Om de webversie te openen Klik hier

De première van FC Bergmans JR heeft lovende recensies opgeleverd. Voor de populaire dansproductie The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker zijn twee extra voorstellingen aan het festivalprogramma toegevoegd. Verder: twaalf vleugels worden bespeeld door twaalf hoornisten, tune in op Holland Festival Radio en bezoek 15 april de film The Emperor Jones.

 

JR - FC BERGMAN

Sterrenregen na première

 

16 - 18 juni
Centrale Markthal / Food Center Amsterdam

Vorige week ging in België JR in première. De spectaculaire theatersatire op het superkapitalisme zorgde voor een ware sterrenregen in de pers.

'JR is een trip die je murw slaat. Als toeschouwer word je overspoeld door prikkels, die echter zelden gratuit zijn. [...] De montage is verbluffend. Deze productie loopt als een Zwitsers uurwerk, bravo!' - Gazet van Antwerpen ★★★★★

'De caleidoscopische aanpak van de voorstelling zorgt voor een unieke kijkervaring, die blijft boeien. (...) De live film, die iedereen kan volgen, is een pareltje op zich.' - Knack Focus ★★★★★

'een technisch meesterlijke en overrompelende totaalervaring' - De Standaard ★★★★

 
 

1975!

context bij JR

 

17 juni
Stadsschouwburg Amsterdam

In 1975 verscheen William Gaddis’ satirische roman JR. In het contextprogramma 1975!, met veel beeld en geluid, gaat historicus Doeko Bosscher dieper in op die periode uit de Amerikaanse geschiedenis, de tijd van Watergate, Vietnam, de presidenten Nixon, Ford en Carter en natuurlijk van William Gaddis.

The Way You Sound Tonight

Arno Schuitemaker 

 

17 - 18 juni
Stadsschouwburg Amsterdam

Arno Schuitemaker werd door de tijdschriften tanz en Dance Europe een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen in Nederland genoemd. De kaarten voor zijn nieuwste productie, die in het festival in première gaat, waren dan ook snel uitverkocht. Nu zijn er tickets beschikbaar voor extra voorstellingen.

 

Holland Festival Proms: We Came In Peace For All Mankind

Daníel Bjarnason, m.m.v. Morris Kliphuis, Christine Chapman, Pieter Hunfeld e.a.

 

23 juni
Het Concertgebouw

Twaalf concertvleugels staan in een cirkel in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. De vleugels worden niet via de pianotoetsen bespeeld, maar dienen elk als klankkast voor een van de twaalf hoornisten. De IJslandse componist Daníel Bjarnason bedacht deze bijzondere muziekopstelling die tijdens de Holland Festival Proms (vijf concerten op één dag, voor € 11 per concert) in wereldpremière gaat. In zijn toegankelijke experimenten laat hij de grenzen tussen akoestische muziek en elektronica vervagen. Muziek die u moet ervaren om het te geloven. 

 
 

The Emperor Jones

context bij End Credits

 

15 april, 11.00 uur
Westergasfabriek, Het Ketelhuis

De video-installatie End Credits van Steve McQueen gaat over de vervolging in het McCarthytijdperk van de Afro-Amerikaanse Paul Robeson (1898-1976), de gevierde zanger en acteur die een invloedrijk burgerrechtenactivist werd. Bezoek ter voorbereiding de film The Emperor Jones (1933), met Robeson in de hoofdrol.

Holland Festival Radio

contextprogramma's

 

vanaf 10 april
operator-radio.com

Voorafgaand aan het festival zendt online radiostation Operator Radio twee keer per maand een programma uit dat geheel gewijd is aan het Holland Festival: interviews, achtergronden, muziek en vooruitblikken op de concerten en voorstellingen. Met op 10 april aandacht voor Octavia E. Butler's  Parable of the Sower.

 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.