Bekijk hier NT Weekly online
NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
 
 
    LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Svitzer geeft ‘geen sjoege’ na staking, nieuwe acties op til
 
Havensleper Svitzer kan op zeer korte termijn nieuwe stakingsacties verwachten van de voltallige bemanningen van zijn zeven sleepboten in Nederland, waarvan zes in Amsterdam zijn gestationeerd.
 
 
 
#
 
Margedruk of niet, wegtransport blijft overvol
 
Het aantal bedrijven met een Eurovergunning is voor het zesde jaar op rij gestegen. Ook het aantal vergunningsbewijzen is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Niwo over 2018.
 
 
 
 
    POPULAIR
 
#
 
Belgisch Deme steekt Boskalis loef af en haalt verdieping Elbe binnen
 
Deme heeft het contract ter waarde van 238 miljoen euro binnengehaald voor de verdieping van de vaargeul in de Elbe naar de haven van Hamburg. De Belgische baggeraar heeft daarmee Boskalis de loef afgestoken. Die meldde eind vorig jaar de klus zo goed als in de tas te hebben.
 
 
 
#
 
Oceaanreus op waterstof? Bien sûr!
 
Zou je reusachtige containerschepen kunnen laten varen op waterstof? Zeker, dat is zelfs ons doel, zeggen de Franse voormannen van de catamaran ‘Energy Observer’, het eerste door waterstof aangedreven vaartuig dat de gehele aardbol rondvaart, of daartoe althans voortvarend op weg is.
 
 
 
#
 
Analyse – wegvervoer kan weer even vooruit
 
Het is de Europese Commissie toch gelukt om het Mobiliteitspakket nog voor de Europese verkiezingen door het Europarlement te krijgen. Daarmee wordt eerlijker concurrentie in het wegvervoer en op de arbeidsmarkt mogelijk. Tot voor enkele maanden zag het er somber uit voor dit grote project van de Eurocommissarissen Violeta Bulc (Vervoer) en Marianne Thyssen (Sociale...
 
 
 
(advertentie)
#
 
Nieuwsblad Transport Proefabonnement?
 
Wilt u Nieuwsblad Transport digitaal ervaren voor een mooie introductieprijs? Als lid van NT Weekly doen we u graag een interessante aanbieding voor een NT Digitaal proefabonnement. Met dit proefabonnement ontvangt u dagelijks de NT nieuwsbrief en hebben 3 online gebruikers onbeperkt toegang tot alle nieuwsartikelen, dossiers en columns.
 
 
 
#
 
Topman Peter Ulber van Panalpina ruimt het veld
 
Bestuursvoorzitter Peter Ulber van Panalpina blijft niet langer aan om de overname van de Zwitserse expediteur door het Deense DSV de komende maanden af te ronden.
 
 
 
#
 
Uitstel Brexit, halfjaar rust
 
Even geen Brexit. Een chaotische uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is in elk geval de komende zes maanden niet te verwachten.
 
 
 
#
 
WFS legt beslag op B777 van Jet Airways op Schiphol
 
Vrachtafhandelaar Worldwide Flight Services (WFS) heeft gisteren een B777 van het Indiase Jet Airways aan de ketting laten leggen op Schiphol.
 
 
 
#
 
Extra controles na overboord gevallen containers MSC Zoë
 
De ILT gaat extra controleren op het correct vastzetten van containers. Aanleiding hiervoor is het overboord vallen van 342 containers van de MSC Zoë. Het incident gebeurde begin januari in zwaar weer, even ten noorden van de Waddeneilanden.
 
 
 
#
 
Spook van overcapaciteit lijkt weer terug in luchtvracht
 
Met de komst van het zomerseizoen (1 april) maken de analisten, luchtvaartorganisaties als IATA, luchthavens en verladers de balans op over de eerste twee maanden van dit jaar. De conclusie: minder aanbod, overcapaciteit, hogere brandstofprijzen en lagere tarieven. Dat riekt een beetje naar een stevige verkoudheid in de luchtvrachtlogistiek.
 
 
 
#
 
Commentaar – Mismatch in logistiek vastgoed
 
De bouwwoede van Nederland distributieland heeft in 2018 opnieuw flink doorgezet. Ieder jaar wordt het record aan opname van nieuw logistiek vastgoed met vlag en wimpel verbroken. Zo ook in de voorbije twaalf maanden.
 
 
 
#
 
Bunkerbedrijven Rotterdam onder vuur van rederijen
 
Maritieme brandstofleveranciers in Rotterdam krijgen kritiek van diverse rederijen, waaronder Norden en Hafnia. Ze zouden minder leveren dan afgesproken, de dienstverlening is slecht en ze komen pas op het allerlaatste moment, waardoor eventueel overleg onmogelijk is.
 
 
 
#
 
Machtsstrijd bij Hanjin na dood familienestor Cho
 
De verrassende dood van bestuursvoorzitter Cho Yang-ho (70) van het Koreaanse Hanjin Group, onder meer eigenaar van Korean Air Lines en het inmiddels failliete Hanjin Shipping, heeft voor een machtsvacuüm gezorgd binnen het Koreaanse industrie- en transportconglomeraat.
 
 
 
#
 
Den Hartogh: totaaloplossing mogelijk door deal met MOL
 
Chemietransporteur Den Hartogh begon onlangs een samenwerking met MOL Chemical Tankers. De Japanse rederij nam daarbij een belang van 20% in de Rotterdamse vervoerder. Directeur Pieter den Hartogh vertelt hoe de deal tot stand is gekomen en hoe deze in de praktijk vorm krijgt.
 
 
 
#
 
Verladers geven reders een magere voldoende
 
Verladers vinden de dienstverlening van containerrederijen ternauwernood een voldoende waard. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Britse consultant Drewry en de Europese verladersorganisatie ESC, dat voor het derde jaar op rij gehouden is.
 
 
 
#
 
Jan Dohmen overgenomen door Vervaeke
 
Logistiek dienstverlener Jan Dohmen komt in handen van de Belgische sectorgenoot Vervaeke. Dat hebben beide bedrijven maandag bekendgemaakt. Welk bedrag de Belgen betalen voor het bedrijf uit Herkenbosch, is niet meegedeeld.
 
 
 
#
 
Iran krijgt haventerminal aan Middellandse Zee
 
Iran gaat een deel van de haven van Latakia (Syrië) leasen, zo melden verschillende Aziatische media. Het land zou daarmee vanaf 1 oktober voor het eerst zijn eigen toegang krijgen tot de Middellandse Zee.
 
 
 
#
 
Fox bouwt zijn eigen ‘Box’
 
Fox Global Logistics, een Nederlands bedrijf met volgens topman Norman de Vos volop Chinees DNA, beleeft een groeispurt. Apotheose komend najaar: de opening van distributiecentrum de ‘Fox Box’.
 
 
 
#
 
Europa uitzondering op wereldwijd dalend containervolume
 
De volumes in de containervaart van en naar Europa zijn in de eerste twee maanden van het jaar gestegen. Richting Europa gingen de volumes met 2,1% omhoog, vanuit Europa met 3%. Dat meldt SeaIntelligence Consulting.
 
 
 
#
 
Haesaerts wil verdriedubbeling van cacaotransport Afrika
 
Haesaerts Intermodal heeft in de haven van San Pedro (Ivoorkust) een dochter-onderneming opgericht. Via Haesaerts Intermodal Africa kan deze logistieke operator de volledige logistieke keten van cacaoboter controleren, van productieregio’s tot aan eindbestemmingen in Europa en Rusland. Topman Luc Haesaerts vertelt over deze opvallende stap.
 
 
 
#
 
‘Spliethoff koopt nóg meer schepen van failliet Hansa Heavy’
 
Spliethoff Group is bezig om nog eens zes schepen te kopen van het failliete Hansa Heavy Lift. De Amsterdamse rederij kocht eerder al vijf vaartuigen van de voormalige Duitse zware-lading- en multipurpose-specialist.
 
 
 
#
 
Vopak neemt afscheid van Amsterdamse haven
 
Vopak verkoopt zijn grote benzine-opslagterminal (1,2 miljoen kubieke meter) in de Westhaven van Amsterdam. Het afstoten is onderdeel van een omvangrijke desinvestering in de opslagcapaciteit in Europa.
 
 
 
#
 
SP wil minder afhandelaars op Schiphol
 
De veiligheid op Schiphol kan aanzienlijk worden verbeterd als de luchthaven het aantal (vracht)afhandelingsbedrijven terugbrengt naar maximaal twee. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van de SP in het Kameroverleg over de vliegveiligheid op de luchthaven deze week. Nu zijn dat er nog een stuk of zes.
 
 
 
#
 
Inbeslagname trucks Jost Group teruggedraaid
 
De geplaagde transporteur Jost Group kan binnenkort weer beschikken over zijn complete vloot. De vrachtwagens die het federaal parket aan de ketting heeft gelegd, krijgt het bedrijf terug. Daarover is overeenstemming bereikt met de onderzoeksrechter.
 
 
 
 
  CONTACT
 
    www.nieuwsbladtransport.nl  
 
    redactie@nieuwsbladtransport.nl  
 
    010-280 10 00  
 
 
  POLL
 
  Het nieuwe EU Mobiliteitspakket pakt positief uit voor de Nederlandse wegtransporteurs.  
 
 
stem Ja, rust in de tent.
stem Ja, concurrentie ietsje minder oneerlijk.
stem Nee, handhaving regels niet op orde.
stem Nee, de Roemenen blijven wel komen.
 
 
 
 
 
  Abonneren
Adverteren
  Afmelden Colofon
 
 
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam