De kennis over hoe het lichaam op het meest fundamentele niveau werkt, neemt razendsnel toe. Dat niveau is het ‘proteoom’, de miljarden eiwitten waaruit onze lichaamscellen zijn opgebouwd. Toen wetenschappers achttien jaar geleden het menselijk genoom decodeerden, dachten we veel geheimen van hoe het leven en biologie werkt in één klap te kunnen ontsluiten. Echter niet het DNA, maar de eiwitten in ons lichaam doen het echte werk, zij houden onze lichaamscellen gezond. Met behulp van kunstmatige intelligentie staat de wetenschap nu op het punt om ook de eiwitcode te kraken. 

De kennis van die eiwitten en de kennis over het gebruik ervan in de geneeskunde is enorm gegroeid. De techniek werd afgelopen jaar al ingezet om er voor te zorgen dat het immuunsysteem antilichamen tegen covid-19 ging produceren, door mRNA-vaccins zoals die van Pfizer/BioNTech en Moderna. Maar deze ‘eiwittechnologie’ kan ook gebruikt worden voor het bevorderen van de aanmaak van enzymen die in het lichaam ontbreken, van eiwitten die beschadigd hartweefsel herstellen of eiwitten die kankercellen aanpakken.

Bevinden we ons op de drempel van een nieuw tijdperk? 

Tijdens de Tegenlicht Meetup praten we verder over deze ontwikkelingen. Wat zouden die kunnen betekenen in de strijd tegen ziekten en veroudering? Welke mogelijkheden zijn er met gepersonaliseerde medicijnen? Daarnaast staan we ook stil bij de maatschappelijke en ethische kanten van deze ontdekkingen. Wat moet er geregeld worden zodat deze medicijnen van morgen ook betaalbaar en voor ieder toegankelijk zijn? 

Wij praten hierover verder met onze gasten:

  • Albert Heck hoogleraar Proteomica en oprichter Heck Lab Utrecht, waar de werking van eiwitten worden onderzocht. Hij wordt ook geïnterviewd in de uitzending.
  • Rob van Hattum wetenschapsjournalist en regisseur van de uitzending.
  • Ella Weggen lobbyist WEMOS, een onafhankelijke organisatie die pleit voor toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.
  • Nienke de Graeff UMC. Zij onderzoekt de ethische overwegingen bij genetische modificatie 

Geef je dan hier op

De Meet Up is ook te volgen via onze live stream.

Maandag 1 november | 19:00 tot 21:30 | herhaling van de uitzending tussen 19.00 en 20.00 uur daarna start de Meet Up | Bibliotheek Neude | Theater | Gratis wel reserveren

Let op: Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht.
 
 
 
De laatste Tegenlicht Meetup van dit seizoen, van 29 november, gaat over Afghanistan. Daarbij werken we samen met SIB-Utrecht, www.sib-utrecht.nl. Vóór die tijd organiseert SIB al een interessante lezing over Afghanistan: ‘The Taliban on the March in Instituto Cervantes op dinsdag 2 november om 20.00 uur.
 
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open