Bekijk en bestel: Zilveren Dukaat & Speciale Set
Beste meneer / mevrouw Do
Het rampjaar 1672 was hét keerpunt in de Gouden Eeuw: veel steden hadden hier onder te lijden. Ook Groningen en Coevorden ontkwamen niet aan de grillen van de oorlog. De steden kenden in de bisschop van Münster een gezamenlijke vijand, maar werden ook verbonden door een gezamenlijke bevrijder: generaal Rabenhaupt. Zo kregen de inwoners van beide steden hun vrijheid weer terug!

Deze bevrijding is al 350 jaar geleden en moet daarom gevierd worden. Elke 50 jaar wordt er een speciale munt geslagen om deze speciale gebeurtenis te vieren. Dit jaar presenteert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale set ter ere van 350 Jaar Groningen en Coevorden ontzet. Naast de Zilveren Dukaat 'Kasteel Fraeylemaborg' 2022 bevat deze set ook twee nieuwe uitgiften: de Zilveren Dukaat 'Kasteel Coevorden' 2022 en een zeer unieke restrike van een bijzondere penning uit 1672, die het verleden van deze twee steden met elkaar verbindt.

Exclusieve penning
De exclusieve penning in de set is een herslag van een speciale gedenkpenning uit 1672. De penning is geslagen voor de overwinning op een gedeelde vijand (bisschop van Münster) en de bevrijding door een gedeelde held (Rabenhaupt). De penning vormt een unieke herinnering aan het Gronings en het Coevordens Ontzet. De voorzijde van de penning bevat een beeltenis van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster. De keerzijde bevat een beeltenis van de vogelvlucht van vestingstad Coevorden, omringd door soldaten. Het omschrift ‘COEVORDEN.MET.STORMER:HANDT.INGENO.DEN.20.DEC.1.6.7.2’ is ook op de keerzijde te ontdekken. 350 jaar lang hebben Groningen en Coevorden op deze manier een gedeelde identiteit.

Zilveren Dukaten
Zoals alle uitgaven in de Zilveren Dukaten serie ‘Nederlandse kastelen’ bevat ook de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden 2022’, gemaakt in opdracht van het Ministerie van Financiën, aan de voorzijde een afbeelding van het kasteel, met op de voorgrond ridder Godard van Reede. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld.

Bestel de Speciale set ’350 jaar Gronings en Coevordens Ontzet’ en de Zilveren Dukaat 'Kasteel Coevorden' 2022 nu online!

22e Muntmanifestatie in de Expo Houten
Op zaterdag 10 september (09.30-16.00 uur) wordt de jaarlijks Muntmanifestatie georganiseerd.

Dit evenement is de grootste muntenbeurs in de Benelux en ook ditmaal zijn er weer veel buitenlandse deelnemers te vinden onder de zo’n 120 aanwezige standhouders.Uiteraard is ook de KNM weer met een verkoopstand aanwezig. In deze 3.500 m² grote zaal is de opzet ruim gehouden.

De kaartverkoop (5 euro) vindt alleen plaats in de zaal, hiervoor zijn er vanaf 9 uur meerdere kassa’s aanwezig. De Expo Houten ligt pal aan de A27 (afrit 29) en beschikt over meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid. Meer info op de website.
Bekijk en bestel
Bekijk en bestel: Speciale Set
Bekijk en bestel: Zilveren Dukaat - Kasteel Coevorden
Bekijk en bestel: Zilveren Dukaat - Kasteel Fraeylemaborg
Bezoek de Muntmanifesrarie 2022
Privacy  •  Voorwaarden