In het kader van het Verdrag van Faro schreven we afgelopen september over een experiment in de gemeente De Ronde Venen. Hier werden de inwoners opgeroepen om een object voor de gemeentelijke monumentenlijst aan te dragen. Sindsdien duiken er in Nederland steeds meer van dit soort 'experimenten' op. Meer hierover leest u in ons eerste bericht.
Tot voor kort werden monumenten aangewezen door enkel architectuurhistorici en erfgoedexperts. Maar de laatste tijd zien we een verschuiving in macht: steeds meer inwoners hebben inspraak op het erfgoed dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Een goede ontwikkeling?
Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn.
De archiefstukken zijn nu digitaal te bekijken op de webiste van het Nationaal Archief. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven.
Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat we alleen in onze delta kunnen blijven wonen als we de bodem het landgebruik laten bepalen en ruimte geven aan het water. 'Zoals onze voorouders deden.'
Al maanden zijn restauratoren verf aan het schrapen van het plafond van de buitenplaats. Daaronder zit namelijk een 17e eeuwse schildering van exotische vogels.
Nijmegen is de oudste stad Nederland, maar je merkt er zo weinig van. Bij de bouw van de wijk Waalfront is er een kans om dat te veranderen, want daar stond ooit een immens Romeins badhuis. En hopelijk grijpt de gemeente die kans, aldus de Stadspartij Nijmegen. Die stelt dat de Waalstad slordig omgaat met het Romeinse verleden.
Maar een paar mensen in Nederland kunnen de gezichten van skeletten reconstrueren. Een daarvan is archeoloog Maja d’Hollosy. Voor het Gallo-Romeins Museum in Tongeren reconstrueert zij de gezichten van drie skeletten uit het jaar 10 v. Christus die zijn gevonden bij de Belgische stad Tongeren. "Je moet wel kunnen boetseren anders krijg je vreemde of betekenisloze gezichten."
Met een online evenement werd op 20 april de nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed gelanceerd. Vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam sprak presentator Hadassah de Boer met organisaties die aan de slag zijn gegaan met de strategie. Het event is nu terug te kijken.
Hoe draagt de molen bij aan hoe ons landschap eruitziet? Hoe is dit veranderd in de loop der jaren? De 22-jarige Suzanne Brakenhoff, de jongste vrouwelijke molenaar van Nederland, vertelt hierover in de lezing 'De molen als erfgoedicoon'.