ELF Voetbal nieuwsbrief van 20-04-2024
Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld

Met meer dan vierhonderd wedstrijden voor FC Twente in de benen nam Wout Brama vorig jaar afscheid van het profvoetbal. De 37-jarige Enschedeër kwam ook twee seizoenen uit voor PEC Zwolle, een halfjaar voor FC Utrecht en beleefde een Australisch avontuur in het shirt van Central Coast Mariners. Onder bondscoach Bert van Marwijk speelde hij bovendien drie interlands voor Oranje. Vorig jaar bracht hij met voetbalster Maud Roetgering een kinderboek uit onder de titel Wout & Maud. Als 'manager in opleiding' keert hij weer terug bij FC Twente.


lees verder
Het ultieme voetbaltoernooi: essentiële benodigdheden voor een succesvolle dag op het veld

Of je nu een doorgewinterde voetballer bent of net begint aan je sportieve reis, een goed georganiseerd voetbaltoernooi kan een opwindende en verrijkende ervaring zijn. Maar om het meeste uit je dag op het veld te halen, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Van de juiste uitrusting tot aanvullende benodigdheden, hier is een gids om ervoor te zorgen dat je niets vergeet als je op weg bent naar je volgende voetbalavontuur.  

lees verder
Philippe Sandler blaakt van het zelfvertrouwen in aanloop naar de bekerfinale: ‘We hebben geen Kuipvrees’

Veel Nijmegenaren hebben komende zondag rood omcirkelt in hun agenda. Dan neemt hun NEC het in de bekerfinale op tegen Feyenoord. NEC verdediger Philippe Sandler leeft op ontspannen wijze toe naar de finale. “Ik voel geen druk vanuit de supporters.”

lees verder
Welke clubs maken kans op rechtstreekse promotie naar de Premier League?

Het is ongelooflijk spannend in de Championship. Alleen de bovenste twee ploegen promoveren direct naar de Premier League en het gat tussen de nummer één en drie is slechts twee punten. Welke ploegen maken de meeste kans en wat is het resterende speelschema?

lees verder
KKD-international Jort van der Sande: "Bonaire heeft zijn eigen mensen en een eigen visie"

Jort van der Sande is de eerste fulltime profvoetballer die uitkomt voor de nationale ploeg van Bonaire. De spits van ADO Den Haag is trots op die primeur. "De bondscoach deed de teambespreking in het Papiaments. Ik spreek Nederlands, dus tegen mij zei hij alleen: 'Jort, geen bier drinken'. Dat was bij mijn eerste interland."

lees verder
Drogba, Abidal, Sneijder, Litmanen en Seedorf in Olympisch Stadion

De Black Impact Foundation, waarvan Clarence Seedorf voorzitter is, organiseert aankomende zaterdag 20 april een fraai evenement voor de voetballiefhebber. Verschillende Ajax-legenden zijn opgetrommeld om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen de BIF All Stars. Grote namen als Didier Drogba, Eric Abidal, Wesley Sneijder en Jari Litmanen zullen in het Olympisch Stadion verschijnen.

lees verder
Bert Konterman wil graag terugkeren in voetbalwereld: "Ik had een schurfthekel aan Julio Ricardo Cruz"

Rond de eeuwwisseling behoorde Bert Konterman tot de beste verdedigers van Nederland. De nu 53-jarige Harderwijker werd kampioen met Feyenoord, kreeg een uitnodiging voor het EK 2000 en verdiende een transfer naar Glasgow Rangers. Een kwart eeuw later blikt hij terug op zijn bijzondere loopbaan. "Achteraf denk ik: ik had met Zidane en Ronaldo kunnen voetballen."

lees verder
Vitesse: een club in crisis met een rijke geschiedenis

De crisis bij Vitesse is groot en het voortbestaan van de club wordt ernstig bedreigd. Een eventueel faillissement zou het einde betekenen van een roemruchte geschiedenis van 131 jaar. Met promoties, degradaties, overnames en de enige Gelderse grote prijs ooit was het zelden stil bij de club uit Arnhem. Een reis door de clubgeschiedenis laat zien waarom Vitesse voor het voetbal behouden moet blijven.

lees verder
Het dikke EK 2024 Doeboek van PANNA! is uit! Strips, quizzen, kleurplaten, puzzels en meer!

Niets is leuker dan een eindtoernooi met Oranje. Vanaf 14 juni is het weer zover. Het EK in Duitsland gaat van start en Nederland is erbij! Juist in het land waar we in 1988 onze eerste en tot nu toe enige hoofdprijs wisten te winnen. Het wordt een groot feest! Om je alvast in de stemming te brengen, is daarvoor nu het PANNA! EK 2024 Doeboek! Boordevol strips, quizzen, kleurplaten en puzzels.

lees verder
Topscorer van de Eredivisie 2014/2015: Memphis Depay

Scoren, scoren en nog eens scoren! In deze rubriek van ELF Voetbal zoomen we in op de topscorers van de Eredivisie van de afgelopen veertien jaar. Opvallend is dat er in die periode ieder jaar een andere naam bovenaan het lijstje stond. In deze aflevering: de man die Robin van Persie nadert als all-time topscorer van het Nederlands elftal: Memphis Depay.

lees verder
Drie keer zo vader, zo zoon bij Jong PSV: "Ik kon mijn geluk niet op"

Koeman, Cruijff, Blind, Berghuis, Van Bommel: de genen van veel topvoetballers worden doorgegeven aan de volgende generatie. Jong PSV telt dit seizoen liefst drie spelers wier vaders een rijke carrière in het profvoetbal kenden. In gesprek met Jerry (54) en Jevon (18) Simons, Peter (52) en Jesper (19) Uneken en Tristan (44) en Kjell (19) Peersman. "Als mijn zoon een andere keuze had gemaakt, was dat ook goed geweest."

lees verder