Politie
23 April 2024

Beste John ,

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we de vrijheid. In de huidige tijd van oorlog, geweld en polarisatie is hierbij stilstaan extra belangrijk. De Anne Frank Stichting helpt je graag om met elkaar in dialoog te blijven en deelnemers bewust te maken van het belang van vrijheid, democratie en gelijke rechten en van de gevaren van discriminatie conform onze missie.

In deze nieuwsbrief geven we een leestip en informatie over interessante tentoonstellingen die je kunt bezoeken. Ook brengen we ons lespakket onder de aandacht, waarmee je een gesprek over inclusie en gelijkwaardigheid kan starten aan de hand van dilemma's van de politie tijdens de bezetting.

Lespakket: Politie tijdens de bezetting

In het lespakket Politie tijdens de bezetting wordt de invloed van de bezetter op de politieorganisatie en individuele agenten in beeld gebracht. Welke lastige keuzes moesten politiemensen tijdens de bezetting maken? Aan de hand van acht thematische video's doen politiemedewerkers kennis op over deze geschiedenis. Tevens zijn deze video’s een starter van een onderling gesprek over thema's als loyaliteit, discriminatie, legitimiteit en morele weerbaarheid. Het lespakket bevat een handleiding met diverse werkvormen voor een les of een dialoog op het werk. 
Vraag kosteloos het lespakket aan

Ervaringstentoonstelling ‘MensenWerk’

Leonard Kok, directeur van de Politieacademie, opende MensenWerk: 'Deze tentoonstelling is een plek om stil te staan bij wat politiewerk is. Het is mensenwerk, dat je met ziel en zaligheid doet: mentaal, moreel en fysiek.' De tentoonstelling over de impact van politiewerk heeft een permanente plek gekregen op de Politieacademie in Apeldoorn. Bezoekers van ‘MensenWerk’ gaan in kleine groepen met een begeleider een ronde langs vijf thematische ruimtes, zoals omgaan met geweld en omgaan met de dood. Een van de thema’s gaat over diversiteit en gelijkwaardigheid: het omgaan met eenieder, ook als je afstand of afkeer voelt. Gerdo Elzinga, coördinator en begeleider: 'Ik breng soms een eigen ervaring of een recente praktijksituatie in. Dan bespreken bezoekers met elkaar waarom ze een bepaald perspectief hebben. Daardoor ontstaat vaak meer wederzijds begrip en leren mensen elkaar beter kennen.'
Meer informatie over de tentoonstelling

Gedenktekens bij tramhaltes

Onlangs vond het NIOD, het instituut voor oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies, tientallen facturen voor zo’n 900 tramritten. Het bleek dat de GVB rekeningen stuurde naar de nazi's voor het zwaarbewaakt vervoeren per tram van Joden naar de treinstations Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort. Daarvandaan werden ze vervoerd naar kamp Westerbork en de vernietigingskampen van de nazi's. Het GVB declareerde ruim 9.000 gulden. De factuur van 4 september 1944, betreft het transport van Anne Frank en de andere onderduikers uit het Achterhuis.

De gemeente Amsterdam en het GVB gaan gedenktekens plaatsen bij de tramhaltes waar Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. In een persbericht laat de Gemeente Amsterdam weten dat het college de historische en morele verantwoordelijkheid draagt om rekenschap af te leggen over het meewerken aan de deportatie van Amsterdamse Joden. Het GVB wil daarnaast extra bewustzijn creëren door in de eigen reisinformatieapp uitleg te geven over de rol van de haltes.

Lees meer over de gedenktekens

Tentoonstelling: Verzet tegen slavernij

Wie streden in Nederland voor afschaffing van de slavernij? De tentoonstelling ‘Verzet tegen slavernij’ in het Verzetsmuseum Amsterdam bestaat uit persoonlijke verhalen van vooral jongeren en vrouwen die in opstand kwamen. Het is de eerste pop-up tentoonstelling van het Nationaal Slavernijmuseum in wording. 'Verzet tegen onrecht is van alle tijden en van alle mensen', aldus de kwartiermaker van het slavernijmuseum, Peggy Brandon. 
Meer informatie over de tentoonstelling

Leestip: Is iedereen vatbaar voor complotdenken?

Volgens psycholoog Jan-Willem van Prooijen zijn we allemaal tot op zekere hoogte vatbaar voor complotdenken. Denken in complotten komt niet alleen voor bij een pandemie of een oorlog, maar ook bij gebeurtenissen in ons persoonlijke leven, zoals bij sportwedstrijden of op het werk. Mensen zijn veelal onzeker over wat ze wel en niet moeten geloven. Geloven mensen dankzij internet en sociale media nu sneller in complottheorieën? Hoe gevaarlijk is complotdenken en wat zijn de gevolgen? Deze vragen worden behandeld in het boek Hoax.
Lees verder

Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in 2025 openbaar

Veel Nederlanders hebben een familielid dat werd verdacht van collaboratie met de nazi's. Na de oorlog zijn er rechtszaken gevoerd tegen personen die zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan collaboratie, landverraad en/of aan oorlogsmisdaden. Alle namen van bestrafte en vermeende collaborateurs zijn te vinden in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, dat 30 miljoen documenten bevat. Over de komst van het digitale archief in 2025 zijn de meningen verdeeld. Men heeft recht op informatie over een trauma dat al generaties speelt. Maar hoe zorg je dat het publiek zorgvuldig kan omgaan met deze informatie en voorkom je dat mensen afgerekend worden op de keuzes van hun voorouders?
Bekijk deze video voor meer uitleg
Facebook
Twitter
YouTube
Link
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

Ons postadres is:
Anne Frank Stichting
Westermarkt 10
1016 DK, Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Anne Frank Stichting · Postbus 730 · Amsterdam, 1000 AS · Netherlands