Bekijk deze e-mail in je browser
februari 2024

Symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding
16 april Akoesticum Ede

Omgaan met zingeving en levensvragen van jouw patiënten
Een gesprek over zingeving en levensvragen geeft je belangrijke informatie voor passende zorg en ondersteuning voor jouw patiënt of cliënt. In de palliatieve fase is het zelfs een voorwaarde voor optimale en holistische zorg. Juist dan komen vragen op als: Wat wil ik nog? Wat vind ik belangrijk? Ben ik van betekenis? Hoe en waar wil ik doodgaan?

In jouw werk kom je mensen tegen met diverse achtergronden in cultuur, religie, sociale status, gender of seksuele geaardheid. Wat is daarbij belangrijk om te weten? Hoe kun je op eenvoudige wijze meer aansluiten bij de wensen en waarden van patiënten en cliënten en zo meer veiligheid en vertrouwen bieden?

Het symposium ‘Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding’ geeft je inzichten en handvatten om zingevings- en levensvragen te herkennen en er zelf mee aan de slag te gaan op een manier die past bij jou en jouw patiënten en cliënten. Je zult merken: Zingeving is minder zweverig dan je wellicht denkt; het is meer aards dan menig ander onderdeel van de zorg.
Accreditatie

Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij KNMG-GAIA (ABAN), V&VN, V&VN Verpleegkundig Specialisten, SKGV en NVvPO.
Meld je nu aan. Early bird korting tot 15 februari!
Column Rozemarijn van Bruchem-Visser

Het rectaal toucher van de anamnese
(Of: Het lef de dood op tafel te leggen)

Rozemarijn van Bruchem-Visser is internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC en ook ethicus. Ze verzorgt op 16 april een plenaire lezing over ethische dilemma’s die patiënten en zorgprofessionals kunnen tegenkomen in de dagelijkse praktijk. In aanloop naar haar lezing schreef ze een column over het belang en de moeite om met patiënten in gesprek te gaan over een naderende dood en hun wensen en waarden daarbij.
‘Mijn ervaring is dat patiënt en zorgverlener (vaak de dokter) vooral zitten te wachten op die ander om het gesprek over de dood te starten. Omdat geen van beide partijen zich comfortabel voelt om het gesprek te starten, gedragen wij (artsen, zorgverleners) ons als moeten we het rectaal toucher bespreken: we stellen het uit, gaan hakkelen en stamelen. De patiënt direct het gevoel gevend dat het een heel moeilijk onderwerp is.’
Lees de hele column
Column Saïda Alouad Baktit en Onur Kenç

De beleefdheid om te zwijgen
(Over geloof, hoop en genezing bij palliatieve zorg voor moslimpatiënten)

Saïda Aoulad Baktit en Onur Kenç verzorgen op 16 april samen een workshop over cultuursensitieve palliatieve zorg voor moslimpatiënten. Saïda Aoulad Baktit is geestelijk verzorger in het Radboud UMC. Ze begeleidt en ondersteunt patiënten met een Islamitische achtergrond en hun familie. Onur Kenç is cosmetisch arts. Hij is in 2022 afgestudeerd als arts. Zijn onderzoeksstage ging over palliatieve zorg voor patiënten met een Islamitische achtergrond in Nederland.

'Directheid over de prognose van palliatieve moslimpatiënten wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Vanuit islamitisch perspectief geloven velen dat het tijdstip van overlijden door God wordt bepaald en niet door een arts. Het expliciet benoemen van de dood kan beledigend en confronterend zijn. Respecteer 'het recht op niet te weten' van de moslimpatiënt en integreer dat in de zorg.'
Lees de hele column
Programma symposium
 
09.30 – 10.00 uur   Inloop met koffie en thee
10.00 – 10.15 uur   Opening door Marije Stegenga. Aansluitend intro door Karin PoolWaarom zijn we hier?
10.15 – 11.00 uur   Lezing – Rozemarijn van Bruchem-Visser: Ethische dilemma’s – dagelijkse kost in de medische praktijk
11.10 – 12.30 uur   Deelsessies ochtend
12.30 – 13.45 uur   Lunchpauze
13.45 – 14.15 uur   Lezing – Yvonne Engels en Jacqueline van Meurs: SVP – Signaleren en Verkennen van zingevingsvragen en dit Proactief integreren in de zorgplanning
14.15 – 14.45 uur   Lezing – Pieter Barnhoorn: Zingeving in de spreekkamer van de huisarts
14.55 – 16.15 uur   Deelsessies middag
16.25 – 16.45 uur   Afsluiting – Marije Stegenga 
Vanaf 16.45 uur      Afsluitende borrel
Direct aanmelden voor het symposium

LeerDoeDeeltraject - Het goede gesprek tijdens de levenseindereis

In april 2024 gaat een nieuw LeerDoeDeeltraject van start, met als thema Het goede gesprek – zingevingsvragen tijdens de levenseindereis.
Wil je in je werk als zorgprofessional meer aandacht voor zingevingsvragen bieden? Wil je hiermee aan de slag gaan, samen met een klein aantal andere organisaties die Wlz-zorg aanbieden? Meld je dan aan voor dit traject. Op 26 februari en op 4 maart worden hierover twee informatiebijeenkomsten gehouden.

Agenda

Save the date
Connecting Communities – Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg
26 juni, 13.00 – 17.00 uur, Jaarbeurs Utrecht

Op 26 juni organiseren Carend, Agora en PZNL in het kader van het NPPZ II een gezamenlijk middagcongres in de Jaarbeurs. De sociale benadering van passende palliatieve zorg en ondersteuning staat daarbij centraal. Sprekers zijn onder andere Marcel Canoy, Sander de Hosson, Judith Rietjens, Wies Wagenaar en Karin den Boer. De dagvoorzitter is Pieter Hilhorst.
Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie. De inschrijving start binnenkort.

Bekijk ook nieuws van onze partners:
Twitter
LinkedIn
Website
Agora ● Groeneweg 21a, 3981 CK BUNNIK
030-6575898 ● 
info@agora.nl ● www.agora.nl

Uitschrijven    
Gegevens wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agora · Groeneweg 21a · Bunnik, Utrecht 3981CK · Netherlands