Spil på alle dine strenge

Strauss med fagets bedste sopransolist

Vier letzte Lieder fremføres af den svenske stjernesopran Camilla Tilling og vi spiller skønne og skæmtende toner fra Nielsen og Dvořák.

Skønhed og skæmt

28.-29. november kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Man siger ofte, at den bedste kunst opstår af kunstnerens lidelse. Aftenens først værk; Antonín Dvořáks Serenade for strygere er måske et af de bedste eksempler på, at den slags romantiseringer ikke har særlig hold i virkeligheden. Værket er nemlig skrevet på et af de mest lykkelige tidspunkter i komponistens liv. Ikke desto mindre er den billedrige serenade en lille, men fuldbåren perle i en genre, der ellers er fyldt med musikalske svendestykker. Det er nemlig lettere at overskue fem strygerstemmer end et helt symfoniorkester for en ung komponist – og derfor er verden fuld af strygerserenader af unge komponister, som senere blev berømte for noget helt andet. Men det er altså ikke tilfældet her, og det er umuligt ikke at lade sig henføre til fordums idylliske Bøhmen, når først tonerne fra første begynder at folde sig ud.

Koncertens andet indslag er Richard Strauss’ Vier letzte Lieder. Fire sange, som udgør de (næsten) sidste toner fra en stor komponist, og sjældent har et sidste værk været mere velvalgt. Sangene er korte i omfang, men – i al deres enkelhed – enorme i emotionelt udtryk. Det skyldes ikke mindst deres sammenhæng; vi går fra forårets overdådige løfterighed til dødens skumring. Det er dog ikke en sammenhæng, som komponisten selv skabte; han satte ganske enkelt musik til disse fire digte (og et femte, der først blev opdaget i 1984), fordi de inspirerede ham – og eftersom det er komponistens fire sidste sange, er det også titlen på udgivelsen. Skønheden i sangene løftes og bindes sammen af den vidunderlige sopranstemme, der til vores koncert er kropsliggjort ved den fantastiske svenske sangerinde, Camilla Tilling. Den garvede klassiske anmelder John Christiansen kalder hende slet og ret: ”Verdens bedste sopransolist i Richard Strauss’ faget”. Så gives der vist ikke større anbefaling.

Efter pausen går vi fra det ophøjede til det jordnære – endog meget jordnære. Carl Nielsens fik nemlig ideen til sin Symfoni nr. 2, ”De fire temperamenter” på en kro på Sjælland, hvor han drak et glas øl. På væggen hang nogle komiske billeder af ”De fire temperamenter”, det vil sige antikkens fire mennesketyper (kolerikeren, flegmatikeren, melankolikeren og sangvinikeren). Billederne var temmelig primitive, og Nielsen og hans venner gjorde sig lystige over dem. Det gik imidlertid hverken værre eller bedre end at Carl Nielsen ikke kunne glemme billederne igen – og en dag fik han den ide at omsætte dem i musik. Hos Nielsen får hver type sin egen sats: kolerikeren er en musikalsk hidsigprop af en sats, flegmatikeren er dovenlarsen, som ikke rigtig kan hidse sig op over noget som helst, melankolien stråler ud af tredje sats og sangvinikeren er i højt humør i fjerde sats. De rammende musikalske portrætter og Nielsens kompositoriske overskud har ikke overraskende gjort den anden symfoni til et hans mest elskede værker.

Program:

A. Dvořák: Serenade for strygere
 R. Strauss:Vier letzte Lieder
 --- PAUSE ---
C. Nielsen: Symfoni nr. 2, “De fire temperamenter”

Varighed i alt: ca. 115 minutter.

Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19.00 er der koncertoptakt ved orkestrets producent Nicholas Pilvang og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Køb billet til Dvořák, Strauss og Nielsen
Download koncertprogrammet (pdf)

BAGGRUNDSHISTORIE

De (næsten) sidste og mest berømte:
Strauss' Vier letzte Lieder

Richard Strauss’ Vier letzte Lieder er et favoritværk for musikelskere verden over. Få blandt publikum kan modstå sangenes fascinerende skønhed. Titlen er imidlertid ikke Strauss’ egen, og de er faktisk ikke hans fire sidste sange.

Læs Leif V.S. Balthzersens grundige indføring i værket på vores hjemmeside.

Læs mere om Strauss' sidste sange

KOMMENDE KONCERTER

Mestrene holder hof
5.-6. december kl. 19.30 i Symfonisk Sal

Bach & Mozart

Bachs Orkestersuite nr. 2 og Koncert for violin i E-dur samt Mozarts Symfoni nr. 40 indtager Symfonisk Sal med fejende toner og kokette trin – og orkestret danser fra lyset ind i mørket i hælene på barokkens og klassikkens mestre.

Køb billet til Bach og Mozart

Det kimer nu
12. december kl. 19.00 i Symfonisk Sal

Familiejulekoncert

Juleoratoriet får et moderne tvist med masser af plads til fællesskab, fælles
følelser og fællessang. Kom i stemning til juleaften og syng højtiden ind akkompagneret af et helt symfoniorkester!.

Køb billet til familiejulekoncerten

Wien i stride strømme
4.-11. januar 2020 i Symfonisk Sal

Nytårskoncerten

Vi giver garanti for en musikalsk overrisling ved dette års muntre og fængende nytårskoncerter!

Den østrigske dirigent Andreas Stoehr sørger for en vaskeægte wienerisch højstemning sammen med den danske stjernesopran Henriette Bonde-Hansen.

Køb billet til nytårskoncerten
Facebook
Instagram
YouTube
Hjemmeside
Copyright © 2019 Aarhus Symfoniorkester, All rights reserved.
Du modtager denne email fordi du tidligere har tilmeldt dig nyhedsbrevet via vores hjemmeside, i forbindelse med en koncert eller en konkurrence.

Vores adresse er:
Aarhus Symfoniorkester
Skovgaardsgade 2C
Aarhus C 8000
Denmark

Add us to your address book


Vil du ændre hvordan du modtager disse mails?
Du kan opdatere dine personlige profil eller afmelde dig nyhedsbrevet.