Tegenlicht Meet Up 12 juni | De prijs van AI

De laatste weken overspoelen de media ons met nieuws over Artificial Intelligence (AI). Dagbladen, radio, televisie en internet lijken gefascineerd door de nieuwe mogelijkheden van de grote taalmodellen en de chatbots die ons zoveel werk uit handen zullen nemen. Nieuwe ongekende mogelijkheden maar ook bedreigingen worden breed uitgemeten. Veel minder aandacht gaat naar de kosten van AI, zoals die belicht worden in de Tegenlicht aflevering van 8 juni a.s. In de woorden van de VPRO:

‘… achter het recente succes van AI gaat het gebruik van nog meer grondstoffen, nog meer data, nog meer rekenkracht en nog grotere serverparken schuil. Wie uitzoomt, ziet dat AI een hongerig beest is dat gevoed moet worden met de allersnelste chips, enorme datasets en slecht betaalde arbeid. In de vorm van siliciummijnen, eindeloze rijen stroom slurpende servers of Syriërs die data labelen voor de volgende generatie generative AI ... Een systeem van extractie en uitbuiting op industriële schaal met grote gevolgen voor de aarde en de mens.’

 
Beeld: VPRO
 
S
Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaan we in op deze al dan niet verborgen kosten en de invloed die overheden en burgers hierop mogelijk kunnen uitoefenen. We doen dit met o.a. Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement en actief betrokken bij de totstandkoming van de EU-regels op AI-gebied. De overige gasten maken we binnenkort bekend op onze website.

De Meet Up start om 20.00 uur in het Theater van Bibliotheek Neude (2e etage). Daaraan voorafgaand, om 19.00 uur, vertonen we de VPRO-uitzending in bioscoopformaat. Na het einde van de Meet Up om 21.30 uur is er nog gelegenheid tot napraten tot 22.00 uur.
 
Reserveer je ticket   S
S
 
Beeld: Veerle Spronck

ON the LINE daagt je uit om nieuwe, kritische vragen te stellen over je eigen technologiegebruik. Een team kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van de HKU heeft tussen februari en juni de (on)zichtbare relaties tussen mens en technologie onderzocht in de Bibliotheek Neude. Daarbij hebben ze de bibliotheek zelf onder de loep genomen als technologisch ecosysteem en onderzocht hoe bezoekers en medewerkers hier in dit gebouw samenleven met technologische systemen. Op basis daarvan maakten ze nieuwe kunstwerken die tijdens deze tentoonstelling voor het eerst te zien zijn.

Tijdens de openingsavond op 29 juni is er een publiek programma waarbij de kunstenaars aanwezig zijn.
Dit project is een samenwerking tussen de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en Bibliotheek Utrecht en wordt ondersteund door het SIDN fonds.
 
S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open