Goedemorgen John,

Ben jij naar aanleiding van mijn mail van vorige week al bezig met journalen? Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt en of je er net zoveel voldoening uit haalt als ik. Heeft het je tot nu toe al geholpen met dingen waar je tegenaan loopt? Of waar je meer focus op wilt leggen om je doelen te behalen? Ik hoop het!

Ik heb behoorlijk wat reacties gehad op mijn vorige mail en daaruit is gebleken dat onzekere gedachten een grote rol spelen in het doen en laten van velen van jullie. Onzekere gedachten kunnen je energielevel, geluksgevoel en zelfs je eigenwaarde flink ondermijnen. En dat willen we natuurlijk niet. Stap één is gezet (door middel van journalen uitvinden wat het probleem is), we gaan nu door met stap twee.

Onzekere gedachten kunnen zich uiten door middel van:
  • Twijfelen over jezelf als persoon
  • Veel onnodige, negatieve gedachten die door je hoofd gaan
  • Schaamte
  • Veel en verschillende emoties

Herken jij je in sommige van deze punten? Dit zijn enkele punten, maar kunnen zich per persoon weer op andere vlakken uiten.

Door onzekere gedachten en piekeren zijn de gedachten in je hoofd gekleurd. Dit betekent dat ze niet de waarheid zijn, maar een weerspiegeling van jouw ervaring. Dit triggert je emoties, waardoor het sterk de realiteit lijkt. Hoe iedereen reageert op een situatie en welke weerspiegeling jij of iemand anders ziet, verschilt per persoon. Dit komt omdat we allemaal onze gedachten sturen op basis van ervaringen uit het verleden. Negatieve opmerkingen die jij bijvoorbeeld van een ex of familie als waarheid hebt aangenomen, maar die helemaal geen waarheid hoeft te zijn. Nogmaals: iedereen oordeelt en handelt vanuit zijn eigen perspectief. Dit is dus ook zo voor de mensen die jou negatief beoordelen.

Verwar onzekere gedachten niet met twijfelgedachten. Er zit een verschil in de twee. Twijfelgedachten zijn niet echt gekoppeld aan jou als persoon. Je vraag je bijvoorbeeld af of je het wel goed hebt gedaan of dat je iets wel of niet moet doen. Onzekere gedachten zijn direct gelinked aan wie jij bent als persoon. Deze geven je al snel een slecht gevoel over jezelf: ben ik niet goed genoeg?

Ik wil graag deze piekergedachten, zowel fysiek als mentaal, met jou doorbreken. In mijn nieuwe blog neem ik je stap voor stap mee hoe je dit kan doen. Klik hier om mijn blog te lezen of de podcast te luisteren en te stoppen met piekeren.

Want onthoud: je ben een mooi mens, zowel van binnen als vanbuiten. Twijfel niet aan jezelf, maar ga voor waar jij in gelooft.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb
vertrouwen in wat kan zijn.


Geniet van de dag en denk om jezelf.
With love,
 
 
 


</