Aanmeldingen geopend voor symposium 'Jongeren betrekken'
Op vrijdag 17 november vindt het symposium 'Jongeren betrekken' plaats in het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. De aanmeldingen zijn inmiddels geopend. Tijdens het symposium onderzoeken we hoe jongeren (in de doelgroep van 18-30 jaar) tegen het erfgoedveld aankijken en welke rol zij hierin kunnen spelen. Het symposium kan inspiratie bieden om jongeren in de eigen erfgoedorganisatie te betrekken, bij zowel de programmering als in het bestuur. Het betrekken van jongeren is immers niet alleen belangrijk voor het behoud van ons erfgoed, maar kan ook leiden tot vernieuwing en verfrissende ideeën.
Zoals eerder aangekondigd verzorgt Erfgoed Gelderland deze herfst en winter een divers scholingsaanbod. De trainingen ‘Maak in 10 stappen een mediatour’ en ‘Storytelling voor rondleiders’ zijn inmiddels achter de rug. Op de planning staan nog de trainingen ‘Behoud en Beheer’, ‘Kunstmatige intelligentie bij erfgoedinstellingen’ en ‘Collectiedata opschonen en verrijken’. Ook kunnen we een nieuwe ronde voor de training ‘Mediatour in 10 stappen’ aankondigen. Voor deze laatste drie is het nog mogelijk om je aan te melden.
Dit najaar zijn we vanuit het project Verhaal van Gelderland begonnen met een fotografieproject voor de leden die voor publiek toegankelijk zijn. Het doel is een uitgebreide en actuele beeldbank op te bouwen van de Gelderse erfgoedorganisaties. Deze beeldbank wordt gebruikt om de Gelderse erfgoedorganisaties te promoten, op eigen websites of in eigen promotiemateriaal, maar ook vanuit toekomstige campagnes van Verhaal van Gelderland. Benieuwd naar het eerste beeldmateriaal? Bekijk het via onderstaande button.
Erfgoed Gelderland is geïnteresseerd in het gebruik van digitale media in musea en collecties in Gelderland. We zijn benieuwd hoe technologie wordt ingezet om de museumervaring te verrijken. Om dit in kaart te brengen, is stagiair Laura Bankers een onderzoek gestart. Door middel van een enquête verzamelen we input van zoveel mogelijk leden over dit onderwerp. De enquête is bedoeld voor leden die voor publiek toegankelijk zijn. Ook organisaties die (nog) niet veel digitale media gebruiken in hun presentatie worden van harte uitgenodigd de enquête in te vullen.
De verzamelde informatie zal dienen om de ondersteuning en dienstverlening van Erfgoed Gelderland op het gebied van digitale media te verbeteren. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten. De enquête sluit op 27 november. Via onderstaande button kunt u de enquête invullen. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
De oral history handleiding Levende geschiedenis heeft een update gekregen. Deze handleiding biedt handvatten om te beginnen met een eigen oral history onderzoek.
Oral history is geschiedenis die leeft. Het zijn de verhalen van mensen die het verleden van dichtbij hebben meegemaakt. Deze persoonlijke verhalen raken ons. Ze maken historische gebeurtenissen invoelbaar en laten het menselijke gezicht erachter zien. Erfgoed Gelderland gelooft in de kracht van oral history en zet zich in voor het behoud van persoonlijke geschiedenissen en verhalen.
Verklaring tot behoud van agrarisch erfgoed in Nederland
Op donderdag 12 oktober organiseerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een eerste themamiddag over het behoud van agrarische verzamelingen en collecties. Tijdens deze themamiddag is de basis gelegd voor een netwerk van beheerders en eigenaren van landbouwcollecties. Ook werd een ‘verklaring tot behoud van agrarisch erfgoed in Nederland’ tot stand gebracht, waar de gehele zaal (zo’n 100 mensen) mee instemde. Hiermee onderschreven de aanwezigen het belang van landbouw voor de samenleving en van het onder de aandacht brengen van landbouwcollecties.
Op dit moment lopen er gesprekken tussen Erfgoed Gelderland en provincie Gelderland over het voortzetten van het Verhaal van Gelderland Festival, eventueel in een aangepast scenario. Mocht het festival doorgang kunnen vinden dan zal hier het tweede thema van het project Verhaal van Gelderland aan gekoppeld worden, namelijk Zingeving & Levensbeschouwing.
Diverse leden zijn in de Verhaal van Gelderland Matrix aan dit thema verbonden. Met enkele van hen hebben wij wat verkennende gesprekken gevoerd over het thema. Zie jij zelf ook een link tussen (het verhaal van) jouw erfgoedlocatie en het thema Zingeving? En zou je dat verhaal in augustus 2024 op locatie, eventueel in samenwerking met anderen, willen presenteren? Dan horen we dat alvast graag.
Nieuwe erfgoedvrijwilligersregeling bij het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt een nieuwe erfgoedvrijwilligersregeling beschikbaar. Van 28 september tot 29 november 2023 kunnen erfgoedorganisaties een aanvraag indienen voor initiatieven die erfgoedvrijwilligers in hun werk ondersteunen. Deze regeling is voor erfgoedorganisaties, waarvan de vrijwilligers het kloppend hart vormen.
Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op vrijdag 8 december het symposium 'Gelres Glorietijd' bij Kasteel Hernen. Het symposium kan gratis worden bezocht en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Gelderland vanuit de subsidieregeling Thematische verhaallijnen. Tijdens dit symposium nemen de sprekers je mee in de totstandkoming van enkele recente producties over de Glorie van Gelre. Bekijk voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden de uitnodiging.
Aan de slag met het eigen lokale verhaal van de Romeinse Limes
Het verhaal van de Romeinse Limes wordt door vele specialisten en vrijwilligers verteld op tal van (bezoek)locaties in de provincie Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Speciaal voor deze mensen organiseerde de Neder-Germaanse Limes Samenwerking drie kennisdagen. Op 24 oktober vond de Limes Kennisdag plaats in Arnhem, in samenwerking met Erfgoed Gelderland.
De Limes Kennisdag was speciaal georganiseerd voor vrijwilligers, medewerkers, gidsen en rondleiders van (bezoek)locaties en musea langs de Limes. Gedurende deze kennisdag passeerden inspirerende voorbeelden en nieuwe ideeën de revue. De deelnemers kregen handvaten om hun eigen verhaal te koppelen aan het grotere verhaal van de Limes in de geschiedenis van ons land en van Europa. Samen maken deze limeslocaties het verhaal van de Limes beleefbaar.