Het Agorateam wenst u fijne feestdagen en alle goeds voor 2024. Laten we ook in het nieuwe jaar elkaar zorg en ondersteuning bieden, in elke fase van het leven.
Programma Symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding
16 april 2024
In een reeks interactieve sessies nemen deskundigen uit de praktijk, zoals (huis)artsen, specialisten, verpleegkundigen en geestelijk verzorgers, je op 16 april mee in de diverse aspecten van zingeving en spirituele zorg, in relatie tot diversiteit. In jouw werk kom je mensen tegen met diverse achtergronden in cultuur, religie, sociale status, seksuele geaardheid of gender. Wat is belangrijk om te weten? De lezingen en deelsessies bieden je nieuwe inzichten en concrete handvatten om aandacht voor zingeving inhoud te geven in jouw dagelijkse praktijk. Zowel in het contact met patiënten en cliënten en hun naasten als met jouw collega’s.
De inschrijving voor het symposium start begin 2024. Houd voor een early bird aanmelding met korting onze website en social media in de gaten. Mail jouw gegevens nu alvast naar info@agora.nl en we houden je op de hoogte. Maak ook jouw collega’s attent op dit symposium en deel de informatie van deze nieuwsbrief met je netwerk.
In november namen professionals en vrijwilligers uit de zorg, het sociaal en geestelijke verzorging deel aan drie masterclasses over zingeving. De masterclasses werden gemiddeld met bijna een 8 gewaardeerd, zo blijkt uit de evaluatie. De herkenbare casuïstiek, de sprekers en de praktische tools en tips werden daarbij het meest genoemd. Lees de impressies van deze masterclasses en ga zelf aan de slag met de tips en praktische handvatten.
Masterclass 1: Zingevingszorg bij huisarts en poh
Moeten we überhaupt iets met zingeving in de huisartsenpraktijk? Zeker, vonden de meeste deelnemers aan de online masterclass Zingevingszorg bij huisarts en praktijkondersteuner, op 7 november. Alleen al om te kunnen signaleren dat er een zingevingsvraag speelt. Tijdens de masterclass werden tips en praktische handvatten geboden voor het signaleren van zingevingsvragen bij patiënten en voor het aangaan van een gesprek of voor doorverwijzing naar bijvoorbeeld een geestelijk verzorger via een Centrum voor Levensvragen.
Masterclass 2: Zingevingszorg in het sociaal domein
Hoe kun je vormgeven aan zingevingszorg in het sociaal domein? Zo`n 150 sociaal werkers, geestelijk verzorgers, mantelzorgcoördinatoren, (wijk)verpleegkundigen, welzijnscoaches en andere professionals en vrijwilligers gingen 14 november, met hulp van een reeks deskundigen, op zoek naar het antwoord op deze vraag. Een belangrijke vraag, want praktische problemen gaan ook vaak hand in hand met zingevingsvraagstukken. Hoe herken je die vraagstukken? En hoe ga je ermee om? Lees de hele impressie, met achtergronden, inspirerende voorbeelden en praktische tips voor zingevingszorg.
Masterclass 3: Zingevingszorg in het sociaal domein
Hoe kun je vormgeven aan zingevingszorg in het sociaal domein? Zo`n 150 sociaal werkers, geestelijk verzorgers, mantelzorgcoördinatoren, (wijk)verpleegkundigen, welzijnscoaches en andere professionals en vrijwilligers gingen 14 november, met hulp van een reeks deskundigen, op zoek naar het antwoord op deze vraag. Een belangrijke vraag, want praktische problemen gaan ook vaak hand in hand met zingevingsvraagstukken. Hoe herken je die vraagstukken? En hoe ga je ermee om? Lees de hele impressie, met achtergronden, inspirerende voorbeelden en praktische tips.
25 januari 19.00 - 21.00, online via 1SociaalDomein In samenwerking met de Werkveldraad Geestelijke Verzorging Thuis van de VGVZ, organiseert Agora op donderdagavond 25 januari 2024 een online Kenniscafé Geestelijke Verzorging Thuis. Hoe is het om te werken voor een Centrum voor Levensvragen, of voor meerdere centra tegelijk? Dit Kenniscafé is bedoeld voor geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in Geestelijke Verzorging Thuis, coördinatoren van de Centra voor Levensvragen, de bestuurders van de Samenwerkende Centra voor Levensvragen en andere professionals die samenwerken met geestelijk verzorgers.
14 maart 2024, 9.30 - 17.00 uur, Jaarbeurs, Utrecht
Door demografische en medische ontwikkelingen neemt het aantal patiënten dat zich in de palliatieve fase bevindt, toe. Maar juist waar meer personeel nodig is, zullen ook de tekorten aan nieuwe collega’s toenemen. Hoe bieden we al deze uitdagingen het hoofd? Iris van Bennekom en Pieter Barnhoorn verzorgen samen een workshop tijdens dit congres onder de titel 'Open het raam naar een breder perspectief'. Als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent roept dat veel vragen en zorgen op. Wat zie je, als je in de palliatieve fase van je leven komt? Wat kun je nog en hoe lang? Hoe blijf je van betekenis? Je kunt nog midden in het leven staan en in het arbeidsproces zitten, studeren of naar school gaan. Steeds meer mensen brengen deze fase thuis door en willen zelf richting blijven geven aan het leven. Dat kan alleen met zorg en ondersteuning die past bij hun behoeften, wensen, waarden en sociale omgeving. Iris en Pieter gaan in op de vraag hoe je met iemand tot mooie dagen kunt komen, als er voor iemand geen lange vergezichten meer mogelijk zijn. Hoe kun je er echt zijn voor mensen?