SRC nieuwsbrief september 2012

6 years ago


Text only:

Als deze e-mail niet goed wordt weergegeven klik dan hier om de e-mail in uw browser te openen.
SEPTEMBER 2012 Uit de praktijk Klachtencijfers Compliance en het effect van zelfregulering Nieuws Agenda

Geachte heer Do,

Uit de praktijk
Onze Commissie en College van Beroep leden doen uitspraken over zeer uiteenlopende onderwerpen waar regelmatig een bredere reclamevraag achter schuilt. Bijgaand vind u een aantal voorbeelden waar dit wordt toegelicht.
Smakeloos
Als een reclame smakeloos wordt bevonden, hebben we het over de subjectieve normen waar een reclame aan getoetst wordt, maar wat houden deze normen in?
De Reclame Code Commissie deed hier recent uitspraak over in een zaak waarin een poster met de naam ´Hoer´ in abri´s verscheen.
Lees hier de volledige uitspraak.
Lees verder
Raadpleeg tevens de Check! Goede smaak en fatsoen voor meer informatie.
Gratis
Regelmatig wordt er in reclames gebruik gemaakt van het woord ‘gratis‘ of een vergelijkbare uitdrukking, maar wat is nu eigenlijk ‘gratis’? Over dit onderwerp heeft de Reclame Code Commissie recent een uitspraak gedaan.
Het ging hier om een reclame waar de consument “zonder extra kosten” drie zonnepanelen bij een contract zou krijgen.
Lees hier de volledige uitspraak.
Lees verder

Raadpleeg tevens de Check! Oneerlijke Reclame voor meer informatie.
Extern websiteadres niet bepalend voor houden aan code Reisaanbiedingen
Er bestaan veel sites in Nederland die de consument reizen aanbiedt. Het is echter niet altijd duidelijk of het hier ook om een Nederlandse website gaat. Hoe zit het met websites die internationaal georiënteerd zijn in hun reclame-uitingen, is de code Reisaanbiedingen dan ook van toepassing?
Over deze kwestie heeft het College van Beroep een uitspraak gedaan.
Lees hier de volledige uitspraak.
Lees verder


Klachtencijfers
In aansluiting op de nieuwsbrief van mei vindt u hieronder de gegevens van de periode mei t/m augustus 2012.
Voorzittersbeslissingen
In de periode mei t/m augustus werden er in totaal 297 beslissingen genomen door de voorzitters van de Reclame Code Commissie.
Lees verder

Reclame Code Commissie
De Reclame Code Commissie heeft in deze periode totaal 164 beslissingen genomen. In de maand mei en in de maand augustus heeft de Commissie 2 beslissingen als ALERT verspreid.
Lees verder
College van Beroep
Het College van Beroep nam in deze periode in totaal 17 beslissingen, waarvan er 10 bevestigd werden, 3 deels bevestigd en 4 zaken afweken van de beslissing van de RCC.
Lees verder


Compliance en het effect van zelfregulering

De afdeling compliance heeft 149 zaken behandeld en er zijn op dit moment nog 15 zaken in behandeling waar wordt gekeken of adverteerders in hun reclame-uitingen gehoor hebben gegeven aan het oordeel door de Reclame Code Commissie en/of het College van Beroep.
Ten aanzien van 3 adverteerders is er non-compliance vastgesteld, deze dossiers zijn opgenomen in de rubriek Non-compliance. Op het moment van publiceren van deze nieuwsbrief zijn er in 2012 in totaal 10 dossiers geplaatst in deze rubriek.
Algemene klachten die niet hebben geleid tot een beslissing
In de maanden mei t/m augustus werden 484 beslissingen genomen zonder tussenkomst van een voorzitter van de Reclame Code Commissie. Hierbij kan het gaan om ingetrokken klachten, het niet voldoen aan de vormvereisten voor het behandelen van een klacht of doorverwijzingen naar een toezichthouder.
Lees verder


Nieuws

Training RCC en CvB leden
Om de voorzitters en leden van de Commissie en College op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van zelfregulering en reclame, organiseert SRC een (verplichte) trainingen over diverse actuele onderwerpen in dit vakgebied.
Lees verder

Nieuwe Checks!
Graag maak ik u erop attent dat er op onze Check SRC site de afgelopen maanden 4 nieuwe Checks zijn toegevoegd. De Check Telemarketing, Check Voedingsclaims, Check Reisaanbiedingen en Check Personenauto’s. Op Check! SRC kunt u lezen wat de checks precies inhouden en tevens de andere checks raadplegen.
Lees verder

Wat vindt u?
SRC is bezig om de Check! SRC site meer onder de aandacht te brengen. Met deze site willen we adverteerders al in het beginstadium van het maken van reclame bijstaan met advies over hoe verantwoord reclame te maken en waar men zoal aan moet denken. We nodigen u uit een kijkje te nemen op de site Check! SRC en ons te laten weten wat u er van vindt. Daarnaast komen we graag in contact met reclamemakers die ons willen helpen onze site te optimaliseren door als ‘testgebruiker’ onze site kritisch te bekijken zodat we u in de toekomst nog beter van dienst kunnen zijn. U kunt ons dit laten weten door een email te sturen naar communicatie@reclamecode.nl.

Internationaal
De Cosmetica industrie heeft met EASA (het platform van nationale zelfreguleringsorganisaties en andere organisaties die het reclamemakend bedrijfsleven in Europa vertegenwoordigen) contact gehad om de mogelijkheden ten aanzien van zelfregulering van cosmetica producten te bespreken. Het zelfregulerende initiatief streeft sociaal verantwoord reclame maken na door te focussen op product claims en eerlijkheid van het imago.
Lees hier meer over EASA

Nieuw bij de RCC
Vanaf 13 September zal mevrouw Sjoukje Rullmann, vice-president Rechtbank Amsterdam, zich als voorzitter bij de Reclame Code Commissie voegen. In een volgende nieuwsbrief zal zij nader geïntroduceerd worden.

De heer A. Bossema, lid van de RCC, is vanaf heden werkzaam bij Omega Pharma Nederland BV.

Nieuw bij de Stichting Reclame Code
De afgelopen maanden zijn er een aantal wijzigingen geweest op het secretariaat van SRC.
Lees verder

  AGENDA Klik hier voor een actueel overzicht van de geplande zittingen van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en
bestuursvergaderingen.  Raadpleeg onze
 website voor
 meer informatie
 over de SRC.
  • Gegevens wijzigen
  • Afmelden
  • Contact

Uitspraken via RSS-feed
Wist u dat u alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep kunt raadplegen via de uitsprakendatabase op www.reclamecode.nl. U kunt zich hier (gratis) abonneren op de Feed.

COPYRIGHT © 2012 | WWW.RECLAMECODE.NL | DISCLAIMER

Reclamecode.nl

Categories: Media advertising agency
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018