď, na níž jely dvě ženy, se převrátila v sobotu odpoledne na štěkeňském jezu. Podle policie kánoe pravděpodobně najela bokem na průjezd takzvanou šlajsnou. Jedna žena vyplavala sama, druhá zůstala pod jezem. Další vodáci ji po pár minutách dostali na břeh a začali provádět resuscitaci, v jíž je vystřídali záchranáři.

Vzhledem k prodlouženému víkendu je na jihočeských řekách hodně vodáků. Mluvčí policie upozornil na to, že na všech sjízdných řekách je po deštích vysoká hladina vody a podmínky pro průjezd jezů mohou být jiné, než jsou vodáci zvyklí.

Organizátoři Festivalu Banát po roční pauze podpoří českou komunitu v Rumunsku

Organizátoři Festivalu Banát po roční pauze opět podpoří českou komunitu v Rumunsku. Vlak s 1200 hudebníky a návštěvníky vyrazí 17. srpna do Oršavy. Odtud zamíří do Eibentálu, kde se koná hlavní část kulturního festivalu. Na něm vystoupí například kapely Zrní, PSH, Vasilův Rubáš, WWW, Švihadlo, Timudej, Pio Squad či nečekaný vítěz letošních cen Anděl v kategorii Sólový interpret zpěvák 7krát3, vlastním jménem Štěpán Hebík. ČTK o tom za pořadatele informovala Kateřina Dědková.

Kapely doplní v kulturní části osobnosti, jako jsou moderátor Jindřich Šídlo, investigativní reportér Janek Rubeš, cestovatel Ladislav Zibura, youtuber Karel "Kovy" Kovář nebo chirurg Tomáš Šebek. Speciálním hostem bude truck projektu Paralelní Polis, ve kterém se uskuteční přednášky o udržitelnosti. Na festivalu se představí také pět divadelních souborů.

"Jelikož Eibentál prošel poměrně velkým podzimním promořením a v Rumunsku je již proočkovanost vysoká, nebojíme se výrazných komplikací ani ohrožení místních krajanů," uvedl Štěpán Slaný, který se svým týmem banátský festival pořádá od roku 2012. Pro návštěvníky i pro místní krajany bude před a během festivalu k dispozici zdravotnický tým, který bude moci zájemce otestovat a případně vyšetřit.

Velehradské cyrilometodějské slavnosti připomněly arcibiskupa Stojana

Velehrad na Uherskohradišťsku se plní poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle. Konají se bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Je hezké vidět, jak Velehrad opět žije, řekl dnes ČTK starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

Letošní Dny lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku připomněly Antonína Cyrila Stojana (1851 až 1923), 170. výročí jeho narození i sto let od jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. V Sále kardinála Tomáše Špidlíka byla dnes zahájena výstava věnovaná Stojanovi, který je považován za obnovitele Svatého Hostýna, sbližovatele západních a východních křesťanů i organizátora velehradských sjezdů. Byla také aktivním politikem. Pohřben byl v královské kapli ve velehradské bazilice.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Dny lidí dobré vůle se každoročně konají 4. a 5. července. Loni se slavnosti uskutečnily kvůli pandemii koronaviru ve velmi omezeném režimu, oba dny mohlo do poutního areálu přijít vždy jen tisíc poutníků. Na Velehrad přitom běžně míří kolem 30.000 lidí. Letos bude omezen jen počet dnešního večerního benefičního koncertu Večer lidí dobré vůle, přijít na něj bude moci maximálně 5000 lidí. Pondělní slavnostní poutní mše svatá bude již pro všechny lidi bez omezení.

Kvevri vína vyrobená zcela bez konzervantů a zásahů jsou stále populárnější

Takzvaná kvevri vína, vyráběná 8000 let starou technologií původem z Gruzie, si na jihu Moravy získávají stále více příznivců. V jejich prospěch hraje rostoucí obliba přírodních, tedy co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. ČTK to řekli zakladatel Kvevri klubu Mojmír Baroň z Mendelovy univerzity v Lednici a Michal Homola, sklepmistr Rodinného vinařství Vican, které je největším výrobce kvevri vín v ČR.

Propagátoři kvevri vín se shodují na tom, že tento druh nápoje není pro každého. Víno zraje se slupkami, třapinami i semínky, což mu dává netradiční chuť. "Zvykli jsme si z hroznů rychle vylisovat šťávu a to ostatní vyhodit, přitom právě ve slupkách a třapinách je nejvíc antioxidantů. Lidé na chuť těchto vín nejsou zvyklí, proto nechutnají úplně každému," podotkl Baroň.

Kapitán Darida po Euru nečekaně ukončil reprezentační kariéru

Kapitán Vladimír Darida po vyřazení na mistrovství Evropy nečekaně ukončil kariéru v české fotbalové reprezentaci. Třicetiletý záložník Herthy Berlín vysvětlil překvapivé rozhodnutí mimo jiné tím, že chce trávit více času s rodinou a synem. Darida za reprezentační "áčko" nastoupil k 76 zápasům a dal osm branek. Debutoval v květnu 2012 v přípravě před mistrovstvím Evropy. Na probíhajícím kontinentálním šampionátu došel s týmem do čtvrtfinále, kde svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v sobotu prohráli s Dánskem 1:2.

Čeští fotbalisté se krátce před druhou hodinou odpoledne vrátili do Prahy z Baku. V reprezentantech stále převládalo zklamání z prohry 1:2 a vyřazení, zároveň však byli pyšní na to, jak daleko se v turnaji navzdory pozici outsidera dostali. Během Eura měli Češi základnu v Praze, kde trénovali na Strahově. K jednotlivým utkáním létali. Základní skupinu odehráli v Glasgow a Londýně, vítězné osmifinále s Nizozemskem v Budapešti a čtvrtfinále s Dánskem v tři tisíce vzdáleném Baku.

Kanoista Vladimír Slanina má na Světovém poháru bronz

Kanoista Vladimír Slanina navázal na páteční zlatou medaili bronzem ve sprintu na Světovém poháru ve sjezdu na divoké vodě v Banja Luce. Od druhého místa ho dělily pouhé čtyři setiny sekundy. Závod vyhrál Francouz Nicolas Sauteur, další Čech Václav Kristek byl pátý. Trať byla oproti pátku změněna. Technicky náročnou a divokou pasáž nahradil poklidný kamenatý úsek. "Změna je opravdu rapidní. Z krásných vln a divoké vody jsme přešli v podstatě na rovnou řeku. Charakter trati je úplně jiný a člověk se musí přizpůsobit odlišné povaze vody," uvedl Slanina. Kanoistka Marie Němcová obsadila opět čtvrté místo, stejně

Basketbalisté porazili Kanadu a budou hrát o olympiádu

Čeští basketbalisté porazili ve Victorii v semifinále kvalifikace o olympijské hry favorizovanou domácí Kanadu 103:101 po prodloužení a ve finále je čeká vítěz duelu mezi Tureckem a Řeckem. Zápas o Tokio začne v noci na pondělí v 1:05 SELČ. Češi v základní hrací době ani jednou neprohrávali, ale 11 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny trojkou vyrovnal Andrew Wiggins na 94:94. V prodloužení strhující zápas rozhodl 1,8 vteřiny před jeho závěrem kapitán Tomáš Satoranský.

Počasí na pondělí

Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C.

U Fleků - v nejstarším minipivovaru v Česku se vaří bez přestávky přes 520 let

Tradice vaření piva v Čechách je jednou z nejstarších na světě. Zpočátku se vařilo v klášterech, postupně ale i u šlechticů, měšťanů a dalších vrstev obyvatelstva. Dosud existují pivovary, které vaří pivo nepřetržitě několik staletí. Patří mezi ně i legendární pražský pivovar - U Fleků, nejstarší fungující český minipivovar.

Slovanský bůh Radegast je symbolem Beskyd

Před 90 lety mu byla v polovině hřebenové cesty z Pusteven na Radhošť odhalena socha. Jejím autorem je sochař Albín Polášek.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se