View this email in your browser

Tegendraads Leesvoer uit andere media

In deze 'Tegendraads': stemmen die allen dezelfde niet mis te verstane boodschap de wereld insturen: “Dit is genocide, dit zijn oorlogsmisdaden”. Drie van hen zijn Joods-Amerikanen, die veel representatiever zijn voor de Joods-Amerikaanse gemeenschap in de VS dan de Israëllobby en de niet-tegendraadse media u willen doen geloven. De vierde is een zeldzame consequente Europese leider met principes.

Dr. Gabor Maté: dit is genocide

Hongaars-Canadees huisarts en auteur Gabor Maté, gespecialiseerd in traumatherapie voor kleine kinderen, ontsnapte in Boedapest als Joodse vijf maanden oude baby aan de Holocaust en emigreerde op 12-jarige leeftijd naar Canada. Zijn analyse van wat nu gebeurt herleidt hij in deze video van 12 minuten de aanval van Israël op Gaza tot zijn essentie: dit is genocide. ‘Dit is niet de eerste genocidaire massamoord die het Westen steunt, Vietnam, Centraal-Amerika, Oost-Timor… Het verschil is de schaamteloos openlijke manier waarop het nu wordt gedaan.”

Norman Finkelstein: dit is de gruwel van een slavenopstand

Joods-Amerikaans auteur Norman Finkelstein wordt wereldwijd erkend voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar de werkelijkheid van Gaza. Hij wikt zijn woorden niet en vergelijkt de oorzaken voor de wreedheid van Hamas met die van de slavenopstand (21-23 augustus 1831) in de VS onder leiding van Nat Turner, die met zijn bende tientallen witte gezinnen van slavenhouders afmaakte. “Slavernij werd niet erkend als oorzaak van die woede door de slavenhouders, net als nu de bezetting, apartheid, kolonisatie en blokkade door de kolonisten. Nat Turner was ‘een wild beest, dat verdiende afgemaakt te worden’, net als nu de Palestijnen”. Een lang exposé, maar elke minuut het volgen waard.  De in 1831 gebruikte retoriek om de echte oorzaken te ontkennen is ijzingwekkend gelijkaardig met vandaag in Gaza, met instemming van onze regeringen.

Abby Martin: Dit is een genocidaire afslachting van Gaza

Oneworld.nl geeft ‘ruimte aan gemarginaliseerde perspectieven en stemmen, zonder journalistieke principes overboord te gooien’. Een erkenning voor Antiracismeactivist Mitchell Esajas veroorzaakte zowaar een primeur toen hij een koninklijke onderscheiding ontving voor zijn maatschappelijke inzet. Naast racistische reacties zonden voor het eerst een aantal vroegere laureaten hun lintje terug. Esajas: ‘Dit laat zien hoe onveilig het voor Zwarte mensen is om racisme aan te kaarten.’


 

Agenda


 
9 november 2023
Boekvoorstelling: 100 jaar om de zee te stoppen
Masereelfonds
Locatie: Kaleidoscoop, Mortsel
Tijd: 19u30
10 november 2023
Koen Bogaert in gesprek met Lode Vanoost
Mondiaal Halle
Locatie: Oude Post, Halle
Tijd: 20u
12 november 2023
Ontmoet DeWereldMorgen, met speciale gast Paul Goossens
DeWereldMorgen
Locatie: De Groene Waterman, Antwerpen
Tijd: 14u


 

Beste volgers van DeWereldMorgen.be


Ons (bijna) wekelijks Tegendraads Leesvoer kent veel bijval, reden genoeg om er mee door te gaan. Aarzel niet om ons suggesties van mogelijke interessante artikels uit andere onafhankelijke media te sturen – in alle talen. Deze kan je sturen naar redactie@dewereldmorgen.be met als onderwerp 'Tegendraads Leesvoer'.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 GetBasic, All rights reserved.
Iedereen die ingeschreven is op de dagelijkse nieuwsbrief

Our mailing address is:
GetBasic
Vooruitgangstraat 333/11
Brussel 1030
Belgium

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp