Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Dinsdag 12 april 2022
 
 

In de kijker

   
 
Studies designsector gepubliceerd
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media gaf in 2019 de opdracht aan Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur om te onderzoeken hoe ze een expertisecentrum design in de Vlaamse culturele ruimte kan inpassen. Het resultaat bestaat uit drie studies die elk een deelvraag beantwoorden: de noden van de sector, de noden van de stakeholders en een internationale benchmark.
 
Stem op jouw favoriet voor de Ultima Publieksprijs

Met de uitreiking van de Ultimas zet de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks de cultuursector in de bloemetjes. Naast de juryprijzen wordt vanaf dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt. Stem voor 6 mei op jouw favoriet en wie weet ontvangt die persoon of organisatie dankzij jou een Ultima. Mis je nog iemand tussen de genomineerden? Dan kun je die nog tot 16 april toevoegen.

Ben je zelf een creatieveling? Doe mee met de#UltimasChallenge en win een van onze mooie prijzen!

 
Ontdek ons jaarmagazine 2021

Ook in 2021 was de impact van de coronacrisis op ons werkveld aanzienlijk. Aan de hand van verschillende projecten ondersteunden we onze sectoren waar mogelijk. Tegelijk zorgden we ervoor dat de bijzonder veelzijdige machine die ons departement is, vlot bleef draaien. In het jaarmagazine lees je meer over onze verschillende realisaties van het voorbije jaar.

 
Opleiding digitaal leiderschap in de cultuursector

Hoe veranker je het digitale in de missie, visie en vaardigheden van je cultuurorganisatie? Via de opleiding digitaal leiderschap in de cultuursector versterk je jouw expertise voor een duurzame digitale strategie voor jouw organisatie. Word jij een van de nieuwe digitale leiders? Stel je kandidaat voor 31 mei.

 
Onderzoek naar de sociaal-economische positie van creatieve professionals

Welke impact had de pandemie op de sociaal-economische positie van creatieve professionals en hoe zit het precies met hun diverse inkomstenstromen? Welke verschillen merken ze vandaag ten opzichte van 2016? Na een eerste onderzoek in 2016 werd in 2021 een vervolgstudie opgezet.

 
Voer jouw scholenaanbod 2022 - 2023 nu in

Wil jij als culturele organisatie ook met leerkrachten en leerlingen aan de slag? Bereik deze leerkrachten dan waar ze vaak zijn: op Cultuurkuur! Meer dan 10.000 leerkrachten bezoeken maandelijks de website. Ontdek hoe je jouw aanbod kunt invoeren!

 
Nieuwe bevraging lokale vrijetijdsmonitor van start

De lokale vrijetijdsmonitor verzamelt dit jaar nieuwe gegevens over het lokale vrijetijdsgebeuren. De nieuwe bevragingsronde van lokale vrijetijdsambtenaren ging van start op 15 maart 2022. Sindsdien worden ook andere authentieke bronnen gevraagd om data over vrije tijd ter beschikking te stellen. Vanaf mei rapporteren we geleidelijk aan zo volledig mogelijk over de verschillende thema’s van de lokale vrijetijdsmonitor.
 

 

Subsidies

   
 
Eerste residentiebeurzen toegekend

Sinds 1 januari 2022 kunnen kunstenaars een residentiebeurs aanvragen. Na een eerste aanvraagronde ontvangen Alberto Garcia Del Castillo en Goedele Van Dijck een beurs. In de tweede ronde kregen 4 kunstenaars een beurs. Het gaat om Bert Bernaerts, Barbara Castaneda Prada, Laura De Jaeger, Nicholas Noorenbergh.
 

 
Lancering projectoproep 2022-2023 met de Duitstalige Gemeenschap

Samen met de Duitstalige Gemeenschap lanceren we de projectoproep 2022-2023. Maak je deel uit van de brede culturele en creatieve sector en wens je samen met een partner uit het Duitstalige landsgedeelte een project te realiseren? Aarzel dan niet en dien je voorstel ten laatste op dinsdag 31 mei in.
 

 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE KUNSTENSECTOR
 
 

Events

   
 
28 april: Online infosessie meester-leerlingbeurzen voor het doorgeven van vakmanschap

Wil je als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling die zijn of haar vakkennis wil verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou. Schrijf je in voor onze online infosessie van 28 april, waarin we meer uitleg geven bij deze nieuwe beursronde. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor een beurs.

 
13 mei en 17 juni: Masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht

Om in te spelen op de vormingsnood rond het bemiddelen van kunstopdrachten, organiseren we op 13 mei een masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht voor curatoren, programmamakers, cultuurbeleidsmedewerkers, kunstenaars, sociale werkers, architecten en andere actoren die zich willen verdiepen in de rol van verbindingspersoon tussen kunstenaar en opdrachtgever. Inschrijven kan tot en met 29 april. Voor geïnteresseerden die niet kunnen deelnemen op 13 mei is er een tweede masterclass voorzien op 17 juni.

 
17 mei: Webinar 'Doelgericht digitaal transformeren'

Op dinsdag 17 mei organiseren we een online infosessie waar we het programma 'Doelgericht digitaal transformeren' in de culturele sector toelichten. Met dit project willen we het culturele aanbod verbinden met cultuurparticipanten. Op die manier willen we een impuls geven aan een datagedreven beleid. We verduidelijken context, doelstellingen, huidige status en de geplande toekomstige stappen. Inschrijven kan tot 13 mei.







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium