Loading...
DE OFFICIELLE KOSTRÅD SÅ ER DE NYE KOSTRÅD LANDET går landede de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen. Det særligt nye ved dem er, at de ikke blot handler om vores egen sundhed, men også om planetens. De nye kostråd opfordrer os til at have klimaet med, når vi beslutter, hvad der skal fylde på tallerkenen. Det er glædeligt, og det giver os masser at tygge på.
Bevægelsen mod et mere klimabevidst køkken har taget fart i de sidste par år. Du vil sikkert ikke være overrasket over, at det grønne skal fylde mere, og at især kødet og de fede mælkeprodukter tilsvarende mindre. Det er heller ikke uventet, at bælgfrugterne og de bæredygtige fisk fremhæves som alternativer til det kød, vi spiser alt for meget af på vores breddegrader. Fuldkornet, planteolierne og de magre mælkeprodukter er også forventede medspillere.
Sammen klarer vi ærterne
Det skal vi gøre noget ved – sammen. For hvis det at spise bælgfrugter er et spørgsmål om at vende forkogte kidneybønner og kikærter i den mad, vi allerede laver, så går vi død på projektet inden for et par uger. Hvis vi derimod sammen kan finde frem til nye klassikere, hvis vi kan opdage og genopdage både nordiske og internationale sorter, og hvis vi ikke mindst formår at hente inspiration udefra.
En lignende opgave ligger i at lære os selv at bruge andre og flere forskellige fisk end dem, vi er vant til, og i at fortsætte og styrke brugen af de nordiske korntyper, hvis genkomst har været en vigtig del af den opblomstring på brødfronten, vi har set herhjemme i de senere år.
FØDEVARESTYRELSENS KOSTRÅD 2021 Herunder kan du læse Fødevarestyrelsen uddybende beskrivelse af de syv kostråd. Planteolier, fx raps- og olivenolie, er gode kilder til fedtstof, når du vil spise sundt og klimavenligt.
Når du vælger planteolier i stedet for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosolie, er det godt for din sundhed, da du mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med.
Spis 75 g fuldkorn om dagen og gerne mere. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød. Spis 600 g grøntsager og frugter om dagen – altså ’6 om dagen’. Mindst halvdelen skal være grøntsager.
Vælg især grove grøntsager som ærter, kål og rodfrugter. Vælg mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål og røde og orange grøntsager. Skær ned på hvor ofte du spiser slik, kage, chokolade, is, kiks og chips. Spis mindre portioner og husk på, at selvom du er fysisk aktiv, har du stadig kun plads til lidt af det søde, salte og fede.
Når du spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det godt for både din sundhed og for klimaet.
Spis ikke for meget og spis mad med mindre salt, og vær fysisk aktiv. Din krop har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier.
Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer. Skær ned på kødet. Ca. 350 g kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød.
Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter. Ca. 100 g om dagen (ud over de 600 g grøntsager og frugter) er tilpas.
Der er stor forskel på klimaaftrykket blandt forskellige fisk. Når du køber fisk, er det især vigtigt, at du går efter de miljøvenlige valg. Gå fx efter Ø-mærket eller den statslige mærkningsordning: NaturSkånsom. LIVESTREAM: LÆR MERE OM DE NYE KOSTRÅD Hvis du vil vide endnu mere om de nye kostråd og få flere tips til, hvordan du kan bruge dem i hverdagen, så se med på onsdag kl. 11 på vores facebookside, når faglig rektor fra Meyers Madhus Bo Frederiksen går i dybden med de nye kostråd sammen med gastronomisk udviklingschef Jonas Astrup og giver gode råd til, hvordan man med enkle greb eksempelvis kan lade bælgfrugterne få en større rolle i måltiderne.
> Onsdag 13. janauar kl. 11 på facebook. SPIS MINDRE KØD - VÆLG BÆLGFRUGTER Vi har brug for proteiner. Og i fremtiden skal vi hente langt flere af dem i planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med denne massive kollektive kostomlægning, skal vi alle opnå større fortrolighed med en række råvarer, der i dag kun strejfer vores tallerkener, men som kan danne grundlag for en næsten endeløs række af velsmagende retter, der vil få selv inkarnerede kødelskere til at give projektet en chance.
Men at spise bælgfrugter er faktisk ikke noget nyt. Indtil midten af 1800-tallet dyrkede vi bælgfrugter i stor stil, særligt ærter, som var allestedsnærværende i den danske bondekost, og det var ikke ualmindeligt at spise ærter hver dag året rundt. Men et t skift i retning af storskala husdyrhold og intensiv monokultur med hvede og byg fortrængte bælgfrugterne, og kartoflerne blev den nye universelle basisingrediens.
Nu er det tid til at give bælgfrugterne en renæssance.
> Find flere opskrifter med bælgfrugter
FALAFEL-BOWL MED SYLTEDE BØGEHATTE, RISTET TEMPEH, BULGUR OG SVAMPECREME GRATINERET HVIDKÅL OG HASSELNØDDEFARS I LAG MED FRISK ÆBLE-KÅLSALAT ADAS POLO – AROMATISKE PERSISKE RIS OG LINSER MED SPINAT-YOGHURTDRESSING OG PICKLES KOGEBOG: GRØNNE PROTEINER Ét af de nye kostråd lyder 'spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk'. Både ud fra et sundhedsperspektiv, men bestemt også af hensyn til vores fælles klima fordi især okse- og lammekød er blandt de fødevarer, der har det højeste klimaaftryk.
SPIS MAD MED FULDKORN VÆLG FULDKORN Et af de nye kostråd fortæller, at vi skal vælge fuldkorn, når vi spiser brød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter og grød. I vores egne bagerier har vi i årevis sværget til langtidshævet brød bagt med et stort indhold af fuldkornsmel - både fordi, det har en vidunderlig kornsmag, men også fordi, det mætter godt og er kernesundt. Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet, også skaldelene og kimen, hvor mange at vitaminerne, mineralerne og fibrene findes. Så når du spiser brød bagt af fuldkornsmel, får du alle kornets herlige smagsaromaer og hele kornets egen 'madpakke' af fedtstoffer, kostfibre, mineraler, vitaminer og antioxidanter. > Find opskriften på fuldkornsbrød AT BAGE MED FULDKORNSMEL
Den mest tilfredsstillende, sanselige og fornøjelige måde at sikre sig et godt, dagligt indtag af fuldkorn på er altså at bage sit fuldkornsbrød selv.
Når du køber fuldkornsmel, så skal det være friskt, da klid og kim langsomt begynder at harskne, så snart kornet er malet. Kom forbi Meyers Bageri, hvor vi løbende maler vores fuldkornsmel. Deje med et højt indhold af fuldkornsmel er anderledes at arbejde med end hvededeje uden fuldkornsmel. De grove kim og skaldele "skærer" fuldkornsmelets glutennet i stykker, og derfor skal du gøre dig mere umage med æltningen for at få en dej, der hæver ordentligt op.
Jo grovere melet er, jo mere væske skal der arbejdes ind i dejen under æltningen, så dit brød får en saftig krumme, og ikke ender med at blive for tørt. Derfor er det fint at bage fuldkornsbrød i form, for ellers flyder den våde dej for meget ud. Ganske vist vil et fuldkornsbrød aldrig få den samme luftige krumme, som når du bager med sigtet mel – til gengæld er der intet, der slår den lækre, fyldige kornaroma fra friskmalet fuldkornsmel.
SPIS FISK Der er god grund til at tænke over, hvilke fisk du spiser. Store dele af verdens fiskebestande er overfiskede, og mange opdræt af fisk og skaldyr er under skarp kritik. Heldigvis er der også̊ sunde bestande og fiskeri med skånsomme metoder og redskaber. Det er værd at støtte. Men det kræver noget at navigere efter i supermarkedet, hos fiskehandleren og i køkkenet.
Der er stor forskel på klimaaftrykket blandt forskellige fisk. Når du køber fisk, er det især vigtigt, at du går efter de miljøvenlige valg. Gå fx efter Ø-mærket eller den statslige mærkningsordning: NaturSkånsom. Der findes desuden private miljømærker som fx MSC- eller ASC-mærket, som i forskellig grad fastlægger og kontrollerer miljøkrav.
Sammen med WWF Verdensnaturfonden er vi hos Meyers Kantiner gået sammen om en pixi-opskriftsbog, der både guider til valget af de bæredygtige fisk og skaldyr og giver opskrifter på enkle, velsmagende måltider.
Kattegatvej 53, 2150 Nordhavn Du modtager denne email, fordi du er tilmeldt Meyers nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig via link i bunden af vores nyhedsbrev.
|
Loading...
Loading...