Vrijdag 3 juni wordt Holland Festival 2022 feestelijk geopend in Carré. Uit het omvangrijke programma van deze 75e editie selecteren we hier voorstellingen waar je in de eerste festivalweek nog naartoe kunt. Wacht niet te lang met bestellen, want voor meerdere voorstellingen zijn al geen tickets meer beschikbaar!
De traditionele Opera in het park gaat dit jaar wat anders dan gebruikelijk; het publiek mag stemmen welke extra opera vertoond wordt. En we zijn nog op zoek naar vrijwilligers die willen meedoen aan Le moindre geste.
Vorige maand ontving Angélique Kidjo de Grammy Award 2022 Best World Music voor haar nieuwste album Mother Nature: muziek die mensen wereldwijd met elkaar en met de aarde verbindt. Op 3 juni opent Kidjo met tal van gasten in Carré de 75e editie van het Holland Festival met het gelijknamige concert.
De pers was lovend over het prijswinnende album, waarop verschillende stijlen - van Afropop tot hip-hop en r&b - worden verenigd. Zo schreef de Volkskrant: 'Diva Angélique Kidjo maakt een strak en activistisch popstatement' (★★★★). En The Guardian: 'Empowerment, unity and joy combine to catchy effect, with the exceptional Kidjo now leader of a new generation' (★★★★).
Voor dit project werkte Kidjo samen met uiteenlopende jonge Afrikaanse artiesten. Een aantal van hen - Zeynab Abib, Yemi Alade en Blue Lab Beats – komt mee naar Amsterdam. Ook de Surinaams-Nederlandse Jeangu Macrooy zal met Kidjo het podium delen. bekijk de video en beluister de inleidende podcast.
Philou Louzolo, Esa, Catu Diosis, Pink Oculus, Boris Acket, Nedda Sou, Blue Lab Beats
3 juni, Lofi
Het Holland Festival gaat op de openingsavond nog lang door in de ongepolijste sfeer van nachtclub Lofi in het Westelijk Havengebied. Het avontuurlijke ‘jazztronica’-duo Blue Lab Beats uit Londen, dat eerder op de avond naast Kidjo op het podium van Carré staat, brengt een mix van jazz, hip-hop, soul, funk en r&b. De Nederlandse Pink Oculus, die optreedt in een speciaal voor haar ontworpen audiovisuele installatie, zingt onder andere over black en female empowerment. Deze live acts worden omlijst met sets van toonaangevende dj's uit Afrika en Europa. bekijk de video van Blue Lab Beat en de video van Pink Oculus
Mary Finsterer, Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg
5 - 6 juni, Muziekgebouw
Asko|Schönberg brengt in het Holland Festival de nieuwe opera van Mary Finsterer in première. De Australische componist verkent hierin de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van Antarctica. De actualiteit dringt zich in de opera duidelijk op. ‘We leven in een tijd waarin klimaatverandering elk aspect van ons leven op politiek, cultureel en wetenschappelijk niveau aan het destabiliseren is. Het is tegen deze achtergrond dat Tom Wright (librettist) en ik Antarctica hebben bedacht’, aldus Finsterer. bekijk de video In conversation with Mary Finsterer beluister de inleidende podcast
Bolodjo is een West-Afrikaanse rituele zang- en dansstijl. Zeynab Abib, die een succesvolle carrière heeft als popartiest en ook te zien is in Mother Nature van Angélique Kidjo, is tevens een ongeëvenaarde Bolodjo-ster. Haar krachtige, heldere stem wordt begeleid door ritmisch slagwerk, dat het fundament vormt voor de bewegingen van een spiritueel gezelschap van gemaskerde danseressen. De traditionele ritmes en zang worden vermengt met elektronische klanken, vandaar de titel Bolodjo Plus.
Robin de Raaff, Matthias Pintscher, Ralph van Raat, Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor
10 juni, Gashouder, Westergas
Piano Concerto no. 2: Circulus is een pianoconcert dat componist Robin de Raaff speciaal voor meesterpianist Ralph van Raat schreef. De ronde vorm van de Gashouder, waar het stuk zal plaatsvinden, vormt een belangrijke inspiratiebron. Door Circulus te combineren met Coro (1975 - 1976) van de Italiaanse componist Luciano Berio ondergaat het publiek een bijzondere, zintuiglijke ervaring, waarin het rijke klankspectrum en de ruimtelijke opstelling van beide composities centraal staan. Beide werken worden gedirigeerd door Matthias Pintscher. Beluister de inleidende podcast met een interview met Ralph van Raat.
publieksfavoriet (24 juni), Der Freischütz (25 juni), Park Frankendael
stem op de opera die je (nogmaals) zou willen zien op 24 juni en maak kans op een goedgevulde picknicktas
Dit jaar omvat het jaarlijkse, gratis toegankelijke Opera in het park niet alleen een vertoning op groot scherm van Der Freischütz, die tegelijkertijd ook live in Nationale Opera & Ballet te zien is op 25 juni. We kijken dit jaar terug op de historie door het publiek te vragen welke opera in het park hij het liefst nóg een keer wil zien. De favoriet zal op 24 juni opnieuw worden vertoond.
Op de shortlist staan drie prachtige opera's, die in voorgaande festivaledities door De Nationale Opera zijn gepresenteerd.
Falstaff– Giuseppe Verdi, Robert Carsen, Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van De Nationale Opera (2014) Verdi's komische meesterwerk vertelt het verhaal van de goddeloze oude geilaard die nogmaals op vrijersvoeten gaat.
Pique Dame - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Stefan Herheim, Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van De Nationale Opera (2016) Een zwarte kant van de beschaafde elite wordt blootgelegd en laat zien hoe een obsessief verlangen naar rijkdom kan leiden tot de fatale ondergang.
Salome - Richard Strauss, Ivo van Hove, Koninklijk Concertgebouworkest (2017) Een onontkoombare lavastroom van religie, seks en geweld, een hartstochtelijke analyse van de menselijke geest.
vooral mannen en personen met niet-westerse achtergrond
11 - 12 juni, Frascati
De Tunesische kunstenaars Selma en Sofiane Ouissi verzamelden voor Le moindre geste levensverhalen van mensen die vaak onzichtbaar blijven. Ze focussen daarbij op de gebaren van de verteller. Tijdens de voorstelling worden deze gebaren door een groep lokale deelnemers overgebracht aan het publiek via een videoscherm.
We zoeken vrijwilligers die een dag (of beide dagen) hieraan willen meedoen. Iedereen vanaf 14 jaar is welkom. Omdat we een doorsnee van de Amsterdamse bevolking willen tonen, zijn we vooral op zoek naar mannen en personen met een niet-westerse achtergrond.
Voorkennis of ervaring met dans of toneelspelen is niet vereist. Lijkt het je wat? Ga dan gauw naar onze website voor meer informatie, en meld je aan!
Het Holland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
subsidiënten
productiepartner
hoofdbegunstiger
sponsors, fondsen, instellingen
mediapartners
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Bekijk de online versie als je deze mail niet kunt lezen.Wil je niet langer informatie ontvangen over het Holland Festival dan kun je hier uitschrijven.
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.
Holland Festival, Piet Heinkade 5, 1019 BR Amsterdam.