Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 
10 oktober 2024
 
 


Beste John ,

De Oude Kerk in Delft heeft een oproep gedaan aan het Rijksmuseum om vermeende stoffelijke resten van zeeheld Piet Hein terug te geven, de provincie Zeeland heeft een UNESCO certificaat ontvangen voor Geopark Schelde Delta en in Utrecht zijn aan de Amsterdamsestraatweg middeleeuwse restanten opgegraven. Dit en meer lees je deze week in de Erfgoedstem.


UITGELICHT

De politieke stem van het erfgoedveld

10 oktober 2024
Erfgoedstem

Er waait weer een frisse wind door Den Haag met een nieuw kabinet dat recent haar plannen heeft gepresenteerd. De directie Erfgoed & Kunsten speelt een centrale rol in het coördineren en uitvoeren van het beleid rondom erfgoed. De Erfgoedstem sprak met Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze vertelt over haar werkzaamheden, de grote thema’s die invloed hebben op de beleidsvorming en benadrukt het belang van erfgoed voor het karakter van de Nederlandse samenleving.


NIEUWS DEZE WEEK

Strijd om vermeende stoffelijke resten Piet Hein  

08 oktober 2024
Erfgoedstem

De Oude Kerk in Delft wil graag een botje en een plukje haar van Piet Hein terugkrijgen. Zijn lichaam ligt in de kerk begraven, maar deze overblijfselen worden momenteel bewaard in het archief van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Meer dan 5.000 bezoekers bij Klokhuis Werelderfgoeddag  

09 oktober 2024
Erfgoedstem

Afgelopen zaterdag vond een nieuwe editie van de Klokhuis Werelderfgoeddag plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Het evenement trok maar liefst 5200 enthousiaste bezoekers, waaronder kinderen vanuit het hele land.


Zeeland ontvangt UNESCO certificaat Geopark Schelde Delta  

04 oktober 2024
Erfgoedstem

In maart 2024 kreeg het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta, na tien jaar van voorbereidingen, officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk. In IJsland werd afgelopen week het bijbehorende certificaat uitgereikt. Daarmee is het keurmerk nu officieel bekrachtigd.

Middeleeuwse restanten opgegraven aan de Amsterdamsestraatweg

04 oktober 2024
Erfgoedstem

Bij de werkzaamheden voor de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg hebben archeologen van Gemeente Utrecht bewijs gevonden dat dit gebied al vanaf de vroege middeleeuwen intensief in gebruik is geweest. Zo zijn er resten van woningen, putten en gebruiksvoorwerpen aangetroffen.


Vijf boeken over kastelen of buitenplaatsen strijden om Ithakaprijs 2024  

09 oktober 2024
Erfgoedstem

Dit jaar zijn vijf boeken in de race voor de prestigieuze Ithakaprijs, georganiseerd door de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Dit is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoek naar of journalistieke producties over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

Unesco-erkenning voor historische begraafplaatsen op Sint Eustatius  

04 oktober 2024
Erfgoedstem

Unesco heeft twee begraafplaatsen van tot slaaf gemaakten op Sint Eustatius erkent als Place of history and memory linked to enslavement and the slave trade. Het gaat om Golden Rock, nabij het vliegveld, en Godet, naast het Waterfort. Beide begraafplaatsen zijn niet als begraafplaats gemarkeerd.


Advertorial

Herkomstonderzoek en restitutie in de praktijk

Herkomstonderzoek en restitutie, zowel op het gebied van de Tweede Wereldoorlog als koloniale collecties, staat volop in de belangstelling. Musea hebben een belangrijke rol bij herkomstonderzoek en restitutie, het is zelfs een wettelijke taak. Maar hoe zorg je ervoor dat je als museum op een goede manier aan de slag gaat met cultuurgoederen uit de Tweede Wereldoorlog of koloniale collecties? De ErfgoedAcademie kan musea hierbij ondersteunen met verschillende cursussen.


Congressene3baf9.png

Educatie agenda
 


KNOB: In de voetsporen van Álvaro Siza
Den Haag
11 oktober
Cursus ErfgoedAcademie: Digitaal erfgoed
Amersfoort
14 oktober - 18 november
Cursus ErfgoedAcademie: Erfgoed en financiën
Amersfoort
15 oktober
Platform Post 65 – Selecteren via verhaallijnen
Blue city / Tropicana Rotterdam
17 oktober
Platform Erfgoed van techniek, arbeid en zorg – Netwerkdag roerend agrarisch erfgoed
Nederlands Openluchtmuseum
17 oktober
Bodembiënnale
Michaëlskerk Oosterland
17 oktober
Kunsthistorische Dag 2024
Het Trippenhuis
25 oktober

Congressene3baf9.png

Uit agenda
 


Maand van de Geschiedenis
Nederland
Oktober
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen
DeFabrique
16 - 17 oktober
TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival
Nijmegen
19 oktober - 27 oktober

voormalig klooster

Wereldberoemde schilderijen door een 3D-scanner

01 oktober 2024
Universiteit Leiden

Een halfverbrande Rembrandt, een paneel van Christus aan het kruis en het Meisje met de Parel: ze verdwenen de afgelopen jaren allemaal in de 3D-scanner van promovenda Liselore Tissen. De reproducties die dat opleverde, waren niet van echt te onderscheiden.

voormalig klooster

Deze 13 plekken in Nederland zijn Unesco-werelderfgoed  

07 oktober 2024
National Geographic

Wat hebben de molens bij Kinderdijk, de Van Nellefabriek in Rotterdam en het Eise Eisinga Planetarium met elkaar gemeen? Ze staan stuk voor stuk op de werelderfgoedlijst van Unesco. Behalve deze 3 locaties vind je nog 10 plaatsen in Nederland die deze bijzondere status van Unesco kregen toebedeeld.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2024 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland