NT e-mail
 
16-06-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Slechte luchtvrachtcijfers verontrusten IATA
 
De vraag naar luchtvrachtruimte nam in de maand april met maar ruim 11% af vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Die forse daling meldt de internationale luchtvaartorganisatie IATA in zijn meest recente marktrapport over de mondiale luchtvrachtsector.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Ruslandtraject op Nieuwe Zijderoute wint weer terrein
 
Er blijft vraag naar spoorvervoer via Rusland. Zo biedt Rail Bridge Cargo sinds kort weer vervoer via Rusland aan op de route tussen China en Europa; ook voor andere goederen dan humanitaire producten, voedsel en medicijnen, zo laat het bedrijf weten.
 
 
 
#
 
Studentes klagen Maersk aan wegens seksueel geweld
 
Twee jonge Amerikaanse vrouwen die als studentes van de U.S. Merchant Marine Academy afzonderlijk van elkaar in 2019 en 2021 stage liepen op een Maersk-schip, slepen de Deense rederij in de VS voor de rechter. Ze stellen allebei dat ze aan boord slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.
 
 
 
#
 
ILT-rapport: meer schepen vertrekken met vervuild dek bij Tata Steel
 
Inspectiediensten zien een toename van schepen die met een vervuild dek vertrekken bij Tata Steel in IJmuiden, of met een vuil dek over de Noordzee varen na een bezoek aan de staalfabriek. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) signaleert dit in een onderzoeksrapport en kondigt intensiever toezicht aan. Dat gebeurt zowel door inspecteurs ter plaatse als...
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
‘Kip-zonder-ei-probleem’ bij opladen e-trucks
 
De transportsector staat voor een onmogelijke opgave. Binnen drie jaar hebben de eerste steden zero-emissiezones ingevoerd, terwijl afgelopen week duidelijk werd dat distributiecentra in Noord-Brabant en Limburg de komende jaren niet hoeven te rekenen op een zware stroomaansluiting. Ook in de andere provincies is het stroomnet ‘zo goed als vol’, waardoor het onmogelijk is om...
 
 
 
#
 
Duitse spoorlobby verwijt regering ‘stilstand’ bij uitvoer spoorprojecten
 
De Duitse belangenorganisatie voor het spoorvervoer Allianz pro Schiene verwijt Volker Wissing, de Duitse minister van Verkeer, te weinig te doen aan het verbeteren van de spoorinfrastructuur. De zogeheten ‘Deutschlandakt’, een grootschalig project ter verbetering van het Duitse spoornet, is tot stilstand gekomen, aldus de organisatie.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Girteka geeft verhuurtak nieuwe naam
 
De verhuurbusiness van het Litouwse Girteka, die voorheen Girteka Fleet heette, krijgt een nieuwe naam. Op voertuigen van het bedrijfsonderdeel is voortaan het logo van ‘TNDM Trucking’ te zien.
 
 
 
#
 
Nederland daalt in concurrentieranglijst naar plek zes
 
Nederland is twee plekken gedaald in de jaarlijkse concurrentieranglijst van de Zwitserse universiteit IMD, dat onder andere de staat van de economie en het vestigingsklimaat meet. Vooral qua kracht van de economie heeft Nederland flink verloren. Op dit vlak zakte Nederland van de tweede naar de achttiende plek. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW houdt deze daling vooral...
 
 
 
TRANSPORTPOLITIEK
 
#
 
Britten teleurgesteld over juridische stappen EU in Ierse kwestie
 
De Britse regering is ‘teleurgesteld’ dat de Europese Unie drie strafprocedures in gang heeft gezet tegen het Verenigd Koninkrijk, zegt een woordvoerder van premier Boris Johnson. Toch wil de regering eerst de documenten goed lezen, voordat het met een formele reactie komt.
 
 
 
 
MEDEDELINGEN
 
#
 
Lees Nieuwsblad Transport, week 24
 
Deze week in NT: DSV aast op expeditietak van rivaal C.H. Robinson, een interview met hoogleraar Elvira Haezendonck over circulaire havens, CO2-heffing terug bij af, EU-straf voor de Britten, sector vreest einde Europese scheepsbouw, topman Hapag-Lloyd: ‘betere marktbalans in zicht’, groen licht nieuwe scheepswet in VS, pech gehad voor wie een e-truck wil snelladen bij...
 
 
 
 
POLL
 
  De Britten hebben gelijk dat ze het protocol rond Noord-Ierland openbreken  
 
 
stem Ja, de uitvoering van het protocol is onwerkbaar
stem Nee, afspraak is afspraak
stem Ja, zo dwingen ze verandering bij de EU af
stem Nee, de internationale verhoudingen staan al genoeg op scherp
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam