Skipr

20 februari 2025

Een tuchtklacht: wat moet je weten?

Het tuchtrecht bewaakt de kwaliteit van zorg, maar leidt vaak tot angst bij zorgverleners. Heldere informatie is van groot belang, net als goede begeleiding. Wat zijn de meest voorkomende redenen voor klachten en waar kunnen zorgverleners op letten? Directeur Sigrid Stevens van VvAA Legal legt uit.


Advertentie
 
logo
Een tuchtklacht roept vaak emoties en vragen op bij zorgprofessionals. Wat staat je te wachten, wat voor consequenties kan het hebben en bij wie kun je terecht voor hulp? De nieuwe Gids Tuchtrecht in de zorg legt in woord en beeld helder uit hoe het tuchtrecht in de zorg werkt.

Van klacht naar claim: voorkom escalatie


Steeds vaker krijgen ziekenhuizen te maken met medische klachten die escaleren tot juridische claims. Dat komt niet doordat ziekenhuizen meer fouten maken, maar doordat patiënten assertiever worden en voor hun eigen rechten opkomen, denkt Herm Joosten, onderzoeker aan de Radboud Universiteit.

Veel (bijna-)fouten in ziekenhuis 


25% van de mensen die voor behandeling in een ziekenhuis of kliniek waren, merkte dat er iets (bijna) niet goed ging. Dat maakte Patiëntenfederatie Nederland vorig jaar op uit de resultaten van onderzoek onder 7860 leden van het eigen Zorgpanel. Kunnen zorgverleners die (bijna-)fouten voorkomen?

Regiozorg: wie juridisch verantwoordelijk?


Zorg rondom de patiënt wordt steeds meer regionaal georganiseerd over de grenzen van zorgorganisaties heen. Deze netwerkzorg drijft op vertrouwen in elkaar en in de samenwerking. Toch is het van belang om van tevoren alles juridisch goed te regelen, betoogt jurist Shirin Slabbers van VvAA.

Advertentie
 
logo
Zorgverlening is mensenwerk. Er kunnen situaties ontstaan waarin patiënten ontevreden zijn over de verleende zorg. Welke wegen kunnen zij bewandelen om die onvrede te uiten? Hoe kom je tot een passende oplossing en wat kun je als zorgverlener doen? Over klacht, claim en tuchtrecht.

BSL

Contact     Voorwaarden     Afmelden