Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Maandag 9 oktober 2023
 
 

In de kijker

   
 
Stadsarchief Herentals krijgt kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur kent het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe aan Stadsarchief Herentals. Dat gebeurt na een grondige screeningsprocedure en op basis van internationale minimumstandaarden voor professionele cultureel-erfgoedwerking. Stadsarchief Herentals verzamelt, borgt en ontsluit het cultureel erfgoed van Herentals en de regio. Het kwaliteitslabel bevestigt dat het stadsarchief dat erfgoed kwaliteitsvol beheert. 
Kunstencampus gevel - Foto © Michiel De Cleene

 
Aanvraag indienen voor de Inventaris Vlaanderen

Nog tot en met 14 oktober kun je als erfgoedgemeenschap jouw immaterieel erfgoed – tradities, gewoontes of gebruiken – laten opnemen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een aanvraag indienen betekent dat je je engageert om zorg te dragen voor het erfgoed. Meer info over de aanvraagprocedure vind je op onze website.

 
‘Beste Campinisten!’ als inspirerende borgingspraktijk

Campinisten zijn sympathisanten, fans en kwekers van het Kempens Hoen. De vzw Kempens Hoen vraagt alle Kempenaren om samen het Kempisch kieken in ere te herstellen als gezond, productief en smakelijk streekras. In een participatief project laat de vzw kwekers, ambassadeurs, boeren en chef-koks uitblinken. Het initiatief werd  door de Vlaamse minister van Cultuur op het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed geplaatst. De voorzitter van Kempens Hoen vzw deelt zijn ervaringen in een interview.

 
Edelsmeedkunst toegevoegd aan Topstukkenlijst

De Vlaamse minister van Cultuur plaatste een aantal bijzondere edelsmeedkunststukken op de Topstukkenlijst, waaronder een echte Keltische goudschat. Die schat is dit najaar te bewonderen in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.  
Keltische goudschat - Foto © artinflanders.be

 
Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag

Heb je grensoverschrijdend gedrag ervaren in een jeugd- of sportclub, op school of op het werk, in een cultuur- of mediaorganisatie, in een vereniging? Of ken je iemand die het heeft meegemaakt? Zoek je advies of begeleiding bij de stappen die je kunt ondernemen? Neem dan contact op met het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.

 
Oproep beeldende kunsten: Wil je mee op werkbezoek naar Zuid-Afrika?

Het actieplan culturele samenwerking Vlaanderen – Zuid-Afrika 2023-2024 omvat een werkbezoek aan de Investec Cape Town Art Fair in Kaapstad; de belangrijkste beurs over hedendaagse kunst op het Afrikaanse continent. We geven 2 curatoren of bemiddelaars uit de Vlaamse beeldende kunsten de kans om deel te nemen. Lees de voorwaarden en stel je kandidaat uiterlijk op 6 november 2023.
Foto © Investec Cape Town Art Fair

 
Neem deel aan de FTI Open Technologie- en Innovatiedag op 17 maart 2024

Met Flanders Technology and Innovation, kortweg FTI, wil de Vlaamse overheid Vlaanderen als innovatieve, technologische regio verder op de kaart zetten. FTI focust op een paar thema’s waaronder ‘kunst en entertainment’. Tijdens de FTI Festivalweek is er op 17 maart de Open Technologie- en Innovatiedag. Dan gooien Vlaamse innovatie- en techbedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Wil jouw organisatie haar innovatief product of productieproces tonen? Heeft jouw bedrijf een technologisch ecosysteem uitgebouwd of een innovatieve oplossing bedacht? Schrijf dan nu jouw organisatie in.

 

 

Subsidies

   
 
18 miljoen euro extra voor cultureel-erfgoedsector

De Vlaamse Regering trekt de volgende vijf jaar 18 miljoen euro extra uit voor de cultureel-erfgoedsector. Het totale bedrag voor structurele werkingssubsidies binnen het Cultureelerfgoeddecreet stijgt zo tot 51,5 miljoen euro per jaar. Op die manier wil de Vlaamse Regering zorgen voor de inhaalbeweging die in het Regeerakkoord voorzien is. Nooit eerder investeerde de regering zoveel middelen in de cultureel-erfgoedsector.

 
Nieuwe subsidielijn voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten

De Vlaamse Regering wil kleinere spelers aanmoedigen om over gemeentegrenzen heen samen te werken. Daarom lanceert ze een nieuwe tijdelijke subsidielijn die vooral mikt op kleinere cultuur- en jeugdactoren en op amateurkunstenorganisaties die bovenlokale projecten wensen op te zetten. De subsidielijn vormt een laagdrempelige aanvulling op de huidige projectsubsidielijn in het Bovenlokaal Cultuurdecreet. De eerste deadline voor subsidieaanvragen is 1 maart 2024.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
26 en 27 oktober: Congres ‘Bestemming erfgoed: in gesprek met de plek'

Wat is de rol van ‘de plek’ en hoe bepaalt die onze beleving van erfgoed? Op 26 en 27 oktober 2023 organiseren we daarover samen met Toerisme Vlaanderen en het agentschap Onroerend Erfgoed een tweedaags congres. Met de hulp van professionals, academici, erfgoedbeheerders en beleidsmakers gaan we op zoek naar antwoorden. De inschrijvingen zijn afgesloten. Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan in op de wachtlijst. Misschien kun je er toch nog bijzijn.

 
31 oktober: Start ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS

Het Topstukkendecreet beschermt ons zeldzaam en onmisbaar cultureel erfgoed. In 2023 bestaat het decreet 20 jaar. Dat wordt gevierd met een topstukkententoonstelling. Tussen 31 oktober 2023 en 25 februari 2024 kunnen bezoekers in het MAS terecht voor de expo Zeldzaam & Onmisbaar. Ze ontdekken er een unieke selectie topstukken. Wie de smaak te pakken heeft, kan met Museumpas nog andere topstukken bewonderen in Vlaamse musea, archieven en bibliotheken.

 
19 november: Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 19 november vieren we de 12de editie van Kunstendag voor Kinderen. Die staat volledig in het teken van topstukken. In Vlaanderen en Brussel kunnen families met kinderen de hele dag genieten van kunst in alle mogelijke vormen. Ontdek de activiteiten in jouw buurt.

 
27 november: Trefdag virtueel museum van Vlaanderen

Het virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen komt eraan! De lancering is gepland in het voorjaar van 2024. Ter voorbereiding daarvan organiseren we op maandag 27 november 2023 onze 3de trefdag voor de cultureel-erfgoedsector. Inschrijven kan tot en met 15 november.

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium