Save the date | Symposium Jongeren betrekken op 17 november
Op vrijdag 17 november organiseert Erfgoed Gelderland in het Wijnmuseum in Arnhem het symposium Jongeren betrekken. Tijdens het symposium onderzoeken we hoe jongeren (in de doelgroep van 18-30 jaar) tegen het erfgoedveld aankijken en welke rol zij hierin kunnen spelen. Het symposium kan inspiratie bieden om jongeren in de eigen erfgoedorganisatie te betrekken, bij zowel de programmering als in het bestuur. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. Het volledige programma en het aanmeldformulier voor het symposium volgen binnenkort. Noteer deze datum alvast in je agenda.
Nieuw scholingsaanbod beschikbaar
Erfgoed Gelderland verzorgt ieder jaar verschillende trainingen. Dit jaar staan er ook weer een reeks trainingen op de planning waaronder: 'Musea in transitie', ‘Kunstmatige intelligentie bij erfgoedinstellingen’ en ‘Collectiedata opschonen en verrijken’. De cursussen richten zich op het versterken van de (vrijwilligers)organisatie. Je kunt je nog aanmelden. Let op: sommige cursussen zitten al vol. Je kunt je op de reservelijst laten plaatsen.
Erfgoed Gelderland heeft diverse initiatieven ingezonden voor de eerste selectieronde van de Uitvoeringsagenda Faro. Op basis van beoordelingen voor de ingezonden initiatieven wordt besloten hoe de Faro-gelden worden verdeeld. In totaal doen er 36 initiatieven mee aan deze eerste selectieronde. De initiatieven die Erfgoed Gelderland heeft ingezonden zijn: Vacaturebank OPEN, Expeditie Nieuwe Gezichten, Oral history archivering en presentatie en de Kennisbank OPEN. Steun jij de initiatieven van Erfgoed Gelderland? Initiatieven beoordelen kan tot 8 oktober.
Erfgoed Gelderland biedt nieuwe dienstverlening met Erfgoedtour
Veel erfgoedorganisaties zijn op zoek naar moderne presentatievormen die nieuwe en jongere bezoekers trekken. Bezoekers zijn op hun beurt op zoek naar interactiviteit, verdiepende verhalen en gepersonaliseerde ervaringen. Het platform 'Erfgoedtour' is ons antwoord op deze behoeften. Met Erfgoedtour kunnen erfgoedorganisaties eenvoudig mediatours aanbieden aan een breed publiek. Inmiddels is Erfgoed Gelderland samen met een aantal leden een pilot gestart voor deze nieuwe dienstverlening.
Heb jij als vrijwilliger behoefte aan meer informatie over de Limes, aan een completer beeld? Wil je bijvoorbeeld weten waarom de Neder-Germaanse Limes nu eigenlijk Werelderfgoed is geworden? Of wat die Limes precies is en hoe deze grens van het Romeinse Rijk functioneerde? Of welke locaties er allemaal bij de Limes in Nederland en Duitsland horen, en hoe die samenhangen, om zo het bijzondere verhaal van je eigen locatie nog beter te kunnen uitleggen?
Meld je dan aan voor de Kennisdag Limes op 24 oktober in Gelderland! Deze dag wordt georganiseerd door Romeinse Limes Nederland, speciaal voor de vele vrijwilligers die het verhaal van de Limes aan geïnteresseerden en bezoekers overdragen.
Ken jij vrijwilligers die graag meer willen weten over de Romeinen in Gelderland en voor wie deze bijeenkomst interessant is? Je kunt de informatie over de Kennisdag naar wens binnen je eigen netwerk en organisatie verspreiden.
Netwerkbijeenkomst ‘Het verleden is van iedereen’ op 3 november
Op vrijdagmiddag 3 november vindt de netwerkbijeenkomst ‘Het verleden is van iedereen’ plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op dit evenement gaan Stef Coenen (Jonge historicus van het jaar) en Stichting Jonge Historici in gesprek met het erfgoedveld over de toegankelijkheid voor jonge historici met een fysieke beperking in de publiekshistorische sector. Wil je meer leren over toegankelijkheid in de sector? Meld je dan aan voor de bijeenkomst.
Een onderzoek naar de inclusiviteit van erfgoedparticipatie
Erfgoed is van iedereen. Zeggenschap en eigenaarschap over erfgoed is echter niet vanzelfsprekend. In opdracht van Erfgoed Gelderland en het Gelders Genootschap hebben Loes Verhoeven en Maaike Knibbe onderzoek gedaan naar de inclusiviteit van erfgoedparticipatie. Ze brengen een aantal factoren in kaart die invloed hebben op de erfgoedparticipatie. Zij presenteren de resultaten in een rapport.
VR Game ‘Schatkamers van Gelderland’ weer beschikbaar voor nieuwe locaties
De VR-booth van het virtual reality-spel ‘Schatkamers van Gelderland’ is binnenkort weer beschikbaar voor nieuwe locaties. De VR-game biedt erfgoedlocaties een uitgelezen kans om bezoekers een bijzondere en interactieve ervaring te bieden. Heb jij interesse om jouw bezoekers een leuke extra activiteit aan te bieden? Neem dan contact op met projectleider Erik van Vliet (e.vanvliet@erfgoedgelderland.nl) om de mogelijkheden te bespreken.
Een vooruitblik naar de Maand van het digitaal erfgoed
Aankomende november tijdens de Maand van het digitaal erfgoed, geven organisaties vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed diverse workshops, lezingen en symposia die zich richten op de laatste resultaten en recente ontwikkelingen rond de digitalisering van cultureel erfgoed. We geven hier een kort overzicht van relevante cursussen voor het erfgoedveld.
Enquête over duurzamer klimaat in de tentoonstellingsruimtes
Het Nationaal Archief doet onderzoek naar de stand van zaken in de verduurzaming van het klimaat in de erfgoedsector. Welke gevolgen heeft dit voor bruiklenen en bruikleeneisen? Voor dit onderzoek heeft het Nationaal Archief een korte enquête opgesteld. De enquête is bedoeld voor musea, landhuizen, kastelen en andere locaties met een tentoonstellingsruimte, of voor locaties die geregeld objecten uit de collectie in bruikleen geven. Invullen kost ca. vijf minuten. De enquête sluit op 6 oktober.