In deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe serie Slavernij en wij. Over dans, muziek en gerechten van kaaskorstjes. Maar ook gewaagde vluchtpogingen in kano’s en gewelddadige opstanden. Daarnaast was er afgelopen week veel aandacht voor de vermiste onderzeeër Titan. De duikboot die op weg was naar het wrak van de Titanic. Andere Tijden ging in 2012 op zoek naar het verhaal over de ramp die mythische proporties aannam.
 
 
Slavernij en wij
De kracht van het verleden

Slavernij en wij


 
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Formeel gebeurde dat op 1 juli 1863, maar tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten nog werk uit op de plantages onder 'bijzonder toezicht' van de staat. Naar aanleiding daarvan komen NTR en NOS met de driedelige serie ‘Slavernij en wij’, over verhalen van tot slaaf gemaakten van achtereenvolgens Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.

Vanaf woensdag 28 t/m vrijdag 30 juni te zien op NPO 2 (19.40 uur), NPO 1 (23.40 uur) en vanaf 28 juni in zijn geheel al op NPO Start.
 
Bekijk hier de serie
 
Arnhem op de vlucht
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Arnhem op de vlucht


 
September 1944, Nederland is bezet door Duitsland. Maar de geallieerden rukken op. De Duitsers verwachten een offensief als Operation Market Garden. Daarom verordonneert de bezetter dat alle inwoners van Arnhem de stad moeten ontruimen. Het is de grootste evacuatie uit de recente Nederlandse geschiedenis.
 
Bekijk online
 

Korea - de oorlog die nooit eindigde
 
Kijk de uitzending hier terug

Korea - de oorlog die nooit eindigde

 

Artikelen

Ten onder met de Titanic

Ten onder met de Titanic

In de nacht van 14 op 15 april 1912 zinkt de Titanic, het grootste passagiersschip tot dan toe. Ruim 1500 mensen sterven op de Atlantische Oceaan. Slechts 700 worden gered. De reis van de Titanic staat niet alleen symbool voor het klassensysteem van begin twintigste eeuw, maar maakt ook akelig duidelijk hoe controle en regelgeving ver achter lopen op de ontwikkelingen in het vervoer van passagiers over zee. Schepen worden sneller, groter, luxer, maar menselijke overmoed zit de veiligheid van deze passagiers in de weg.

Bekijk hier de uitzending
Bloed aan de paal

Bloed aan de paal

Vandaag is het 45 jaar geleden dat Nederland zijn tweede WK-finale verloor. In 1978 verheugt heel Nederland zich op het aankomende voetbalfeest in Argentinië: het WK. Heel Nederland? Nee, een kleine, maar vastberaden groep actievoerders onder leiding van het cabaretduo Freek de Jonge en Bram Vermeulen (Neerlands Hoop) voert actie voor een boycot van het WK in het dictatoriale Argentinië. In Andere Tijden vertelt o.a. Freek de Jonge over besluiteloze politici, laffe KNVB-bestuurders en het preken voor eigen parochie.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Vorige week zondag 18 juni - NPO Radio 1

De geschiedenis van de caravan
Nederlanders willen graag op avontuur, maar dan wel met eigen pot pindakaas en eigen bed aan de trekhaak. Een thuis op wielen wordt in de jaren vijftig een metafoor voor de wederopbouw. Maar als de Europese wegen zich in de jaren tachtig vullen met witte sleurhutten wordt de caravan symbool voor de tuttige burger. En dat is jammer, zegt historicus en journalist Marchien den Hartog. Ze is zondag te gast om te vertellen over haar boek Thuis op wielen en de cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan.

Verder in de uitzending:
• Onze voorouders - Ianthe Sahadat en Gisèle Mambre
• De column van Ellen Ombre
• Historische boeken met Nadia Bouras
• Russische ooggetuigenverslagen - Eva Peek
• Het Spoor Terug: Een Surinaamse schat #1 - Mathieu Wijdeven

 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wie was Anton de Kom?
"Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling" staat op het standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam. Toch kennen buiten de Surinaamse gemeenschap weinig Nederlanders de man die zijn hele leven strijdt tegen de erfenis van de slavernij en de daaruit voortkomende ongelijkheid en discriminatie. Wat maakt hem tot inspirator van de huidige burgerrechtenbewegingen in Nederland? En waarom biedt de Nederlandse regering hem in 2023 postuum eerherstel?
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

Gevlucht om te vechten | Airborne Museum Hartenstein

Gevlucht om te vechten | Airborne Museum Hartenstein

21 gevluchte Joodse mannen sluiten zich in 1944 aan bij de Britse Luchtlandingstroepen. Hoe kwamen deze mannen bij het Britse leger terecht en wat lieten ze achter?

Meer informatie
 

Verdwaalde Veteranen | 2Doc/HUMAN

Verdwaalde Veteranen | 2Doc/HUMAN

In de Drentse bossen ligt een thuisbasis voor veteranen die voor de burgermaatschappij hebben gevochten maar er niet in kunnen terugkeren. Hier vinden de veteranen ruimte om hun rugzak vol onverwerkte trauma's uit te pakken.

Bekijk hier de documentaire
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.