Laat de plot los, volg het ritme! Je hebt nog 2 weken! Ritme is één van de belangrijkste aspecten van het schrijven. In het komende nummer van Schrijven Magazine laat Marjolijn van Heemstra, winnares van de BNG Literatuurprijs, aan de hand van voorbeelden zien hoe je het juiste ritme vindt voor je verhaal of gedicht. Hier lees je alvast een kleine preview. Verder in dit nummer: - 5 essentiële schrijftips van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson, bekend van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween én zijn nieuwste De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden. - Zo schrijf je een literaire non-fictie! - Hoe maak je tijd om te schrijven? Én nog véél meer. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 3 augustus! Ben je nog geen abonnee? Je hebt nog 2 weken! Profiteer snel van de fantastische introductiekorting! Het 1e jaar Schrijven Magazine (6nrs) + Schrijven Magazine Plus (6nrs) krijg je al voor maar €41,45 i.p.v. €73.50! Mét cadeaus! Psychologische en emotionele impact van luisterboeken groter dan van films Volgens een onderzoek van University College London zorgen luisterboeken voor een grotere emotionele en psychologische impact dan boekverfilmingen. Dat concludeerden de onderzoekende psychologen na het experimenteren met scenes uit bekende verhalen in de genres crime, fantasy, actie en klassiek. Steeds meer lezers kiezen voor dunne boeken We roepen bijna allemaal dat we meer willen lezen, maar vind de tijd eens in je drukke bestaan om door een roman van een paar honderd pagina’s te ploegen (bladeren kost niet zoveel tijd). Veel mensen hebben die tijd niet, wat leidt tot dikke boeken die na jaren nog steeds op je to-read-lijst staan.
[ingezonden mededeling] DUS JIJ WILT EEN BOEK OVER JE LEVEN SCHRIJVEN? Jouw leven in een boek, dat lijkt je wel wat. Maar je weet niet waar te beginnen? Wat je wel, of juist niet schrijft? Overzicht kwijt? Vastgelopen? Dan is het tijd voor de inspirerende én productieve schrijfweek bij Brenda van Es in Spanje. Door haar methode ga je stap voor stap naar de structuur van je boek. Wil je dat ook? Passie is een obsessie: over hartstocht in je verhaal 'Ik begin een hekel te krijgen aan het woord 'passie'. Dat woord wordt te pas en te onpas gebruikt - met iedereen die ‘zijn passie volgt’ zou de wereld één grote passionele arena zijn. Zo wordt passie oneigenlijk gebruikt als iets wat je leuk vindt en graag doet.' Leestekens les 5: Welke aanhalingstekens gebruik je en hoe? Aanhalingstekens zijn belangrijk voor schrijvers: je kunt ermee laten zien wat je romanpersonages zeggen. In non-fictie kun je aanhalingstekens gebruiken om passages te markeren die uit een ander werk komen. Tot slot gebruik je deze tekens om een bepaalde betekenis aan iets te geven, bijvoorbeeld een ironische. In deze vijfde les over leestekens geeft Pyter Wagenaar een overzicht van de mogelijkheden.
[ingezonden mededeling] ‘Ontmoet medeschrijvers en gun jezelf schrijfplezier’ Schrijf jouw boek! introductiebijeenkomsten Hoe komt het dat jij dat boek nog niet geschreven hebt, dat al zo lang in jouw hoofd zit? Wil jij jouw boek eindelijk in handen hebben? Gun jezelf de kans en tijd om je boek te (her)schrijven! Kom en schrijf mee: www.mundusestliber.nl/schrijfactiviteiten Wekelijkse schrijfopdracht #201 Op een ochtend ontdek je in de stad tientallen 'vermist' posters met jouw gezicht erop. Wat is er gebeurd? Beschrijf dat in maximaal 300 woorden. Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #39 Wil jij graag schrijven over leven, liefde of familie? Dat kan bij het Leven etc.: een nieuwe schrijfrubriek waar autobiografische thema's aan bod komen. De formule is hetzelfde als bij de ‘gewone’ wekelijkse schrijfopdracht.
|