Partij van de Arbeid
Nieuwsbrief

Beste partijgenoot,

Terwijl de coalitie onderling al dagenlang pokert met een kabinetscrisis als inzet, worden de boodschappen duurder en dreigen steeds meer mensen honderden euro’s per maand tekort te komen. Ons werk voor een sociaal Nederland gaat dus keihard door.

Want die honderden euro’s per maand tekort:dát is wat de komende jaren dreigt voor mensen met een laag inkomen, als het kabinet nu niets doet om de steeds groter wordende armoede in Nederland terug te dringen. Vorige week kwam de Commissie Sociaal Minimum met aanbevelingen. Hun advies: 6 miljard euro extra om tekorten snel op te lossen. Een belangrijk noodsignaal.

Leven in armoede gaat ten koste van je fysieke en mentale gezondheid. De constante stress zorgt voor een gevoel van minderwaardigheid en eenzaamheid. Kinderen leven ongezonder, leren daardoor slechter en hebben minder kans op een goede toekomst. 

Armoede is bovendien een probleem van ons allemaal. Naast de hoge zorgkosten, dure schuldsaneringstrajecten, en tijdrovende herstelpogingen in het onderwijs, komen we simpelweg steeds meer goede arbeidskrachten tekort. Mensen die met hun professionele expertise een verschil zouden kunnen maken - als ze niet gebukt zouden gaan onder geldzorgen. 

Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving. De PvdA wil daarom dat het kabinet de adviezen van de Commissie Sociaal Minimum overneemt. Het minimumloon, de bijstand en toeslagen voor kinderen moeten verder omhoog. Het openbaar vervoer moet betrouwbaar én betaalbaar zijn, zodat mensen, ook in de spits, naar hun werk kunnen komen. Er moet extra aandacht komen voor huurders, en hulp moet makkelijk te vinden zijn. Zo bouwen we aan een land dat sociaal is voor iedereen. 


P.S. Ben je lid van de PvdA, controleer dan alsjeblieft even je naam, adres en telefoonnummer in Mijn PvdA. Heb je nog geen account? Maak er dan hier eentje aan. Nog geen lid? Dit is HET moment om bij te dragen aan een sterk links geluid! 
 

Een jaar voor de Europese verkiezingen neemt de spanning toe. Volgende week is in Straatsburg de beslissende stemming over de natuurherstelwet van Frans Timmermans. En later deze maand neemt de Spaanse sociaaldemocratische premier, Pedro Sánchez, het op tegen een alliantie van christendemocraten en extreemrechts. Kortom, voor een sociaal en groen Europa moeten we aan de bak. Wil je een bijdrage leveren aan de campagne? Stel je kandidaat, word een van de Europeanen, of praat vrijdag 8 september mee over het verkiezingsprogramma. Lees meer in de zomerblog van onze internationaal secretaris Ties Huis in ’t Veld.

Met Keti Koti vieren en herdenken we ieder jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit jaar is dat 150 jaar geleden. Daarom is er nu, terecht, ruime aandacht voor deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Dagelijks zien we nog de gevolgen in de samenleving met discriminatie, uitsluiting en racisme. Dat moet stoppen. De PvdA pleit er daarom voor om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Zodat we bewust herdenken en de vrijheid samen vieren!

Heb jij de ambitie om positieve verandering teweeg te brengen? De Partij van de Arbeid heeft een vacature voor directeur van ons partijbureau. Stuur ons voor 7 september je sollicitatie en neem de leiding in het streven naar een eerlijk en gelijkwaardig Nederland!

En verder:

  • Een mijlpaal in de Tweede Kamer! Slachtoffers van verkrachting hoeven dwang niet langer te bewijzen. Met de Wet Seksuele Misdrijven wordt seks die niet vrijwillig en op gelijkwaardige basis is, strafbaar. Dat geldt ook voor online seksuele intimidatie, sexchatting en straatintimidatie. 
  • Betere sociale zekerheid en meer sociale binding: Hoe kunnen sociaal beleid en de verzorgingsstaat daar aan bijdragen? Dat gaat Femke Roosma, de nieuwe bijzonder hoogleraar op de Den Uyl-leerstoel, de komende jaren onderzoeken.
  • Het OV moet betaalbaar blijven: Afgelopen zaterdag stelde de baas van de NS voor om treinkaartjes in de spits duurder te maken. Dat voorstel leidde tot grote verontwaardiging. En terecht. Het verder verhogen van de prijzen van treinkaartjes in de spits is een onzalig plan

Agenda

15 aug: Nationale Indiëherdenking (Amsterdam)
2 sept: Ella Vogelaarlezing (Utrecht)
19 sept: Prinsjesdag
27 sept: PvdA Praat (online)
4 nov: Conferentie armoedebestrijding Linksom (Nieuwegein)
11 nov: Festival van het binnenlands bestuur en Wibautlezing (Amsterdam)

Kijk voor alle activiteiten, ook van lokale afdelingen, op PvdA.nl/kaart

relatienummer: 283574

Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van deze nieuwsbrief. Wil je je voorkeuren aanpassen of afmelden: klik dan op onderstaande link E-mailvoorkeuren.