Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Maandag 7 februari 2022
 
 

In de kijker

   
 
Snel in contact met onze medewerkers

Heb je een vraag over een subsidie, erkenning, vergunning of attest? Of heb je een vraag over jouw KIOSK-dossier? Voortaan kun je onze medewerkers nog vlotter bereiken via het nieuwe contactformulier op onze website en in KIOSK. Geef in het formulier het thema, onderwerp en eventueel dossiernummer in, zo komt je vraag meteen bij het juiste team terecht en wordt ze nog sneller beantwoord. Lees meer over deze omschakeling

 
Bijna 4 miljoen euro voor kunstaankopen Collectie Vlaamse Gemeenschap

In 2021 maakte de Vlaamse overheid een budget van 3,98 miljoen euro vrij om kunstwerken aan te kopen voor de Collectie Vlaamse Gemeenschap. Daarmee kocht ze 281 kunstwerken van 180 kunstenaars. Op die manier wil de overheid de kunstensector toekomstperspectief bieden tijdens deze coronacrisis.   

 
Weldoeners voor Oekraïne: plaats nu je oproep 

Helpt jouw organisatie graag met o.a. kledij inzamelen, onderdak bieden, vertalen, vervoer … voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne? Vanaf nu kun je voor jouw solidariteitsactie een oproep plaatsen op de website weldoeners.be. Meld je vrijwilligersvacature aan via het formulier en schrijf in het invulveld waarmee weldoeners de mensen uit Oekraïne kunnen helpen. 

 
Virtueel museum van Vlaanderen: resultaat van de ontwerpdagen voor de sector  

Met de creatie van het virtueel museum willen we roerend, onroerend en immaterieel erfgoed verbinden in verhalen over Vlaanderen. De volledige erfgoedsector wordt actief betrokken bij de ontwikkeling van het museumconcept. Tijdens de online ontwerpsessies op 4, 7 en 8  februari werden erfgoedprofessionals uitgenodigd om mee na te denken over de toekomst van het virtuele museum. Blik nu online terug op de verschillende sessies.  

 
Aanvraag indienen voor de Inventaris Vlaanderen 

Nog tot 15 april kun je als erfgoedgemeenschap jouw immaterieel erfgoed – tradities, gewoontes of gebruiken – laten opnemen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een aanvraag indienen betekent dat je je engageert om zorg te dragen voor het erfgoed. Meer info over deaanvraagprocedure en eventuele ondersteuning vind je op onze website. 

 
Eerste Rubens keert terug naar het KMSKA 

In september opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren. Na ruim tien jaar van renovatiewerken vindt op 15 maart een bijzonder moment plaats: de eerste Rubens verhuist terug van het interne depot naar de majestueuze, gerenoveerde Rubenszaal. Dat is het startschot van een enorme verhuisoperatie, die alle reizende kunstwerken terug thuisbrengt.

 
Francis Alÿs op de Biënnale van Venetië 

Op de 59ste Biënnale van Venetië presenteert Francis Alÿs in het Belgisch Paviljoen 'The Nature of the Game', een tentoonstelling met een filmselectie en schilderijenserie. Hij en curator Hilde Teerlinck vertegenwoordigen daarmee de Vlaamse Gemeenschap. De tentoonstelling is van 23 april tot 27 november 2022 te bezichtigen in het Belgisch Paviljoen. In 2023 strijkt ze neer in WIELS (Brussel). 

 
Ideeën voor het Verenigingsloket?  

De Vlaamse overheid wil de dienstverlening aan verenigingen gebruiksvriendelijker maken met een overkoepelend digitaal loket. Voor de opbouw van dat Verenigingsloket hebben we jouw medewerking en die van de (lokale) overheden nodig. Via een participatietraject vragen we naar jouw ideeën. Eerst hebben we informatie verzameld over de struikelblokken die je momenteel ervaart. Hoe zou het Verenigingsloket die hindernissen kunnen wegwerken? Surf naar denkmee-verenigingsloket.be en deel jouw ideeën voor een eenvoudiger verenigingsleven! 

 

Subsidies

   
 
Bijna 1,4 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten  

De Vlaamse minister van Cultuur besliste om 1.384.915 euro subsidies toe te kennen aan 17 cultureel-erfgoedprojecten. Zo worden waardevolle projecten die bijdragen tot een dynamische cultureel-erfgoedwerking en -dienstverlening ondersteund.   

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
28 april: Online infosessie meester-leerlingbeurzen voor het doorgeven van vakmanschap 

Wil je als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling die zijn of haar vakkennis wil verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou. Schrijf je in voor onze online infosessie van 28 april, waarin we meer uitleg geven bij deze nieuwe beursronde. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor een beurs. 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium