Canvas

Hallo,

Vandaag herdenken we in België niet alleen het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar is het ook vrouwendag. Daarom schotelen we je films voor met sterke vrouwen in de hoofdrol en het heldenverhaal van Andrée Geulen.

 

Mademoiselle Andrée

Andrée Geulen, een jonge lerares uit Brussel, merkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe plots Joodse leerlingen wegbleven van school. Ze trad toe tot het Joods Verdedigingscomité en redde met haar collega’s 2000 kinderen uit de klauwen van de nazi’s. De intussen 100-jarige Geulen herinnert zich er helaas niets meer van en laat de volgende generatie het verhaal vertellen.

Bekijk deze documentaire via VRT NU 
 

She’s lost in music

“Eigenlijk wil ik op het podium niet bezig zijn met het feit of iemand man of vrouw is. Maar ik besef dat we er nog niet helemaal zijn.” Isolde Lasoen, zelf muzikante, praat in She’s lost in music met zes jonge vrouwen die hun plaats opeisen in de muziekscene: Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Stefanie Mannaerts (Brutus & Rumours), Justine Bourgeus (Tsar B), Tessa Dixson en Coely.

Vanaf zondag 14/11 bij Canvas 

Drie straffe dames op VRT NU

Onthult de vrouw van de gelauwerde auteur zijn geheim?

 
Bekijk The wife (tot 12/11) 
 

De wondere wereld van kunstenares Maud Lewis

 
Bekijk Maudie (tot 21/11) 
 

De jonge jaren van schrijfster Astrid Lindgren

 
Bekijk Becoming Astrid (tot 28/11) 

1914-1918, de oorlog die de wereld voorgoed veranderde

Docu

They shall not grow old

Deze buitengewone documentaire brengt de veteranen van de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Aan de hand van interviews en gerestaureerde archiefbeelden reconstrueert filmmaker Peter Jackson het leven aan het front.

Kijk om 20u10 op Canvas of via livestream 
 
Film

Au revoir là-haut

In deze Franse film van Albert Dupontel besluiten de briljante, aristocratische tekenaar Édouard Péricourt en de bescheiden boekhouder Albert Maillard, twee overlevenden van de oorlog, een zwendel rond fictieve oorlogsmonumenten op te zetten.

Kijk vanaf vrijdag om 21u20 op Canvas of via VRT NU 
Canvas Curiosa

De laatste dode van de Eerste Wereldoorlog

Op 11 november 1918 werd in een treinwagon in Noord-Frankrijk de wapenstilstand ondertekend. Officieel zwegen de wapens vanaf 11 uur. Op die laatste oorlogsdag stierven nog heel wat soldaten aan beide kanten van het front. Wie was de allerlaatste soldaat die sneuvelde in de Groote Oorlog?

Lees er alles over in Canvas Curiosa 
Ga naar canvas.be
Facebook   Youtube   Instagram   Twitter