In deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe YouTube uit de schatkamer van Andere Tijden: De stemcomputer. Waarom stemmen we tegenwoordig niet meer met een computer, maar ouderwets met rood potlood? Deze week geen nieuwe tv-aflevering, maar wel weer een nieuwsbrief vol artikelen en tips over bijvoorbeeld de enorme Nederlandse steun voor Israël tijdens de oorlog in 1967, de komst van duizenden gevluchte Joodse kinderen na Kristallnacht en The Beatles die na bijna een halve eeuw weer een nieuw nummer uitbrengen. Scrol gauw door voor meer.
 
 

Waarom stemmen we niet met een computer?
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Waarom stemmen we niet met een computer?


 
Nu de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan, worden de rode potloden in ons land weer geslepen. Zo'n dertig jaar geleden stemden we met een computer. Leve de vooruitgang! In plaats van dat er 's avonds nog urenlang geteld moest worden, was de uitslag al in een handomdraai bekend. Maar was de computer wel bestand tegen fraude?
 
Bekijk online
 

Razzia in Rotterdam
 
Kijk de laatste uitzending terug

Razzia in Rotterdam

 

Artikelen

Pal achter Israël
 

Pal achter Israël

 
 
De oorlog tussen Israël en Hamas duurt voort. Vanuit de Nederlandse bevolking klinken steeds meer kritische geluiden en verhitte discussies over de Nederlandse steun voor Israël. Volgens meerdere kranten is de Nederlandse steun voor Israël aan het afbrokkelen. Dit was tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, het conflict met buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië, heel anders. De Nederlandse steun voor Israël was toen enorm. Er werd geld ingezameld, bloed gegeven en vrijwilligers vlogen naar Israël om hulp te bieden. Andere Tijden maakte in 2017 een uitzending over de onvoorwaardelijke Nederlandse steun voor Israël tijdens de oorlog die de basis legde voor de huidige landsgrenzen.
 
Bekijk de uitzending
 
De laatste doodstraf

De laatste doodstraf

Vandaag precies 17 jaar geleden werd de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid. De doodstraf werd voltrokken door ophanging in een Iraakse legerbasis in Bagdad. In een aantal landen wordt de doodstraf nu nog gebruikt. In Nederland vond de laatste doodstraf plaats op 21 maart 1952, het waren er zelfs twee tegelijk. Een Duitser en een Nederlander, beiden oorlogsmisdadigers, zijn toen door de staat geëxecuteerd. Andere Tijden maakte een uitzending over de dilemma's waar de doodstraf je voor plaatst. Bekijk het verhaal vanuit de getuigen en nabestaanden van de toen ter dood veroordeelden.

Bekijk de uitzending
1 min
Herdenking Kristallnacht op 9 november

Herdenking Kristallnacht op 9 november

De Kristallnacht, ook wel Nacht van het gebroken glas, was een door de nazi’s georganiseerde actie gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. Deze actie vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. Jaarlijks wordt de Kristallnacht herdacht in verschillende steden in Nederland. Normaal gesproken zou er in Groningen een stille tocht voorafgaan aan de herdenking in de Synagoge, maar die is dit jaar afgeschrapt vanwege de situatie in het Midden-Oosten. Andere Tijden maakte in 2014 een uitzending over Joodse kinderen die na Kristallnacht vanuit Duitsland naar Nederland vluchtten. Zij werden opgevangen door de Joodse gemeenschap en in kindertehuizen, maar toen brak ook hier de oorlog uit. Bekijk het verhaal van deze jonge vluchtelingen.

Bekijk hier de uitzending
1 min
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 5 november - 10.00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Kweekje #1: Ik ben een kweekje
Journalist Nicole Terborg komt uit een warm nest. Toch knaagt er iets. Toen ze dertien jaar was, moest Nicole bij haar tante gaan wonen in de grote stad. Ze is een kweekje, zoals veel Surinamers dat noemen; je groeit niet op bij je ouders maar bij andere familieleden of pleegouders.

Aanstaande zondag is de eerste aflevering van de zesdelige podcastserie te beluisteren in Het Spoor Terug: Kweekje.

Onder andere in de uitzending:
• Het kleedje voor Hitler
• De geschiedenis van de make-over movie
• De oorsprong van het begrip ecocide
• Historische boeken

En meer...

Vorige uitzending:
• Een gesprek met de winnaar van 2022: René van Stipriaan
• De wereldgeschiedenis in twaalf bonen
• Historische boeken
• Live muziek van Shishani Vranckx
• De column van Abdelkader Benali
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Een halve eeuw nadat The Beatles uit elkaar gingen is er een nieuw nummer uitgekomen. Now and Then zal het laatste Beatles nummer zijn.

Hoe werden de Beatles eigenlijk de grootste band ter wereld?
In een carrière van amper tien jaar tijd werden de Beatles, begonnen als een van de vele beatgroepjes in Engeland, de grootste band ter wereld. Ruim vijftig jaar later is de band van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog altijd een van de invloedrijkste groepen uit de geschiedenis van de popmuziek. Wie waren de Beatles? En waarom stonden ze symbool voor de tegencultuur van de jaren zestig? Ontdek er in deze longread van NPO Kennis meer over.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Zwaarden en schilden in de bioscoop

Zwaarden en schilden in de bioscoop

Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling Het jaar 1000 zijn tijdens het Leiden International Film Festival (LIFF) twee speciaal gecureerde Middeleeuwen-films te zien in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden: Valhalla Rising en Monty Python and The Holy Grail. Voorafgaand aan beide films verzorgen conservatoren van het museum een inleiding en is de tentoonstelling te bekijken.

Meer informatie
 

Docu: Nederland in 7 overstromingen

Docu: Nederland in 7 overstromingen

We gaan het gure winterweer tegemoet. Afgelopen week raasde storm Ciarán al over het land en de komende tijd zal het vaker gaan regenen en waaien. In het verleden kreeg Nederland ook te maken met onstuimig weer waarbij het weleens voorkwam dat het land overstroomde. De strijd tegen het water is nog niet gestreden. Ga terug in de tijd met de documentaire Nederland in 7 overstromingen over het water in Nederland.

Bekijk op NPO Start
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.