Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
vrijdag 2 februari 2024
NIEUWS    |    BLOG    |    PARTNERS    |    OPLEIDINGEN    |    VACATURES
Sommige hoogleraren hebben meer dan 25 bijbanen
Op 31 januari hebben de meeste universiteiten de nevenfuncties van hun hoogleraren gepubliceerd. Of dit tot meer transparantie gaat leiden moet nog blijken. In elk geval is nu makkelijker op te zoeken welke bijbanen de universitaire docenten hebben. Bij een groot aantal zijn die niet op één hand te tellen, en ook niet op twee.
Lees verder »
De Jong en Laan zegde klantrelatie op, Wim H sleept accountant voor rechter
Wim H., een van de verdachten in de zwartgeldzaak rond oud-Jumbo topman Frits van Eerd, eist dat  De Jong & Laan doorgaat met het opmaken van de jaarcijfers van drie van zijn bedrijven. Het accountantskantoor zegde in oktober de samenwerking op.
Lees verder »
ADVERTORIAL
Hoe moet je items rond oudedagsvoorzieningen verantwoorden in de IB-aangifte?

Het is niet altijd eenvoudig om door het labyrint van aangifterubrieken en vragen de juiste rubriek te vinden en foutief invullen kan onwenselijke gevolgen hebben. Erik van Toledo bespreekt op 4 maart aan de hand van praktijkcases hoe de diverse items inzake oudedagsvoorzieningen moeten worden verantwoord in de IB-aangifte.

Lees verder »
Werknemer kwalificeert voor 30%-regeling door behaalde Nederlandse master
Een man kwalificeert door zijn bij een hbo-instelling gevolgde wo-masteropleiding als ingekomen werknemer voor de 30%-regeling met specifieke deskundigheid, oordeelt de rechtbank Gelderland.
Lees verder »
KENNISPARTNER
Oudedagsvoorzieningen in eigen beheer: de factor ‘sterfte’
Accountantskantoren in het mkb hebben altijd wel een of meerdere cliënten met oudedagsvoorzieningen op de balans. Dat kan een stakingswinstlijfrente zijn na inbreng van een zelfstandige onderneming in de bv, een lijfrente uit omzetting FOR na staking, een ontslagstamrecht, een DGA-pensioen of een oudedagsverplichting (ODV). Voor de berekening van de hoogte van de voorziening speelt […]
Lees verder »
ADVERTORIAL
Word een expert in Excel: data analyseren en draaitabellen

Een klant heeft steeds meer data waar jij als accountant veel mee kunt doen. Hoe haal je informatie uit onoverzichtelijke exportbestanden en hoe maak je deze data geschikt voor verwerking in Excel? Saskia Jacobsen laat op 6 maart zien hoe je met hulpmiddelen zoals filteren/sorteren en draaitabellen allerlei berekeningen en overzichten kunt maken.

Lees verder »
AV-Top 50 | De prettige no-nonsense van Lentink De Jonge
Méér dan fullservice. Zo laat Lentink De Jonge zich het best omschrijven. Het biedt alle diensten die je van een accountantskantoor verwacht, maar heeft ook een aparte IT Audit- en corporate-financetak en HRdienstverlening. En dat zie je niet vaak bij middelgrote kantoren.
Lees verder »
Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit per 1 juli
Organisaties met 100 of meer werknemers moeten vanaf 1 juli 2024 rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers. De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) zou eerst ingaan op 1 januari 2024.
Lees verder »
Zwangere zelfstandige wil bevallingsuitkering tot winst uit onderneming rekenen
Een ZEZ-uitkering kwalificeert niet als winst uit onderneming en moet tot de inkomsten uit tegenwoordige arbeid worden gerekend, oordeelt rechtbank Gelderland. Er bestaat geen zakelijk verband tussen het verkrijgen van de uitkering en de werkzaamheden die in het kader van de uitkering feitelijk worden verricht.
Lees verder »
Sdu komt met AI-oplossing voor juristen en fiscalisten
Met de lancering van GenIA-L heeft Sdu in Nederland de eerste betrouwbare generatieve AI-toepassing voor juristen en fiscalisten op de markt gebracht. In tegenstelling tot andere openbare AI-tools als ChatGPT levert GenIA-L wel betrouwbare antwoorden met bronvermelding voor de beroepsgroep. Dat levert veel tijd- en efficiencywinst op.
Lees verder »
Amsterdamse DataSnipper haalt €91,3 miljoen op voor AI in accountancy
DataSnipper, het automatiseringsplatform voor audit- en financiële professionals, heeft heeft ruim 91,3 miljoen euro opgehaald. De start-up, die zes jaar bestaat, wil accountants wereldwijd ondersteunen met AI.
Lees verder »
OOK INTERESSANT
KPMG: uitstel jaarcijfers, honderden medewerkers betrokken bij examenfraude
Texels accountantskantoor en fiscalist niet aan te spreken op misgelopen schenking
Podcast | AV on Air: de accountancyopleiding
Nederland daalt opnieuw op anticorruptie-index
OPLEIDINGEN
HBO Associate degree Accountancy
Markus Verbeek Praehep
15 februari 2024
Legal ontbijtsessie Wil de echte zzp’er opstaan?
The Legal Company
14 maart 2024
Cursus Vastgoed en btw
Accountancy Vanmorgen
27 maart 2024
VACATURES
Relatiebeheerder samenstel AA – Groningen
Kroese Wevers accountants en adviseurs
Groningen
Senior (accountant) relatiebeheerder mkb internationaal in Bergen op Zoom
Moore DRV
Bergen op Zoom
Ervaren Assistent Controlepraktijk (24-40 uur) – Alkmaar
De Hooge Waerder
Alkmaar
Verspreid het nieuws
Heeft u collega's of kennissen die ook dagelijks accountancynieuws willen ontvangen?
Attendeer een kennis op deze nieuwsbrief
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
GEGEVENS WIJZIGEN  |  AFMELDEN