Elke dag worden talloze jongen van apen, exotische vogels en katachtigen weggerukt bij hun moeder voor de illegale handel in wilde dieren. De duistere wereld van wildlife crime is een uitgebreid crimineel netwerk, verantwoordelijk voor enorm veel dierenleed. IFAW schat dat van elke drie illegaal verhandelde dieren er tien zijn gestorven tijdens het smokkelproces. Bovendien is een leven in gevangenschap voor de meeste wilde diersoorten een grote lijdensweg.
Met een internationaal netwerk van partners strijden we voor een einde aan deze lugubere praktijken. We doen undercover onderzoek, redden gesmokkelde dieren en rehabiliteren ze, met als doel ze weer vrij te kunnen laten in het wild of onder te brengen in een gespecialiseerde opvangplek.
De aaibaarheidsfactor is heel hoog bij veel diersoorten, maar dat betekent niet dat we wilde dieren in huis kunnen houden. Laat staan dat we baby's wegrukken bij hun moeder. Dat is iets wat leidt tot levenslange trauma's. Een verschrikkelijk voorbeeld hiervan is de tien maanden oude orang-oetan Logos: zijn moeder werd doodgeschoten terwijl hij zich nog met zijn armen aan haar vastklampte.
Net als bij mensen, zal een moeder orang-oetan nooit vrijwillig haar baby loslaten. Dit geldt overigens voor de meeste dieren. Vandaar dat moeders vaak worden vermoord, voordat hun jongen worden meegenomen voor de handel. Logos moest worden losgetrokken van zijn moeder nadat zij werd gedood. Het doel was om Logos te smokkelen naar Thailand. Hier zijn orang-oetans populair voor het gebruik in amusementsshows in dierentuinen. Gelukkig wisten onze partners in India en Indonesië door middel van undercoveronderzoek de jonge Logos te bevrijden.
Het is schrijnend om te zien hoe dieren uit hun families en natuurlijke leefomgevingen worden gerukt, en net zo hartverscheurend is de smokkel van dieren over grenzen. Dieren worden verscheept in veel te kleine kooien waarin ze amper kunnen bewegen. De meeste dieren overleven de reis dan ook niet.
Onze partner Lebanese Association of Migratory Birds (LAMB) ondervond dit recent nog tijdens een reddingsactie waarin 1.700 tropische vogels en twee leeuwenwelpjes werden onderschept. De dieren waren bedoeld voor de handel, maar konden dankzij onze ingreep nog op tijd worden gered. Een deel kon direct worden vrijgelaten en de rest is ondergebracht voor rehabilitatie.